Ekonomi İthalat kapısı aralandı

İthalat kapısı aralandı

Paylaş
İthalat kapısı aralandı

Tarım Bakanı Mehdi Eker, et almak için pazar araştırması yaptıklarını açıkladı

Pazar araştırması yapılıyor

Tarım Bakanı Mehdi Eker, et ithalatı için pazar araştırması yaptıklarını belirterek, çalışmayı 1 hafta içinde sonuçlandıracaklarını söyledi. Meclis’te soruları yanıtlayan Eker, Kurban Bayramı’dan beri et fiyatlarını izlediklerini söyledi.

Eker, “Kurban Bayramı’ndaki sayımda hayvan sayısı 1.7 milyon olarak tespit edildi. 15 Şubat’ta bu sayı 2 milyon 60 bindi. Geçen hafta yapılan sayımda ise rakam 2.2 milyon olarak tespit edildi” dedi.

Fiyatı spekülatör artırdı

“Yeteri kadar besi materyali var” diyen Eker, son yıllarda verilen teşviklerle hayvancılıkta ciddi yatırımlar yapıldığını kaydetti.

Et fiyatlarının spekülasyona bağlı yükseldiğine dikkat çeken Eker, şöyle konuştu: “Geçen hafta karkas et fiyatının kilogramı 17 liraydı.

Elinde büyük miktarda besi hayvanı bulunan spekülatörler, kesim yapmayarak ya da bunu geciktirerek fiyatların yükselmesinde etkili oluyor. Bundan üretici de kazanmıyor.”

Bir haftaya başlayabilir

Et ithalatı için çalışma yapıldığını ifade eden Eker, üç günden beri piyasa araştırması yaptıklarını ve bunun 1 hafta içinde biteceğini bildirdi.

Sorunun çözümü için bakanlara talimat veren Başbakan Erdoğan’a bilgi aktarıldığını söyleyen Eker, nereden, ne kadar ithalat yapılacağının ihtiyaçlara göre belirleneceğini söyledi.

Et fiyatları geçen bir yıl içinde yüzde 100 arttı. İstanbul’da kıymanın kilosu 30, parça etin kilosu 45 liraya çıktı.

Haberin Devamı