Eğitim - Kariyer İyi okulların altı özelliği

İyi okulların altı özelliği

Paylaş
İyi okulların altı özelliği

Her veli çocuğu için her şeyin en iyisini ister. Konu eğitim olunca okulu da en iyisi olsun düşüncesiyle hareket eder. Peki iyi okul hangi özelliklere sahiptir? Uzman Eğitimci Hayati Oktay bu soruya altı farklı noktadan bakıyor

Bir eğitim öğretim yılının daha bitmesine sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu için her şeyin en iyisini ister. Konu eğitim olunca okulu da en iyisi olsun düşüncesiyle hareket eder. Peki iyi okul hangi nitelikleri taşımalıdır? İyi okul kavramı çok geniş tanımlanabilir. İyi ama neye göre iyi? İngilizce eğitiminde mi, sporda mı, sanatta mı, üniversite sınavlarındaki başarıda mı, öğretmen niteliğinde mi, fiziksel donanımda mı? Tüm bu soruların cevaplarına göre iyilik derecesi tahmin edilebilir.

1- Nitelikli ve güncel öğretmen kadrosu ile çalışırlar Eğitimin kalitesinin öğretmen niteliklerine bağlı olduğuna inanan gerek bireysel gelişim gerekse kurumsal gelişim açısından öğretmenine olanaklar sunan kurumlar başarılı ve iyi okulları. Bu kurumlar öğretmenlerine eğitim alabilecekleri olanakları sunarlar. Sempozyum, çalıştay, zirve gibi etkinliklere katılmaları için destek olurlar.

2- Hibrit eğitim programı uygularlar Okullarda uygulanan tüm eğitim programlarının amacı: ortak insanlık vasıflarının ve yaşadığı dünyanın değerini bilen, daha iyi ve huzurlu, yaşanılabilir bir dünya oluşturma bilincine sahip bireyler yetiştirmek. Bir kısım okullar MEB’in programını birebir uygularken, bir kısım okullar, Uluslararası programları uygulamaktadırlar. İyi okullar her ikisini de baz olarak Ülke koşullarını dikkate alan bir program uygularlar. Bu hibrit program öğrencilerin istek ve beklentilerine cevap verebilecek nitelikte yapılandırılmıştır.

3- Yabancı dil eğitimine önem verirler Özel okul arayışında olan anne babaların tercihlerini etkileyen en önemli unsurlardan birisi çocuklarına yabancı dil becerisinin kazandırılmasıdır. Bu konuda öğrencilerine yabancı dil eğitimini çok iyi düzeyde öğreten okullar velilerin en çok tercih ettiği okullar olmuştur.

4- Eğitim teknolojilerini yakından takip ederler Her okul teknolojiyi aynı ölçüde takip edemiyor. Özel okullar arasında da altyapı ve kullanılan materyallerin nitelikleri açısından önemli farklılıklar bulunabilmektedir. İyi okullarinternet bağlantısı, akıllı tahta kullanımı, 3D yazıcı atölyesi gibi pek çok araç gerecin eğitim ortamında bulunmasına önem verir. Ayrıca bu teknolojiyi kullanması için öğretmenini eğitir ve sürekli geliştirir. Bu teknolojiyi iyi kullanan eğitimcileri bünyesine katar.

5- Üst Öğrenime Hazırlık İçin Çalışma Yürütürler Okullar, öğrencilere önlerinde var olan kariyer seçeneklerinden kendi yetenek ve ilgilerine en uygunu seçme aşamasında çok yönlü bir rehberlik hizmeti vermektedir.

6- Özlük haklarına önem verirler Okullarda asıl hizmet Öğretmenler tarafından sağlandığı için çalışanların seçimi, eğitimi, motivasyonu veli memnuniyetinde önemli bir fark yaratmaktadır. Öğrenciler ve veliler öğretmenleri verdikleri hizmetin niteliğine göre değerlendirirler.

Bu nedenle bu kişilerin nitelikli olmaları, işlerine motive olmaları bakımından özlük hakları iyi okulların önemsediği bir konudur. Özel okullarla ilgili yapılan birçok araştırmada öğretmen kalitesinin, memnuniyet düzeyinin velilerin okulu seçmelerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak öğrenci ve velilerin öğretmen memnuniyeti okulun t oplumda pozitif imaj kazanmasına ve tanınırlığına yol açacaktır.

Haberin Devamı