Demre 'İyi Tarım' belgeleri verildi

'İyi Tarım' belgeleri verildi

Paylaş
'İyi Tarım' belgeleri verildi

'İyi Tarım' belgeleri verildi

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre ilçesinde düzenlenen törende İyi Tarım Uygulamaları programına katılan üretici ve şirketlere 'İyi Tarım Uygulama Belgeleri' verildi.

Köşkerler Mahallesi'nde düzenlenen törene, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Tevfik Gökçe, uzmanlar ve üreticiler katıldı.

İl Tarım ve Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, iyi tarım uygulamalarının, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şekli olduğunu söyledi. Bu üretimi yapan üreticilere belge verdiklerini kaydeden Şen, "Üretilen ürünün yanında bu belgenin bilgileri konacak. Bu ürünün kalitesi, bu belge ile ispatlanacak. Sorun görülürse, kimin ürettiği bu bilgilerden bulunacak" dedi.

Belgenin anlamını, 'Bu üründe kalıntı yok, bu ürün insan sağlığına uygun, hijyen ve sağlık koşullarına uygun üretilmiş, korkmadan yiyebilirsiniz' diye açıklayan Mehmet Şen, "Bu ürün rahatlıklara soframıza gelebilir. Yurt dışına ihraç edilebilir. Çünkü bu ürünler, fidenin dikiminden hasada kadar kontrol ediliyor. İyi tarım uygulamalarını ne kadar çok yaygınlaştırabilirsek, o zaman ülke olarak ihraç ettiğimiz yaş sebze ve meyvenin oranını yüzde 25'e çıkarabiliriz. Demre'de şu anda beş üretici ve dört şirket iyi tarım uygulamalarına 116 dönüm sera alanı ile katılıyor. Bu rakam çok düşük. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İyi tarım uygulamalarına katılan üreticiler, mutlaka bir birlik kurarak öğütlü hale gelmeli. Bu bir kooperatif olabilir. Üretici birliği olabilir. Böylece ürününüzü daha iyi pazarlayabilirsiniz. Bir güç haline gelebilirsiniz" dedi.

Konuşmaların ardından 'İyi Tarım' uygulamalarına katılan üreticiler Mehmet Yılmaz, Kemal Kekeş, Durmuş Kocakaya, Hakan Şekerci ve Kubilay Fikri Boztepe ve 4 şirketin temsilcisine İyi Tarım Belgeleri verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı