Beden Sağlığı İyot eksikliğini hafife almayın

İyot eksikliğini hafife almayın

Paylaş
İyot eksikliğini hafife almayın

Uzmanlar, iyot eksikliğinin hafife alınmaması gerektiğini belirterek bu durumun başta guatr olmak üzere birçok hastalığa neden olabileceğine dikkat çekti

İyot eksikliği belki de birçok kişinin daha önce üstünde durmadığı konulardan biridir. Ancak uzmanlar, pek önemseyemeyen bu durumun ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, mutlaka vücudun ihtiyacı olan oranda iyot alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Guatr hastalığının ana nedeni

İyot eksikliği vücutta erken dönemde hiçbir belirti göstermese de ilerleyen yaşla birlikte başta guatr olmak üzere birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. İyot eksikliği, tiroid bezi büyümesi, tiroid hormonu azalması ve önlenebilir zeka geriliği gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar özellikle gebelerin iyot eksikliğine bebeklerini zeka gelişimi için dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor.

İyot eksikliği belirtileri nelerdir?

Vücudumuz iyot eksikliği durumunda erken evrede bir belirti vermese de ilerleyen safhalarda hipotiroidiye yol açtıktan sonra saç dökülmesinden, halsizliğe, kabızlığa ve çabuk üşümeye kadar belli belirtilerle sinyaller veriyor. Tırnakların çabuk kırılması, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, adet düzensizliği, kilo alma gibi belirtile de iyot eksikliği durumunda gözlenebiliyor.

Haberin Devamı

İyot eksikliği için neler tüketilmeli?

İyotun ana kaynağı iyotlu sofra tuzlarıdır. Ancak tuz tüketimin de kontrollü yapmak gerekiyor. Bunun dışında iyot, yumurta, süt ürünleri, peynir, deniz ürünlerinden alınabiliyor. İyotlu sebzelerde tüketilebilir ancak iyot, meyvelerde oldukça düşük miktarda bulunuyor.