Ekonomi İzlerken kazan!

İzlerken kazan!

Paylaş
İzlerken kazan!

Vatandaş, parayı sadece altına, dolara ve faize değil ‘popüler dizilere’ de yatırabilecek. ‘Diriliş Ertuğrul’ başta olmak üzere diziler için bono çıkarılacak. İsteyen parası kadar alacak. Reytingi fazla dizi daha çok kazandıracak

BİLAL EMİN TURAN / POSTA GAZETESİ

Borsa yıllardır şirket hisselerinin alınıp satıldığı bir kurum olarak bilindi. Artık bu imaj değişiyor. Evden arabaya, popüler dizilerden ve köprü gelirlerine kadar herşey borsada işlem görecek. Bu ne demek? Yani sıradan bir vatandaş cebindeki parayla sadece şirket hissesi almayacak. Dilerse 3. Havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi prejtijli projelere ortak olacak, dilerse evini ve arabasını parça parça alıp satabilecek.



- Diriliş Ertuğrul, 200’e yakın ülkeye satılıyor.

- Himmet Karadağ, “Borsadaki 403 şirketin halka açık kısmı şu anda 76 milyar dolar. Bunu 2023’te 600 milyar dolara çıkaracağız” dedi.

HİSSEYLE UCUZ ARABA


Yeni projeler hakkında bilgi veren Borsa Başkanı ve Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Himmet Karadağ şöyle dedi: “Büyük proje ve yatırımların borsada alınıp satılmasını istiyoruz. Konutta (gayrimenkul sertifikası) bunu yaptık. Otoda da yapacağız. Örneğin Fiat EGEA gibi bir model yatırımına pay (bono) alarak ortak olan vatandaş, üretim başladığında otoyu daha ucuza getirecek. Üretime kadar geçen sürede de gelir elde edecek.”

SABİT GETİRİSİ OLACAK


Vatandaş, parayı sadece bankaya, altına veya dolara değil Türkiye’nin en popüler dizilerine de yatırabilecek. Bu dizilerin bono gibi her biri örneğin; 40-0 liralık paylar halinde borsada alınıp satılabilecek. Şu anda ‘Diriliş Ertuğrul’ dahil birkaç diziyle ilgili görüştüklerini söyleyen Karadağ, “Diziye ortak olanlar vade sonunda sabit gelir elde edecek. Reytinge göre ek gelir imkanı olacak. İhraç edilirse pay da alacak” diye konuştu.





Fiat EGEA gibi yerli üretim bir otoya, bono alarak ortak olan vatandaş, aracın üretimine kadar geçen sürede gelir elde edecek.


YENİ KONUT PROJELERİ YOLDA


Gayrimenkul sertifikası’, yerli ve yabancı yatırımcıların ‘konut projelerinden’ pay alarak ortak olmasını sağlıyor. Yeterli payı biriktiren, proje bittikten sonra konuta sahip oluyor. Ev prim yaptıysa payları satan kâr ediyor. İlk sertifika ihracı referandumdan önce ‘TOKİ-Makro İnşaat ortaklığındaki konut projesi’ için yapılmıştı. Himmet Karadağ, bu ihraçla borsaya 3 bin yeni yatırımcının girdiğini söyledi.

İlk gayrimenkul sertifikasının referandum gündemi nedeniyle çok ilgili görmediğine dikkat çeken Himmet Karadağ, “Hem TOKİ hem de ilgili aracı kuruluşla bu haftadan başlamak üzere kapsamlı bir tanıtım ve bilgilendirme kampanyası başlatacağız” dedi. Konut projesiyle ilgili açıklamaların sıradan bir vatandaşın anlayacağı şekilde basitleştirileceğini söyleyen Himmet Karadağ, “Önceki projenin detayını ben bile anlamakta zorlandım” dedi.

Haberin Devamı