İzmir İzmir Ekonomi Üniversitesi gençlerinden, çevreci tasarımlar

İzmir Ekonomi Üniversitesi gençlerinden, çevreci tasarımlar

Paylaş
İzmir Ekonomi Üniversitesi gençlerinden, çevreci tasarımlar

İzmir Ekonomi Üniversitesi gençlerinden, çevreci tasarımlar

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, insan sağlığını tehdit eden ve son yıllarda kullanımı artan plastik ürünlere alternatif olacak tasarımlar gerçekleştirdi. Maya, kombucha ve alg (su yosunu) gibi canlı organizmalardan biyotasarım projeleri geliştiren öğrenciler, aynı zamanda kahve ve kağıt gibi günlük atık malzemeleri de değerlendirerek çevreci projelere dönüştürdü.

'Canlılarla birlikte çalışma' biyotasarım projeleri, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi'nin iş birliği ile gerçekleştirildi. Öğrenciler, karma olarak 5'er kişilik gruplara ayrılarak, tasarımları gerçekleştirmek için canlı malzemelerle deneyler yürütüp, prototip üretimi üzerine uzun süre çalıştı. Toplam 8 grup halinde çalışan öğrencilerin tasarımları, model ve afiş haline de getirilerek, Kampüs İzmir içerisinde sergilendi. Büyük ilgi çeken tasarımlar, ileriki zamanda mezuniyet projesi kapsamında tasarım ve mühendislik öğrencileri tarafından laboratuvar ortamında geliştirilmeye devam edecek.

'EVSEL ATIKLARIN CİDDİ BÖLÜMÜ PLASTİK'

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Derya Irkdaş Doğu, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de, evsel atıkların önemli bir bölümünü plastik atıklar oluşturuyor. Sadece bizim ülkemizde değil, dünyada da aynı durum söz konusu. Halbuki doğadaki maddeler doğru değerlendirildiğinde, plastik kullanımını ciddi şekilde azaltmak mümkün. Biz de öğrencilerimizle, bu düşünceden yola çıkarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Örneğin, bir pet şişenin doğaya karışması 700 yıl sürüyor. Ancak biz canlı maddeler kullanarak, buna alternatif olacak bir ürünü sunduk. Ekmek yapımında kullanılan mayalardan, yosunlardan, atık kahve ve kağıtlardan, günlük hayatta kullandığımız birçok ürüne alternatif olacak tasarımlar üretildi. Belki de ekmek yaparken kullandığımız mayadan ayakkabı tabanı, saksı ya da izolasyon malzemesi yapılabileceği, birçok kişinin aklına gelmez. Öğrencilerimizle birlikte bunları hayata geçirerek, çevre konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladık. Teknik bilgi kısmında mühendislik öğrencilerimiz, tasarım kısmında da bizim fakültemizde eğitim gören öğrencilerimiz, hep birlikte güzel bir çalışma yaptı.

Çevre konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla yapılan tasarımlar, aralık ayında Ankara'da düzenlenecek Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda sergilenecek.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberin Devamı