İzmir İzmir'de üretilecek robotlar daha 'akıllı' olacak

İzmir'de üretilecek robotlar daha 'akıllı' olacak

Paylaş
İzmir'de üretilecek robotlar daha 'akıllı' olacak

İzmir'de üretilecek robotlar daha 'akıllı' olacak

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik ve Mekatronik Mühendisliği Doktor Öğretim Üyesi Pınar Oğuz Ekim, robot ve otonom yer araçları için kullanılan sensör bilgilerini tek merkezde toplayarak, bu sisteme uygun ilk robotu geliştiriyor.

Proje hakkında bilgi veren Dr. Ekim, "İç mekanlarda kullanılan otonom araçların yer tespit etmesi, çevresinin haritasını çıkartması ve bu bilgilere dayanarak görevine uygun olan güzergahı planlamasında sorunlar oluşuyor. Projemizde, çeşitli sensör teknolojilerini harmanlıyor ve yaşanan sorunlara çözüm buluyoruz. Bu sayede iç mekanda komutlarını yüksek hassasiyetle uygulayan bir robot tasarımı yapıyoruz" dedi.

Otonom araçların son yıllarda popülerliğinin arttığını ancak araçların konum bulma, çevreyi haritalandırma ve güzergah planlamasında eksiklikleri bulunduğuna dikkat çeken Dr. Ekim, sensör bilgilerini tek bir merkezde toplayan algoritmalar ve buna bağlı robot geliştirdiklerini kaydederek. "Projemizde, robotların iç mekanlarda verilen komutları sorunsuz yapması için algoritmalar geliştiriyoruz. Değişik algılayıcılardan gelen bilgilerin verimli bir şekilde birleştirilmesi ise bu problemin çözümünü oluşturuyor. Bu çözüm üzerine öğrencilerim Bekir Bostancı, Sercan Çağdaş Tekkok ve Emre Söyünmez ile çalışıyoruz. Proje ile ilgili de ilk çıktıları uluslararası ELECO 2019 konferansında sunduk" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı