Gündem İzmir'de vurdu, Bodrum'da yakalandı

İzmir'de vurdu, Bodrum'da yakalandı

Paylaş
İzmir'de vurdu, Bodrum'da yakalandı

İzmir'de 3 günde 3 kişinin öldürüldüğü cinayetlerle ilgili olarak robot resmi çıkarılan zanlı Bodrum'da yakalandı

İzmir'de üst üste 3 gecede 3 kişinin öldürüldüğü ‘seri cinayet’ kabusu, bu sabah şüphelinin yakalanmasıyla sona erdi. ‘Seri katil’ olduğu belirtilen 27 yaşındaki H.A.'yı polis nefes kesen araştırma ve takiple Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde saklandığı pansiyonda yakaladı. İlk ifadesinde “Paraya ihtiyacım vardı, onun için yaptım” diyen şüpheli H.A.'nın izi, ikinci kurbanı olan üniversite öğrencisi Ayşe Selen Ayla'nın cep telefonunu kullanması ve gasp ettiği telefonlardan birini satmasıyla bulundu. İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, şüphelinin rahat haraket edip hata yapması için, ‘Görgü tanığı yok’ dediklerini, robot resmi de bilerek benzetmediklerini açıklayıp, “Her zaman polis taktiği adı altında bir takım işlemler vardır. Hem ihbar, hem sanığı yanıltmak adına” dedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, bankacı Esra Yaşar, üniversiteli Ayşe Selen Ayla ve travesti ‘Azra’ takma adlı Mustafa Has cinayetlerinin şüphelisi H.A.'nın yakalanmasının ardından İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'la birlikte makamında basın toplantısı düzenledi. Cumartesi, pazar ve pazartesi gecesi işlenen cinayetleri hatırlatan Vali Kıraç, şöyle dedi:

“Son üç dört gündür İzmir'i ve Türkiye'yi üzen seri cinayetler bölgemizde yaşandı. Bu olaylar bütün İzmir'i ve Türkiye'yi üzdü, bizi de üzdü. Üç cinayetin ortak noktaları, maktüllerin başlarından tek kurşunla vurularak öldürülmeleriydi. İncelemelerde üç cinayetin aynı silahla işlendiği belirlendi. Balistik incelemeyle bunu tespit ettik. İlk günden beri tüm ekiplerimizle alarmdaydık. Son ikinci, üçüncü cinayet olunca ağırlığımız bu yöne kaydı. 350 civarında polisimiz, bu konuyu takip etmek üzere görevlendirdi. Cinayet, parmak izi ve istihbarat ekiplerimiz çalıştı. Bu cinayetlerde diğer ortak özellik maktüllerin çantaları ve cep telefonları alınmıştı.”

Vali Kıraç, seri cinayet kurbanlarından son öldürülen ‘Azra’ takma adlı travesti Mustafa Has'ın cep telefonunun bir bayiye satıldığı tespit ettiklerini ve 40'a yakın güvenlik kamerası görüntülerinin incelenmesiyle şüphelinin eşkalinin saptandığını anlattı. Şüphelinin üçüncü cinayeti işledikten sonra dün saat 23.00 sıralarında, Bodrum İlçesi'ne hareket ettiği tespit ettiklerini kaydeden Vali Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takip sonucu bugün 05.45 sıralarında ortak operasyonla katil zanlısı H.A. yakalandı. Dün gece saat 20.00 sıralarında da kimliği tespit edilmişti. Şu an ilimize getirilmek üzere, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum. İzmir, bu olaya çok önem verdi. Ben de sokaktaydım, görevimizin başındaydık. Bugün tek tesellimiz, üç insanımız hayatını kaybetti ama zanlı yakalandı ve adalet önüne çıkarılacaktır. Emniyet Müdürümüzü kutluyorum. Her zaman ifade ediyorum. İzmir, en güvenli illerdendir. Vatandaşlar, 24 saat soyunca istedikleri yerlerde hayatlarını güzelce yaşamaktadırlar. Bu olumsuzluk, emniyetin yüz akıyla çözüldü. Kentte huzur tekrar yaratılmıştır.”

Vali Kıraç ayrıca, “Suç delili elde. 13 mermiyle birlikte ele geçirildi. Maktüllere ait cep telefonları, ziynet eşyaları da ele geçirildi. Neden yaptığı belli değil, sorgu başlamadı. İlimiz sorgu ekipleri bunu incelemedi. Bu sancıyı ortadan kaldırdık. En kapsamlı Mobese'yi kuruyoruz bölgemize. Katil zanlısının cinayetle ilgili sabıkası yok. Daha önce Bodrum ve İzmir'de garsonluk yapmış” dedi.

Vali Kıraç, son olarak, “Tüm kadromuzu tebrik ediyorum. Polislerimize takdirname vereceğim. İzmir halkına da teşekkür ediyorm. Vatandaşın desteklerinin devamını istiyorum” dedi.

ROBOT RESİM POLİS TAKTİĞİ

İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz ise ilk andan itibaren geniş çaplı çalışma grupları oluşturduklarını belirtti, “Delilleri toplayan, teknik olarak değerlendiren, deliller ile sanık, olay yeri bağlantı kuran, kapı kapı dolaşan, huzur timlerimiz ve sivil ekiplerimizle birlikte can siparane görev yapıldı. Görevlendirdiğimiz arkadaş sayımız 350 civarındaydı” dedi.

Balistik inceleme sonucu kurşunların tek silahtan çıktığı belirlendiklerini anlatan Ercüment Yılmaz, “Alan çalışmasında derinlerine inildi. Bir otobüs firması ile Bodrum'a gittiği tespit edildi ve uzman bir ekip İzmir'den oraya gönderildi. Sabaha karşı yeri tespit edildi. Mahkeme kararıyla adli işlemler başlatıldı. Ortaklaşa operasyonla yakalandı. Her zaman polis taktiği adı altında bir takım işlemler vardır. Hem ihbar hem sanığı yanıltmak adına. Daha rahat hareket etmesi için bu robot resim çizildi ve dağıtıldı. Robot resme benzemiyordu” diye konuştu.

Ercüment Yılmaz operasyonla ilgili ayrıntılara girmek istemedi, “Çok titiz ısrarlı bir çalışmayla çözüldü. Türk polisi, Avrupa'nın en gelişmiş polis teşkilatıdır. Çok büyük aşama kaydedilmiştir. Vatandaşın desteğiyle bu aşamaya gelinmiştir. Vatandaş ‘biz size güveniyoruz’ diyordu bu da çalışma azmi ve şevki verdi. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Zanlı nasıl yakalandı? Devamı 2. sayfada...

FİLM GİBİ TAKİP

Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın oluşturduğu 350 kişilik uzman ekip ancak Amerikan dizilerinde izlenebilecek cinayetleri, yine film gibi bir operasyonla aydınlattı. Polis ilk iki cinayetin işlendiği Balçova'yı mercek altına aldı.

28 bin kişinin yaşadığı Balçova Korutürk Mahallesi Muhtarı Ekrem Esenlik'den mahallede oturan 20-35 yaş arasındaki tüm erkeklerin listesi alındı. İkinci cinayette net olmasa da bir eczanenin güvenlik kamerasından şüphelinin eşkalinin alınması üzerine bölgedeki tüm esnaf ve işyerlerini dolaşan polis bilgi topladı. Bu arada ilginç bir gerçek de ortaya çıktı. Seri katilin cumartesi geceyarısı bankacı Esra Yaşar'ın öldürmeden bir gece önce de bir genç kızı aynı bölgede takip ettiği, genç kızın bir marekete sığındığı belirlendi.

İkinci cinayetten sonra genç kızın bu olayı çevresine anlatması, “İlk kurbanı ben olacaktım” demesiyle, bilginin polise ulaşması üzerine, ekipler sözkonusu marketi buldu. Polis, genç kızı market önüne kadar takip eden şüphelinin kamera görüntülerini de elde etti.

CEP TELEFONUNU KULLANDI

Polis isim listeleri, eşkaller ve güvenlik kameraları görüntüleriyle çemberi daraltırken ‘Azra’ takma adlı travesti Mustafa Has da öldürüldü. Tam bu sırada seri katil sonunu getiren hatayı yaptı ve ikinci kurban Esra Yaşar'ın cep telefonu hattını kullanarak kardeşlerinden birini aradı. Polisin üç cinayette de kurbanların telefonlarını teknik takibe alması nedeniyle şüphelinin kimliği belirginleşti.

Polis bu aşamada cinayetlerin gerçekleştiği saatlere göre çevredeki tüm işyerlerinin güvenlik kameralarını tek tek inceleyip şüphelinin 40'a yakın kamera görüntüsünü belirledi. Bu sırada şüphelinin, kurbanlarından birinin cep telefonu da sattığı bilgisi üzerine, buradan da yeni ve net kamera görüntüsü bulununca şüphelinin H.A. olduğu konusunda şüphe kalmadı.

Çemberi daraltan İzmir polisi dün saat 20.00 sıralarında şüphelinin kimliğini kesinleştirip aileyi takibe aldı. Saat 23.00 sıralarında şüphelinin şehirlerarası otobüsle Bodrum'a gittiği öğrenilince de bir uzman ekip Muğla Emniyet Müdürlüğü ile irtibatlı olarak bu ilçeye gönderildi.

ÖZEL TİMLE OPERASYON

Şüpheli H.A.'nin Bodrum'un Kumbahçe Mahallesi Atatürk Caddesi Merve Kavşağı'nda bir pansiyona yerleştiğini öğrenen polis operasyon için mahkemeden arama kararını beklerken, çevreye hissettirmeden pansiyonu ablukaya aldı.

Mahkeme kararın gelmesi üzerine de saat 05.30 sıralarında, H.A.'nın kaldığı odaya özel timler operasyon yaptı. Polislere direnmeyen şüpheli H.A., kıskıvrak yakalandı.

H.A.'nın bavulunda 4 bin Euro para, pasaport, kredi kartları, kurbanlarından aldığı eşya, ziynet eşyası ve belinde de cinayetlerde kullandığı 7.65 milimetre çapında, namlusuna mermi sürülmüş tabanca ele geçti. H.A.'nın yakalandığı odada, eşlediği cinayetleriyle ilgili haberlerin yer aldığı gazete küpürleri de bulundu.

Muğla Emniyet Müdürü Kadir Ay, şüpheli H.A.'nın psikolojinin bozuk olduğunu, ifade alırken bunun da dikkate alındığını kaydetti. Bodrum Emniyet Müdürlüğü'nde kimlik tespiti yapılan şüpheli H.A., saat 11.18'de Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden çıkartılarak İzmir'e getirilmek üzere zırhlı araca bindirildi. Bu sırada İlçe Emniyet Müdürlğü önünde bulunan vatandaşlar ‘Katil defol’ diye bağırdı.

Seri cinayet şüphelisi H.A. saat 14.20'de özel ekip tarafından Bozyaka'daki İzmir Emniyet Müdürlüğü binasına getirilerek sorguya alındı. H.A. girişte gazetecilerin cinayeti neden işlediği yolundaki sorularını yanıtsız bıraktı.

İşte zanlının portresi... Devamı 3. sayfada...

ŞÜPHELİNİN PORTRESİ

İzmir'deki üç kişinin öldürüldüğü ‘seri cinayet’ şüphelisi olarak yakalanan H.A.'nın ailesi Mardin Nusaybin'den 20 yıl önce şu anda oturdukları Balçova'ya göçtü.

Baba S.A. inşaatlarda çalışarak ailesinin geçimini sağlarken anne S.A.'nın evden fazla çıkmadığı, Türkçeyi pek konuşamadığı belirtildi. Anne ve babanın yaklaşık 1.5 ay önce bazı işleri için memleketleri Nusaybin'e gittikleri kaydedildi. Ailenin H.A.'dan başka T.A. (25), A.A. (19) ve A.A.(16) yaşında üç çocuğu daha bulunuyor.

Ailenin en büyük çocuğu olan ve çevrede ‘psikolojik sorunları olan biri’ diye bilinen H.A.'nın sabıkasının bulunmadığı, İzmir, Çeşme, Bodrum'da garsonluk yaparak hayatını kazandığı da belirtildi.

BİRİNCİ CİNAYETTEN SONRA SAÇINI KESTİRMİŞ

DHA muhabirleri, yaşadığı semtte yaptıkları araştırmada H.A.'nın cumartesi gece yarısı bankacı Esra Yaşar'ı öldürdükten sonra, pazarg ünü akşam saat 19.30 sıralarında ikinci cinayeti işlediği yere yakın olan bir kuaföre gidip uzun olan saçlarını kestirdiğini belirledi.

Burada erkek kuaförü Abdurrahman Kuktay'a acelele traş olan H.A. aynı gece ikinci cinayeti işledi ve üniversiteli Ayşe Selen Ayla'yı öldürdü. Kuaför Abdurrahman Kuktay, “Telaşlı bir şekilde geldi. Koltuğa oturdu üzerinde siyah mont vardı. Ancak montunu çıkarmak istemedi. Kendisi terli ve telaşlıydı. 15 dakika eçinde sadece uzun olan saçlarını kestirdi. Ücretini ödeyip acele ayrıldı” dedi.

Çevrede oturanlar da H.A.'nın psikolojik sorunları olan biri görünmekle birlikte ailenin diğer fertlerinin ‘Kendi halinde iyi insanlar’ olduğunu söylemekle yetindi.

İLK İKİ CİNAYETİ İŞLEDİĞİ YERE YAKIN OTURUYOR

Seri cinayet şüphelisi H.A., Balçova Korutürk Mahallesi Meşe Sokak 3 numaralı dört katlı apartmanın en üst katında oturuyor.

H.A.'nın evi, cumartesi gece yarısından sonra bankacı Esra Yaşar'ı öldürdüğü Çağdaş Caddesi, pazar gecesi ikinci kurbanı Ayşe Selin Ayla'yı katlettiği Tayfun Sokak'a yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunuyor. H.A.'nın her iki cinayeti de işledikten sonra koşarak evine gittiği de belirlendi.

İZMİRLİLER “OH” DEDİ

Hafta sonundan buyana kabus gibi günler geçiren, genç kızların, kadınların sokağa çıkmaya korktuğu İzmir'de seri cinayet şüphelisi H.A.'nın yakalandığı haberi herkese rahat nefes aldırdı. İzmirliler Emniyet Müdürlüğü'nü telefonla arayıp teşekkür etti.

Seri cinayetler

İzmir'de seri cinayetler, Balçova İlçesi'nde geçen cumartesiyi pazara bağlayan gece saat 00.30 sıralarında başladı. Bir bankada çalışan 27 yaşındaki Esra Yaşar evine 50 metre kala Çağdaş Caddesi'nde yürürken başından vurularak öldürüldü, çantası ve cep telefonu gaspedildi.

Bir gece sonra, ilk cinayetin işlendiği yere 200 metre uzaklıktaki Tayfun Sokak'da bu kez İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Ayşe Selen Ayla saat 23.00 sıralarında yine tabancayla başından tek kurşunla vurularak öldürüldü, çantası ve cep telefonu alındı.

Seri katilin son kurbanı ise bir sonraki gece işlendi. Salı günü saat 05.30 sıralarında, Fevzipaşa Bulvarı 913 Sokak'ta tarihi Kavaflar Çarşısı Kavukzade Kapısı önünde Azra takma adlı travesti Mustafa Has oldu. Katil onun da çantası ve telefonunu alıp kaçtı.

Turaç TOP- Taylan YILDIRIM- Yaşar ANTER/İZMİR, BODRUM (Muğla) (DHA)

3