Türkiye (Son Dakika) Aklımız ve kalbimiz enkaz altında.... İzmir'deki depremde yaşananlar

Aklımız ve kalbimiz enkaz altında.... İzmir'deki depremde yaşananlar

Paylaş
Aklımız ve kalbimiz enkaz altında.... İzmir'deki depremde yaşananlar

İzmir Ege Denizi’nde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Yıkıma ve tsunamiye neden olan deprem nedeniyle 39 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altındakileri kurtarmak için çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarda arama kurtarma köpekleri de yer alıyor. Enkaz altındakileri kurtarmak için ekipler, zamana karşı mücadele veriyor. Tüm Türkiye, nefesini tutup İzmir’den gelecek mucize kurtuluş haberlerini bekliyor...

İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında dün saat 14.51’de 6.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ege Denizi’nin 16.5 kilometre derinliğinde oluşan deprem, çevre illerin yanı sıra İstanbul, Edirne, Bursa, Eskişehir’de de hissedildi. Deprem, İzmir’in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yıkıma, Seferihisar’da tsunamiye neden oldu. 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 39 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

AFAD son rakamları açıkladı

AFAD, deprem sonrasında büyüklüğü 4’ün üzerinde 40 olmak üzere, toplam 712 artçı sarsıntı meydana geldiğini bildirdi. Açıklamada, saat 01.30 itibariyle ulaşılan son bilgiler, "1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 39 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 896 vatandaşımızdan 667’si taburcu edilmiş olup, 229 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir’de halen 9 binada arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir" şeklinde aktarıldı.

Emrah Apartmanı’nın enkazından bir erkek cesedi çıkartıldı

Emrah Apartmanı’nda enkaz altında kalan bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Ekiplerin çalışması sonucu, kimliği henüz belirlenemeyen cesedin, bir erkeğe ait olduğu öğrenildi.

33 saat sonra bir mucize daha

İzmir’in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan Rıza Bey Apartmanı’ndan, 70 yaşındaki Ahmet Çitim adlı vatandaş sağ kurtarıldı. Depremden 33 saat sonra enkaz altından çıkartılan Çitim, yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

32 saat sonra kurtarılan ilk canlı

Umutların yavaş yavaş tükenmeye başladığı Emrah Apartmanı’nın toprak yığınına dönen enkazından umut verici ilk haber geldi. İtfaiye ekipleri tarafından en kazdan çıkartılan British ırkı ev kedisi, binadan 32 saat sonra çıkartılan ilk canlı oldu.

1 kişinin daha cesedine ulaşıldı

İzmir’deki depremin ardından 30 saat sonra enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı değerlendirilen kadının hayatını kaybettiği belirlendi. Depremin en fazla yıkıma neden olduğu Bayraklı ilçesinde 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’na ait enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Beton blokları vinçle kaldırarak canlı izlerine ulaşmaya çalışan ekipler, yaşadığını değerlendirdikleri kadın için sağlık ekiplerinden sedye istedi. Alüminyum battaniye ile sarılan kadın, ambulansa taşındı. Ambulansta yapılan sağlık kontrolünde kadının hayatını kaybettiği belirlendi.

Market kasiyerinin cesedi çıkarıldı

Yılmaz Erbek Apartmanı’nın zemin kattaki enkazından bir erkeğe ait ceset çıkarıldı. Cesedin apartmanın en alt katındaki markette kasiyer olarak çalışan Serhat Er’e ait olduğu tespit edildi.

667 kişi taburcu oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tedavileri devam eden depremzedeleri ziyaret ettik. 218 kişi halen hastanelerimizde. 667 kişi taburcu oldu. Hastane personelimiz olağanüstü bir performans gösteriyor. Tüm hastalarıma tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" dedi.

Haberin Devamı

Ölen çocuk Umut'muş!

İzmir´in Bayraklı ilçesinde çöken Doğanlar Apartmanı’nda cesedi çıkarılan çocuğun Seher Dereli Perinçek´in oğlu Umut olduğu anlaşıldı. Ayrıca Seher Dereli Perinçek´in enkaz altından çıkarıldığı söylenen kızı Elif´in ise hala enkaz altında olduğu çıkarılan çocuğun ise Perinçek´in diğer evladı Ezel olduğu belirtildi. Böylelikle enkazdan Seher Dereli Perinçek ile çocukları Ezel ve Elzem sağ kurtarılırken, oğlu Umut ise yaşamın yitirdi. Elif´in kurtarma çalışması sürüyor.

Destek mesajları yağdı

Ege Bölgesi’nin tamamı ile İstanbul, Edirne ve Bursa’ya kadar birçok ilde hissedilen deprem sonrası sevk edilen kurtarma ekipleri çok sayıda vatandaşı enkaz altından sağ çıkardı. Vatandaşlar hasar gören binalara girmemeleri için uyarıldı. AFAD deprem sonrası bölgeye 3 milyon TL ödenek gönderdi. Deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir’e gitti. Felaketle sarsılan İzmir için sosyal medyadan destek mesajları yağdı.

Haberin Devamı

Buse 9.5 saat sonra kurtarıldı

İzmir Bayraklı’da yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nda Buse Hasdemir de enkaz altında kalanlar arasındaydı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de telefonda görüştüğü Buse’ye, “Moralini yüksek tut, kurtaracağız” demişti. Buse’den güzel haber gece yarısı geldi. 9.5 saat süren çalışmanın ardından Buse kurtarıldı.

Evlerine giremediler

İzmir’de yıkıma neden olan depremin ardından evlerine girmek istemeyen birçok vatandaş geceyi parklarda geçirdi. Vatandaşlar için bölgede yardım çadırları da kuruldu.

Artçılar 15 gün sürecek

Depremin ardından bölgedeki artçı sarsıntılar devam etti. AFAD, 24’ü, büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 277 artçı sarsıntı kaydedildiğini açıkladı. Kandilli Rasathanesi de depremin ardından büyüklüğü 5.9’a kadar artçıların olabileceğini ve 15 gün kadar süreceğini duyurdu.

Kente girişe kısıtlama

Depremin ardından İzmir’e araç girişine kısıtlama getirildi. Ambulans, arama-kurtarma ve yardım araçlarının girişine öncelik verilirken kentten çıkışlara ise herhangi bir kısıtlama getirilmedi.

Haberin Devamı

4 binada tamamlandı

Depremde en büyük hasar Bayraklı’da meydana geldi. İlçedeki Emrah Apartmanı’ndan 11, Rıza Bey Apartmanı’ndan 5, Doğanlar Apartmanı’ndan da 1 kişinin cesedi çıkarıldı. Yıkılan apartmanlardan onlarca kişi de sağ kurtarıldı. 17 yıkılan binadan 4’ünde arama kurtarma çalışmaları gece tamamlandı.

3 ilde daha etkili oldu

13 enkazda ise kurtarma ekipleri alışmalarını aralıksız sürdürdü. Deprem İzmir’de yüzlerce binada da hasara yol açtı. Aydın Kuşadası’nda 100 binada hasar tepsit edildi. Karaburun’da 6 binada ağır hasar olduğu açıklandı. Aydın’da 54, Manisa’da 5 ve Balıkesir’de 2 kişi deprem sırasında yaralandı.

Sokakları su bastı

Merkez üssü Ege Denizi olan, depremle sallanan İzmir’in sahildeki yerleşim yerlerini kısa süre sonra tsunami de vurdu. İstanbul ve Edirne’ye kadar kendini hissettiren depremin ardından gelen su baskınları da can aldı. İtfaiye ve sağlık ekipleri mahsur kalanların yardımına koştu.

Tekneleri sürükledi

Tsunami sırasında Sığacık Marina’da demirli olan yelkenli tekneler denize sürüklendi. O anları anlatan Sığacık Marina Genel Müdürü Faruk Günlü, 3 iskelenin kırıldığını 50 teknenin ise marinadan çıktığını söyledi. Günlü, “Gel-git uzun süre devam etti. En az 10 defa sular yükselip alçaldı” dedi.

Korkup dışarı çıktı

Seferihisar’da depreme evinde yakalanan Fatma Erçetin (86), sarsıntının sona ermesinin ardından dışarı çıktı. Yürüme zorluğu çeken Erçetin bir sandalyeye oturdu. Bu sırada tsunami nedeniyle deniz suyunun yükselmesiyle, oturduğu sandalyeyle birlikte akıntıya kapıldı. Torununun görüp sudan çıkardığı Erçetin, hayatını kaybetti.

Telefonlar kilitlendi

İzmir’de deprem sonrası binlerce kişi yakınlarından haber alabilmek için telefonlara sarılınca hatlar kilitlendi. AFAD, “İnternet tabanlı haberleşme uygulamalarını ve SMS’i tercih edin. Telefon görüşmelerinizi kısa tutun” uyarısı yaptı. Deprem sonrası; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, bölgedeki abonelerine ‘ücretsiz internet ve konuşma paketleri’ tanımlayacaklarını duyurdu.

Komşuda 2 çocuk öldü

İzmir’de deprem sonrası binlerce kişi yakınlarından haber alabilmek için telefonlara sarılınca hatlar kilitlendi. AFAD, “İnternet tabanlı haberleşme uygulamalarını ve SMS’i tercih edin. Telefon görüşmelerinizi kısa tutun” uyarısı yaptı. Deprem sonrası; Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, bölgedeki abonelerine ‘ücretsiz internet ve konuşma paketleri’ tanımlayacaklarını duyurdu.