Sağlık Japonlar bunu da yaptı! Bebek yapmak için ilişkiye girmek tarihe karışabilir

Japonlar bunu da yaptı! Bebek yapmak için ilişkiye girmek tarihe karışabilir

Paylaş
Japonlar bunu da yaptı! Bebek yapmak için ilişkiye girmek tarihe karışabilir

Japon bilim insanlarının yaptığı şey, bilim kurgu romanlarını aratmayacak nitelikte. Çünkü onlar insan kan hücrelerinden yumurta hücresi geliştirdiler. Yani çok yakında bebek yapmak için seks yapmanıza gerek kalmayacak

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, Kyoto Üniversitesi’nde fareler üzerinde gerçekleştirilen heyecan verici çalışmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Bu yeni çalışmada insan kan hücreleri, vücuttaki her çeşit hücreye dönüşme potansiyeli olan kök hücreleri harekete geçirmek için kullanıldı. Bu hücreler sıçandan elde edilen embriyonik hücreler kullanılarak yapılmış küçük yapay yumurtalıkların içine enjekte edildiler.

Bu metotla üretilen yumurtalar döllenmek için uygun olgunlukta değillerdi. Ama buna rağmen bu buluş, yaşayan ya da ölü akrabaların genetik materyeli kullanılarak bebek yapmanın kapısını araladı. Aynı zamanda kısırlık olguları için de yeni bir umut kaynağı oldu.

LABORATUVAR ORTAMINDA BEBEK

Bilim insanlarının bundan sonraki amacı, insan sperm ve yumurta hücresini döllenebilecek kadar olgun halde oluşturabilmek.

Bu buluş sayesinde laboratuvar ortamında akrabaların vücut doku ve kan hücrelerinden bebekler oluşturulabilecek.

Haberin Devamı

İLK DEFA İNSAN HÜCRELERİ KULLANILDI

Japonların yaptığı şey, yapay sperm ve yumurta geliştirmenin kapısını açan kilometre taşı niteliğinde.

Aslında benzer çalışmalar 2006 yılından beri yapılıyor. O dönemlerde fare embriyonik hücrelerinin dışında yapay küçük yumurtalıklar oluşturulmuştu. Kök hücreleri bu yumurtalıkların içine koyuyor, kök hücrelere sinyal verilerek seks hücrelerine dönüşmesi sağlanıyordu. Yeni çalışmada ise insan kan hücreleri kullanıldı.

Bu çalışma tam anlamıyla sperm ya da yumurta oluşturmak anlamına gelmemekle beraber o amaca en çok yaklaştıran tek çalışma. Ayrıca bu buluş sayesinde ciddi genetik hastalıklara da çözüm bulunabilecek."