Beden Sağlığı Jinekolojik ameliyatlara 'da vinci' konforu

Jinekolojik ameliyatlara 'da vinci' konforu

Paylaş
Jinekolojik ameliyatlara 'da vinci' konforu

Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı, sezaryenden sonra en sık uygulanan operasyon. Son yıllarda jinekolojide sıkça başvurulan robotik cerrahi ise bu ameliyatta önemli avantaj sağlıyor

İngiltere'de 55 yaşına gelen her beş kadından biri, ABD’de ise 65 yaşına gelen her üç kadından biri histerektomi operasyonu geçiriyor. Rahmin alınması ameliyatıyla ilgili Türkiye’de istatistikî çalışmaların yeterli olmadığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cem Demirel, son yıllarda sık kullanılan robotik cerrahinin, histerektomide yüz güldürücü sonuçlar verdiğini söylüyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK BİR KESİ, 10-12 KAT BÜYÜTÜLMÜŞ GÖRÜNTÜ

Robotik cerrahi, laparoskopik cerrahide olduğu gibi karın açılmadan küçük deliklerden operasyon yapılmasını sağlıyor. Yöntem operatöre, laparoskopik cerrahinin sağlayamadığı üç boyutlu yüksek rezolüsyonlu ve ortalama 10-12 kat büyütülmüş görüntü imkânı veriyor.

HIZLI İYİLEŞİYOR, YARA İZİ KALMIYOR

Doç. Dr. Cem Demirel, yöntemin sağladığı avantajları, “Çalışmalar çok açık bir şekilde robotik cerrahinin klasik tekniklere oranla operasyon sonrası daha hızlı iyileşme, kısa hastanede kalma süresi, kozmetik kazançlar, operasyon esnasında geliştirilmiş görüş açısı, daha az kan kaybı ve daha az komplikasyon gibi çeşitli avantajları olduğunu göstermiştir” sözleriyle özetliyor.

Haberin Devamı

AMELİYAT RİSKİ EN AZA İNİYOR

Doç. Demirel’e göre, özellikle daha önce geçirdiği ameliyatlardan dolayı karın içerisinde oluşan yapışıklıklar, obez hastalardaki karın çevresinde biriken yağların oluşturduğu zorluklar, miyom veya benzeri patolojilerden dolayı rahmin normalden çok fazla büyümesi gibi klasik yöntemlerle yapılan operasyonda komplikasyon riskini artıran faktörler robotik cerrahideki teknik üstünlükler ile kolaylıkla aşılabiliyor.

YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICINI İFADE EDİYOR

1985 yılında ilk kez beyin cerrahisinde kullanılan robotik cerrahinin jinekolojide kullanımının Amerika Birleşik Devletleri’nde 2005 yılında başladığını belirten Doç. Demirel, “Minimal invaziv cerrahi son yıllarda jinekolojide hızla yükselen bir konseptir. Buradaki amaç hastada mümkün olan en az cerrahi kesi ile operasyonu tamamlamaktır. Bu konsept içerisinde robotik teknoloji yeni bir çığır açmıştır.

Son yılların en sık kullanılan bu yeni teknolojisi beraberinde getirdiği avantajlarından dolayı tüm cerrahi branşlarda çok geniş bir yelpazede kullanım alanı bulmuştur ve hastanemizde birçok benign ve malign jinekolojik patolojilerde ekibimiz tarafından başarı ile uygulanmaktadır” diye konuşuyor.