Bilim - Teknoloji Jobs anıtına eşcinsel darbesi
Paylaş
Jobs anıtına eşcinsel darbesi

Tim Cook'un eşcinsel olduğunu açıklaması, Rusya'da büyük tepkiler almaya devam ediyor...

Rusya'da, 2011 yılında ölen Apple ortak kurucusu Steve Jobs anısına yapılmış olan anıt, geçtiğimiz hafta Tim Cook'un eşcinsel olduğunu açıklamasının ardından kaldırıldı.

Reuters'ın söylediğine göre, yaklaşık olarak 2 metre boyundaki iPhone heykeli, St. Petersburg üniversite kampüsüne ZEFS olarak adlandırılan bir grup firma tarafından Ocak 2013 tarihinde yerleştirilmişti. ZEFS yaptığı bir açıklama ile Rusya'nın "eşcinsel propagandası" karşıtı kanunlarını ihlal ettiği gerekçesi ile heykeli kaldırdığını söyledi.

ZEFS'in açıklaması "Apple CEO'su Tim Cook açık olarak cinsel sapkınlık için çağrı yaptığında, heykel, çocukların geleneksel aile değerlerini reddetmelerini desteklemesi sebebi ile Rusya'nın federal kanunları sebebi ile kaldırılmıştır." şeklindeydi.

Yıllar boyu dolanan söylentilerin ardından, Cook, Perşembe günü ilk defa cinsel tercihlerini açıkladı. Cook, "Tim Cook Speaks Up" başlıklı bir makale yazısında "Açıkça konuşayım: Eşcinsel olmaktan gururluyum ve eşcinsel olmayı Tanrı'nın bana verdiği en büyük hediyelerden biri olarak sayıyorum." cümlelerini kurmuştu.

Geçtiğimiz yıl Rusya hükümeti tarafından kabul edilen bir yasa ile, çocukların, eşcinsellik veya "geleneksel olmayan cinsel ilişki propagandaları" hakkında eğitilmesi yasaklanmıştı. Bu kanunun kabul edilmesi de, iPhone heykelinin yerleştirilmesinden birkaç ay sonrasına denk gelmekteydi. Kanun, özellikle Sochi 2014 Kış Olimpiyatları öncesi ülkenin LGBT topluluğu üzerindeki ağır bir baskı uygulamasından dolayı sert bir şekilde eleştirilmişti. Ancak Başkan Vladimir Putin, kanunu savunarak, bu kanunun bir ayrımcılık yaratmayacağını söylemekte.

Cook'un açıklamasının kısa bir süre ardından, muhafazakâr St. Petersburg Şehir Konsülü üyesi Vitaly Milonov, Cook'un cinsel seçimleri nedeniyle ülkeye girmesinin yasaklanmasını önermişti. Milonov, FlashNord adlı internet sitesi ile yaptığı bir röportajda "Bize ne getirebilir? Ebola virüsü, AIDS, belsoğukluğu?" cümlelerini kullandı.

Öte yandan Rusya'nın, 2015 yılı başında, ülkede iPhone ve iPad satışını yasaklayacak bir kanun tasarısı üzerinde çalıştığı da konuşulanlar arasında. Bunun nedeni olarak da Tim Cook'un açıklamaları gösteriliyor ama asıl nedenin, güvenlik ve casusluk kaygıları olabileceği de dile getiriliyor...

Haberin Devamı

Resimlerle: Steve Jobs'un en kötü ürünleri!

Kaynak: CHIP Online