Bilim - Teknoloji Jolla Phone'u denedik!
Paylaş
Jolla Phone'u denedik!

Android ve iOS'un silip süpürdüğü cep piyasasına Sailfish'le balık gibi atlayan Jolla, elimizdeydi!

Andorid ve iOS'un hükmettiği bir piyasada riskli bir hamleyle ortaya çıkan Jolla, onu elinize alır almaz Nokia N9'un ruhunu taşıdığını belli ediyor.

Haberin Devamı

Nokia'nın Linux tabanlı MeeGo'yu bırakarak Windows Phone'a geçmesinden sonra şirket ayrılan çalışanlar tarafından geliştirilen telefon, elinizde iyi bir hissiyata sahip. 4.5 inç'lik ekrana sahip Jolla, 540x960 ekran çözünürlüğüne sahip.


Gücünü çift çekirdekli 1.4GHz işlemci ve 1GB RAM'den alan telefon, 16GB depolama alanıyla geliyor. 8 megapiksel arka ve 2 megapiksel ön kameraya sahip cebin fiyatı ise 399 euro olarak belirlenmiş.


Jolla, ortalama özelliklere ve standart telefon görünümüne kendinden de bir şeyler ekleyerek cep kişiselleştirmek istemiş. Telefon, aslında ayrılabilen iki parçadan oluşuyor. Arka kapak, NFC yongası içerdiğinden, işletim sistemi taktığınız kapağa göre değişebiliyor. Örneğin yetkililer, bize Angry Birds kapağını taktıklarında dokunmatik işlevlerin değiştiğini; bir başka kapağı taktıklarında ise renk temasının değiştiğini gösterdiler.

Haberin Devamı

Tek elle kullanmak için geliştirilmiş

MeeGo'dan ilham alan, Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Sailfish, tek elle kullanılmak üzere geliştirilmiş. Telefonun ön yüzünde sadece fiziksel değil, kapasitif bir düğme bile yok. Bunun nedeni, Jolla'nın giriş düğmesi olarak başparmağınızı kullanmanızı istemesi. Örneğin parmağınızı soldan sağa çekerek şu anki uygulamayı küçültüp diğer açık uygulamaların bir listesine göz atabiliyorsunuz.

Aşağıdan yukarıya sürüklediğinizde ise uyarılarınız görüntüleniyor. Herhangi bir yere çift dokunarak telefonu uyandırmanız da mümkün. Aynı Nokia N9'da olduğu gibi.


Sailfish, görünümü hoş bir işletim sistemi, ona bakmanın bizim için keyifli bir deneyim olduğunu söyleyebiliriz. Simgelerin tasarımı oldukça güzel ve renkli arayüzle uyum sağlamışlar.

Sistemi kullanmak da keyifli, ancak ona alışmak için biraz zaman harcamanız gerekebilir. Özellikle Android'de başparmağınızla ekranlar arasında dolaşmaya alıştıysanız, Sailfish başta size kullanışsız gibi gelebilir.


Jolla, kendi mağazasındaki uygulamaları çalıştırabiliyor, ancak bu mağazada yeteri kadar uygulama yok. Ancak Sailfish, Android uygulamalarını da çalıştırabiliyor. Bunun için Yandex gibi bir uygulama mağazası yüklemeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

İlk kararımız

Jolla henüz çok yeni bir telefon olduğundan onu önermemiz zor. Ancak telefon, cihazını kişiselleştirmek isteyenler için yeni, taze fikirler ortaya sürüyor. Ancak mevcut işletim sisteminize alıştıysanız, Jolla'nın sizi kendisine çekecek kadar büyük yenilikler sunmadığını söylemeliyiz.

Resimlerle: MWC 2014'ün en iyi 25 cihazı!

Kaynak: CHIP Online