Gündem Kabe kapı örtüsünün sahibi CHP'li Aygün oldu

Kabe kapı örtüsünün sahibi CHP'li Aygün oldu

Paylaş
Kabe kapı örtüsünün sahibi CHP'li Aygün oldu

Ankara Swiss Otel'de dün düzenlenen antika ve sanat eserleri müzayedesinde satışa çıkan asırlık Kabe kapı örtüsünün sahibi, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün oldu

Ankara Antikacılık’ın sahibi Muhsin Önder tarafından düzenlenen ve yönetilen geleneksel kış müzayedesinde en çetin geçen açık artırmalardan biri, ’151 Lot’ numaralı ’Kabe örtüsü’nün satışında yaşandı. 18 bin liradan başlayan açık artırmada iki sanatsever baş başa kaldı ve Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamid döneminden kalan Kabe örtüsü 34 bin TL’ye Sinan Aygün’ün oldu.

"Müzayedeye öncelikle bu önemli ve kutsal eser için gelmiştim" diyen Sinan Aygün’ün satın aldığı 1 metre 70 santime 2 metre 5 santim ebadındaki örtünün tarihi ve teknik detayları ise Ankara Antikacılık müzayede kataloğunda LOT NO: 151 olarak yer aldı.

KABE ÖRTÜSÜ

Sultan Abdülhamid (1876-1908) dönemi, pembe renkli atlas bez üzerine gümüş ve altın renkli tel kullanılarak yüksek sarma tekniği ile işlenmiş. Örtünün dört köşesinde yer alan yuvarlak rozetlerde sol üst köşeden başlayarak sırasıyla ’Fetih yakındır, yardım Allah’tandır, Allah’tan başka yardımcınız yoktur; örtünün kenarı boyunca çepeçevre ’Şefaat şefaat ya Resulallah’, iç karede yer alan yuvarlak rozetlerde üstte dört halifenin isimleri ile Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, altta Aşere-i Mübaşere (cennette müjdelenecek sahabelerin isimleri.

Orta üst bölümde ’Emin ve selametli giriniz’ (Kabe’ye) manasında ayet. Altında yer alan açık kitap formu içinde sağlı sollu ’Allah celle celalühü’ ve ’Muhammeden Resulullah’ ve bu yazının iki yanında ’La ilahe illallah Muhammeden Resulallah’ ibareleri. Sultan II. Abdülhamid’in tuğrası üzerinde yer alan bölümde Besmele-i Şerif ve Fetih suresi ilk ayeti, altında yer alan bölümde ’Bu örtü-ü şerife Mevlana el gazi. Abdülhamid han, Allah mülkünü daim etsin ve onu muzaffer kılsın’ yazıları bulunuyor.