Siyaset 'Kaddafi gitmeli'
Paylaş
'Kaddafi gitmeli'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'nın muhaliflerin kontrolünde bulunan Bingazi kentinde Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile baş başa görüştü

Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Davutoğlu, Türkiye’nin Ulusal Geçiş Hükümeti’nin yanında olduğunu belirterek, "İnşallah Libya Ramazan ayına kadar sorunu çözsün. Yol haritamız ateşkes ilan edilmeli ve tüm şehirlere insani yardım gitmeli. Halkın reform talepleri yerine getirilmeli. Ayrıca Kaddafi gitmelidir. Ayrıca Libya bölünmemeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve beraberindekiler Libya’daki uçuş yasağı nedeniyle 45 dakikalık Kahire- Bingazi uçuşu yerine Yunanistan hava sahasına girip 2.5 saat süren bir yolculuk sonrası Libya’nın Bingazi kentine ulaştı. Uçakta pilot kaptan Fırat Kocalıoğlu’nun doğum gününü pasta keserek kutlandı.

ASKERLERE TÜRK ÜNİFORMASI

Davutoğlu için Bingazi havaalanında karşılama töreni yapıldı. Davutoğlu’nun uçağı apronda yoğun güvenlik önlemleriyle karşılandı. Ağır silahlarla apronda bekleyen muhaliflere bağlı askerler apronda kuş uçurtmadı. Muhalif askerlerin üniformalarının Türkiye tarafından sağlanlandığı da öğrenildi. Davutoğlu’nun korumaları da güvenlik zafiyeti nedeniyle çelik yelek giydi. Korumalar ayrıca akrep adı verilen taramalı tüfek de taşıdı.

YAKIN KORUMA ÇELİK YELEK GİYMEDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, güvenlik amaçlı olarak çelik yelek giyilmesi önerildi. Ancak Davutoğlu, çelik yelek giymeyi kabul etmedi. Davutoğlu’nu yakın güvenliğe alan korumalar, ayrıca olası bil saldırıya karşı çelik çanta taşıdı. Bu arada Türkiye’den gelen 5 kişilik Özel Harekat ekibi de Davutoğlu’nun koruma konvoyunda yer aldı. Bordo-bereliler, Davutoğlu’nu uzaktan takip ederek önlem aldı.

EN KALABALIK HEYET

Davutoğlu muhaliflerin kontrolündeki Bingazi’de Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil ve Konsey Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı İsavi ile görüştü. Davutoğlu ziyarete büyük önem verdiklerini belirterek, "Libya’ya olaylar sonrasında en kalabalık heyetiyle gelen ülke bizimkisi olduö dedi. Davutoğlu’nun özel uçağında gazetecilerle birlikte 100 kişi yer aldı.

Davutoğlu ayrıca Osmanlı döneminde kalma El Barka Kışlası, Reşat Paşa Camii, Özgürlük Meydanı’nı ziyaret etti.

DAVUTOĞLU: KADDAFİ GİTMELİ

Libya’nın muhaliflerin kontrolunde bulunan Bingazi şehrine gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile baş başa görüştü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Davutoğlu, Türkiye’nin Ulusal Geçiş Hükümeti’nin yanında olduğunu belirterek, "İnşallah Libya Ramazan ayına kadar sorunu çözsün. Yol haritamız ateşkes ilan edilmeli ve tüm şehirlere insani yardım gitmeli. Halkın reform talepleri yerine getirilmeli. Ayrıca Kaddafi gitmelidir. Ayrıca Libya bölünmemeli. Ulusal Geçiş Konseyi’ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıyoruz. Ömer Muhtarın temsilcisi olduğu bu halk, dünyaya insanlık onurunun ne olduğunu da gösterecektir" dedi.

Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil’i ise Kaddafi’nin uluslararası gözetim altında Libya’da yaşamasını önerdiklerini belirterek, "Ancak yanıt vermedi, biz yanıtı beklerken Kaddafi hakkında uluslararsı yakalama kararı çıktı. Bizim önerimiz de geçersiz oldu. Libya halkı, Türkiye’nin hükümeti ve halkının değerli desteklerine minnetardır, yaptıklarınızı takdir ediyoruz ve unutmayacağız" diye konuştu.

Bu arada Davutoğlu, Bingazi Başkonsolosu olan Ali Davutoğlunu’nun ise Libya halkına yardımlarından ve canla başla çalışması nedeniyle en kısa zamanda büyükelçi olarak atayacaklarını belirterek, "Kendisinin de burda haberi oluyor, ilk kez burda söylüyorum" dedi.

Fevzi KIZILKOYUN/BİNGAZİ, (DHA)

2

Haberin Devamı