Dünya Kaddafi'nin çağrısına uydular

Kaddafi'nin çağrısına uydular

Paylaş
Kaddafi'nin çağrısına uydular

İktidar karşıtı gösterilerin isyana dönüştüğü Libya'da Muammer Kaddafi'nin dünkü çağrısının ardından bu kez hükümet yanlıları sokaklara çıktı

AFP haber ajansı, Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşlarının başkent Trablus'un merkezindeki Yeşil Meydan'da toplanmaya başladığını bildirdi. Ajansın bölgedeki muhabiri, göstericilerin korna çalarak otomobillerle dolaştığını, yeşil bayraklar sallayarak, Kaddafi'nin resimlerini taşıdığını ve "halkın iktidarı ya da ölüm" yazılı büyük bir pankart taşıdığını belirtti.

Meydanda az sayıda güvenlik görevlisinin bulunduğu belirtildi. Kentin diğer bölümlerinde ise çoğu dükkanın kapalı olduğu, ancak fırınlar ve benzin istasyonları önünde kuyruklar görüldüğü ifade edildi.

>> TRABLUS'TA ÖLENLER YAN YANA GÖMÜLÜYOR >>VİDEO

Associated Press haber ajansı, daha önce bir görgü tanığına dayanarak verdiği haberinde, silahlı Kaddafi yanlıları ve Kaddafi'nin paralı askerlerinin bu sabah Trablus sokaklarında ateş açtığını bildirmişti. Bu arada Libya'nın batısındaki Misurata'da yönetim karşıtlarının kentin kontrolünü ele geçirdiği belirtildi. Misurata'nın, hükümet karşıtı güçlerin eline geçen ilk batı kenti olduğu belirtildi.

Devlet televizyonunda dün halka hitap eden Kaddafi, yandaşlarına bugünden itibaren gösteri yapmaları çağrısında bulunmuştu.

BİNGAZİ'DE HALK SİLAH BIRAKIYOR

Libya'daki isyanın merkezi Bingazi'de ise halkın, güvenlik kuvvetlerinin şehrin kontrolünü kaybetmesinden sonra kendilerini güvende hissettikleri için silahlarını teslim etmeye başladığı belirtildi.

Reuters'ın haberine göre, kent sakinleri, silahların, kentin protestocuların kontrolüne geçtiğinden emin olan isyanın tertipçileri tarafından toplandığını söyledi. Bölge halkı, ülkenin doğusunun büyük bölümünün Kaddafi karşıtlarının elinde bulunduğunu söylüyor. Doğudaki askerler de bölgede artık Kaddafi'nin emirlerinin geçerli olmadığını bildirdi.

Vatandaşlar kentin dünden beri sakin olduğunu da belirtiyor. Doğudaki Tobruk kentinde de hala üniformalarını çıkarmamakla beraber artık Kaddafi'ye bağlılıklarını bildirmeyen askerlerin, doğunun artık Libya liderinin kontrolünde olmadığını söyledikleri bildiriliyor.

AB, SİLAH SATIŞINI ASKIYA ALDI

Öte yandan Libya'ya yaptırımları tartışmaya başlayan AB, öncelikli olarak bu ülkeye her türlü silah satışını askıya alırken, AB üyesi ülkelerin, Libya'da göstericilerin öldürülmesi ve diğer insan hakları ihlalleriyle ilgili BM liderliğinde bağımsız bir soruşturma yürütülmesi için çalıştığı bildiriliyor. AP haber ajansı, AB ülkelerinin, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi'nin cuma günü yapacağı acil toplantı öncesi bir karar tasarısı hazırladığını duyurdu. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay da dün yaptığı açıklamada, Libya'da hükümet karşıtı gösteri düzenleyen halka yönelik saldırılarla ilgili uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulunmuş, bu saldırıların, insanlığa karşı suç kapsamına girebileceğini belirtmişti.

"BIÇAK GİBİ KESİLDİ"

Libya’da Kaddafi muhaliflerinin başlattığı olayların 7'nci gününde hava yoluyla tahliyeler de devam ediyor. Atatürk Havalimanı’nda yakınlarını yolunu gözleyenler ise endişeli.

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, ablasının kızını bekleyen Gülseren Aşkar, "Haber geldi gelecek diye ama bekliyoruz" derken, Ferhat Karaca ise “Oğlumu bekliyorum. Bugün öğleden sonra geleceğim dedi. 12’den beri bekliyorum.Biz uyku uyumuyoruz kaç gündür, haram oldu bize. Merakla bekliyoruz" dedi. Libya Havayolları'nın bugün saat 13.50’de gelen bir uçağı ile çeşitli şantiyelerde çalışan 67 Türk işçisi Trablus'tan İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda bir açıklama yapan işçilerden Özkan Tetik kendilerinin Trablus'ta Genelkurmay Başkanlığı binasını inşa ettiklerini ancak burasının bile isyancılar tarafından ele geçirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“ Biz Libya’nın en önemli binasını yapıyorduk. Askeri güçlerin kontrolü altındaki Genelkurmay Başkanlığı binasını inşa ediyorduk. Olayların başladığı gün olan ayın 19’nda bu binaya bile girdiler ve biz de eşyalarımızı toplayıp zor kaçtık. Üç gündür havalimanında bekliyoruz. Durum düzelirse tekrar gideceğiz."

Aynı inşaatta çalışan Cemal Yağmur ise dün akşam Kaddafi’nin yaptığı konuşmadan sonra olayların bıçak gibi kesildiğini belirtti ve şunları söyledi:

“ Biz hazırlandık tam dönmek üzereydik. Kaddafi’nin konuşması da televizyonda bitmişti. Bundan sonra olaylar sokaklarda durdu. Caddelerde sessizlik vardı. Biz dönmekten vazgeçmek istedik. Ancak şantiye müdürümüz bize dönmemizi gerekirse tekrar çağıracağını söyledi."

Uçakta çok boş yer olduğunu söyleyen bir işçi ise, “ Üç gündür havalimanındayız. Havalimanında her şeyin fiyatı üç misline çıkmış. Adım atacak yer yok. İnsanlar perişan. Bu uçakta yer olmasına rağmen 67 Türk binebildik. En az 50 kişilik yer vardı. Ama insanları almadılar “ dedi.

2

Haberin Devamı