Ekonomi Kadının yeri evi

Kadının yeri evi

Paylaş
Kadının yeri evi

Ak Parti kadın kollarının hazırladığı rapora göre, psikolojik bariyer, eğitimsizlik, yasalardaki eksiklikler, kadını çalışma hayatından uzaklaştırıyor

Kadının iş gücüne eşit katılımının önündeki engelleri araştıran Ak Parti, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Ak Parti kadın kollarının hazırladığı rapora göre, ‘psikolojik bariyer’, ‘eğitimsizlik’, ‘yasalardaki eksiklikler’, ‘uygulamadaki sorunlar’ kadının çalışma hayatında istenilen düzeyde olmasını önlüyor.

Cinsel taciz korkusu, isteğe bağlı sigorta ve yeşil kart gibi uygulamalar da kadın istihdamını olumsuz etkiliyor. “Kadınların istihdamda erkeklerle aynı ligde oynayabilmeleri, büyük ölçüde makroekonomik politikalara ve bu politikaları rasyonelleştiren düşünce yapılarına bağlıdır” denilen raporda, kadının iş gücüne eşit katılımının önündeki engellerle ilgili şu saptamalar yer aldı:

Kadına psikolojik bariyer konuyor

Ülkemizin iş gücü, kadına psikolojik bariyer koyuyor. En büyük sorunun işsizlik olduğu ülkemizde erkekler tercih ediliyor. Bunun nedeni erkeğin hâlâ evin reisi olarak görülmesi.

Erkekler rahat davranamıyor

Birçok erkek, ‘içgüdüsel olarak’ kadınların erkeklerin işlerini ‘çaldıklarını’ düşünüyor. Erkekler, kadınların yanında rahat davranıp konuşamadıklarını belirtiyor.

Hapis şikayeti engelliyor

Erkeklerin tercih edilmesi yasa ile yasaklanmışsa da yaptırım eksikliği nedeniyle bu denetlenemiyor. Bu suçun cezası hapis olduğundan, işverenler şikâyet edilmiyor.

Daha az para alıyorlar

Kadınlar, erkeklerle aynı işi yapsa da daha az para alıyor. Çocuk bakım harcaması maaşından fazla olan kadınlar, bu nedenle sahip oldukları işlerde uzun süre çalışmıyor.

Karanlıkta yürümeye izin yok

Çalışma saatlerinin esnek olduğu iş kollarında ulaşım hizmetlerinin yokluğu, kadınlar için büyük bir sorun. Zira birçok aile, kadının karanlıkta sokağa çıkmasını onaylamıyor.

Cinsel taciz korkusu yaşıyorlar

Bu korku kadınları iş aramaktan vazgeçiriyor. Konu ile ilgili yasa yürürlüğe girmesine rağmen, yasanın işverene önlem yükümlülüğü getirmemesi kadının bu korkusunu geçirmiyor.

Küresel krizde erkek önde

Kriz zamanlarında, önceden kadınların üstlendiği iş pozisyonları erkeklere veriliyor. Kadınların kısıtlı olan finansal kaynaklara erişimi kriz zamanlarında daha da zorlaşıyor.

Koca kariyeri işten ediyor

Ev içindeki yapılar (çocukların yaşı ve sayısı) kadınların işgücüne katılımını önlüyor. Birçok başarılı işadamının, eşinin aynı tahsile rağmen kariyerini bıraktığı, kadınların başarı öykülerinde boşanma oranlarının ve diğer yüklerinin arttığı gözleniyor.

Eş sigortası caydırıyor

Kocanın sigortasından yararlanma kadını sigortasız işlere yöneltiyor. Kadınların ölüm aylığı, çalışmaya başladıkları takdirde yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşüyor. Bu da kadını kayıt dışına itiyor.

Yeşil kart engel oluyor

Yeşil kartlı kadın sigortalı işe girerse katkı payı ödüyor. Bu nedenle yeşil kart kayıtlı kadın istihdamına engel. Yeşil kart sistemi istihdamı destekleyen düzenleme ile desteklenmeli.

2

Haberin Devamı