Beden Sağlığı Kadınlar erkeklere göre daha fazla uyumalı

Kadınlar erkeklere göre daha fazla uyumalı

Paylaş
Kadınlar erkeklere göre daha fazla uyumalı

Uyku insan ömrünün yaklaşık %30 unu kapsayan, yemek gibi, su gibi hayati bir ihtiyacımızdır. Vücudumuz, cildimiz uykuda yenilenir; Büyüme Hormonu salınımı uykuda artar.

Uzm. Bio. Çiğdem Üregen konu hakkında bilgi verdi...

Haberin Devamı

İnsanoğlu geçmiş yüzyıllarda bebekliktekine benzer şekilde daha uzun, yaklaşık 10 saat ve üzerinde uyurken, günümüz modern insanı uyku süresini gitgide azaltmaktadır. Sağlıklı bir yetişkin için ideal uyku süresinin 8 saat olduğu belirlense de yapılan araştırmalar yetişkinlerin çoğunun 6 saatten az uyduğunu göstermektedir. Düzenli ve kaliteli bir uyku, hem metabolizmamızın yani vücudun yapım ve yıkım dinamiklerinin dengede kalmasını, sağlıklı olmamızı ve bu sayede de kilo kontrolümüzü sağlarken hem de günlük hayatta daha başarılı, daha dinamik olmamızın anahtarıdır.

Kilo alımının elbette öncelikle fizyolojik ve psikolojik tarafları önemli ancak kilo kontrolü sağlarken uyku faktörünü çoğu zaman göz önünde bulundurmamak da ideal kilomuza kavuşmanın önünde bir engel sayılabilir.

Haberin Devamı

Yetersiz uykunun vücut üzerinde birçok farklı etkiler yarattığını, bunların da kilo almaya neden olduğunu kanıtlayan pek çok yayın mevcuttur.

Yetersiz uyku, beynimize doyma sinyalini gönderen “Leptin Hormonu” seviyesinde düşmeye neden oluyor. Bu hormonun seviyesindeki düşüklük de gün içinde beyne aç olmasak dahi yemek yeme sinyali göndererek daha fazla yemek yemeye ve kilo alımına neden oluyor.

Benzer şekilde uyku bozukluğu, “Ghrelin Hormonu” nun seviyesinde de dengesizliğe neden olur. Ghrelin beyin üzerinde etkilidir, iştahı ve yemek yeme arzusunu arttıran bir rol üstlenir. Düzensiz uyku rutini olan kişilerde Ghrelin Hormonu artışına bağlı olarak iştah da beraberinde artar.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi ( The American Journal of Clinical Nutrition ) da yayınlanmış bir çalışmaya göre, günlük 4 saatten az uyuyan kadınların yeterli uyuyanlara göre 300 kalori daha fazla yemek yediği ve diğer güne yaklaşık 21 gramdan fazla yağ ile başladığı gösterilmiştir. Bu durum da uzun vadede kilo artışı ile ilişkilendirilmiştir.

Kadınların erkeklere göre daha fazla uyuması gerekiyor.

Amerika’da yapılan bir başka araştırmaya göre uyku-kilo ilişkisi, kadınlar arasında çok daha belirgin ve çok daha fazla ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu çalışmaya göre kadınların erkeklere göre daha uzun süre uyuması gerekiyor ki yaptıkları diyet programlarıyla daha kolay kilo verebilsinler.

Haberin Devamı