Cumartesi Postası “Kadınlar Hürrem'in saç rengini istiyor”

“Kadınlar Hürrem'in saç rengini istiyor”

Paylaş
“Kadınlar Hürrem'in saç rengini istiyor”

100 yaşında olan saç boyası hakkında L'Oreal Pazarlama Müdürü Necibe Sözen bilgi verdi

RÖPORTAJ: NİLÜFER KAS

n_kas@hotmail.com

Saç boyası 100 yıl önce bulundu. L’Oreal markası da o zamandan beri piyasada. Markanın Pazarlama Müdürü Necibe Sözen, Türk kadın ve erkeklerinin saç boyama alışkanlıklarıyla ilgili tespitlerde bulundu.

Boya konusunda türbanlı kadınların daha titiz olduğunu Necibe Sözen’den öğrendik. Kadınların sadece mutsuz olduğunda saçlarında köklü değişimler yaptırttığını da ondan duyduk. Hürrem Sultan’ın saç renginin yeni trend olduğunu da... Ve daha bir çok şeyi...

Saç boyası keşfedileli 100 yıl oluyor. Bir asırda saç boyası nereden nereye geldi?

L’Oreal 100 yıl önce Eugene Schueller’in laboratuvarda klasik saç boyasını bulmasıyla kurulan bir marka. Beyazları kapatma ve renk değiştirme özelliği olan boya, bu süreçte değişmedi. Son yıllarda amonyaksız saç boyaları üretildi ama amonyaksız boya beyaz kapatmaz. Bu tür üründe kalıcı değil, yarı kalıcı bir teknoloji kullanıldı. Türkiye’de gençlerin kullandığı bu ürünler, gelişmiş bir pazara sahip değil ama İtalya’da, Fransa’da çok tercih ediliyor. Türkiye’de kullanılan saç boyalarının hepsi aynı teknolojiyle saçı boyar. Mevcut ürünlere yeni renkler ya da bakım yapma özelliği eklenir. Ancak iki yıl önce bu teknolojide büyük bir değişiklik oldu. Bambaşka bir teknolojiye geçtik. Saç boyama tekniğini değil, teknolojisini değiştirdik. Bu sayede saçın doğal yapısı değişmiyor.

13-14 yaşındaki çocukların saç boyatmasına nasıl bakıyorsunuz?

Biz yaş sınırlaması yapmıyoruz. Ama o yaştaki bir çocuğun boyatması saçına zarar vermez. Doğru ürün kullanıldığında boya zararlı değildir. Günümüzde modayla, trendlerle alakalı bir istekle karşı karşıyayız. Gençler, bazı deneyimleri erken yaşamak istiyor. 12 yaşındaki çocuk bugün makyaj da yapıyor. Geçici saç boyaları da bu yaşlardaki gençler tarafından tercih ediliyor.

Bu konuda ısrarcı olan çocuklara anneler nasıl yaklaşmalı?

O yaştaki çocuklara “Saçını boyatma” demektense, nasıl boyamaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapsınlar. Geçici boyalarla bu istek karşılanabilir. Çünkü bu boyaların zararı yok. Marka olarak önceliğimiz, 20-40 yaş arasındaki kadınlardır. Zaten bir çocuk her ay kuaföre gidip boyaya 40-50 TL vermez.

“Kadın mutsuzsa risk alabiliyor”

Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısına baktığınızda saç boyama işlemi alt gelir gruplarında da yaygın mı?

Kesinlikle çok yaygın. Türkiye’de gelir seviyesi düştükçe kadınlar beyazları kapatmak için saçını boyuyor. Üst gelir grubuna sahip kadınlar ise modayı takip etme, güzel görünme, kendini iyi hissetme gibi duygularla boyatıyor. Maalesef kuaförde saç boyatmak bir lüks olarak görülüyor.

Türbanlılar da saçını sık boyatıyor mu?

Türban takan kadınlar da güzelliklerine çok düşkünler. Başlarını kapatmış olmaları onların saç boyatmadıkları anlamına gelmesin. Aksine türbanlı kadınlar, kozmetiğe çok düşkün. Kendilerini güzel hissetmek, eşlerine güzel görünmek için düzenli olarak saç boyatıyorlar.

Günümüzde hâlâ mutsuz kadınlar mı saç rengini değiştiriyor?

Sadece onlar değil ama genelde mutsuz kadın değiştiriyor. Çünkü değişiklik, kadına, kendini iyi hissettiriyor. Bir kadın yalnızca ihtiyaç duyduğunda kuaföre gitmiyor. Kuaföre gittiğinde kendini özel hissediyor. Bu duygu kendini mutsuz hissettiğinde daha da öne çıkıyor. Kadınlar mutsuz dönemlerinde kuaförlerinin önerilerine daha çok kulak veriyorlar. Mutsuzken daha çok risk alıyor, bu nedenle de daha ekstrem değişikliklere onay veriyor.

“Erkekler çekingen”

Ünlülerden en çok kimin saçını beğeniyorsunuz?

Türkiye’den isim vermek istemiyorum. Amerika’da çıkan bir trend var: Röfle ve doğal renkler çok moda. Bir kumaşı bağladığınızda renkler nasıl birbirine geçiyorsa, bu sezon saçlarda koyudan açığa doğru geçişler var. Cameron Diaz bu modanın temsilcisi.

Dizilerdeki oyuncuların saç rengi nasıl sizce?

Türkiye’de renk konusunda furyalar oluyor. Bu aralar ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisindeki Hürrem’i oynayan oyuncunun saç rengi çok moda. Bakır ve kızıl tonlarında kahve bazlı bir boya kullanılıyor. Kuaförler, Hürrem’in saç renginden isteyenler olduğunu söylüyor.

Evde saç boyamaya nasıl bakıyorsunuz?

Kadınlar evde kendi kendilerine saç boyayabilirler. Kutulardan çıkan kitler buna olanak tanıyor. Bir de ilginçtir; erkekler eşlerine saç boyamada yardım ediyor. Ancak burada en önemli unsur, rengi tutturmaktır. Bu nedenle istenilen sonucu evde almak çok kolay değil. Önerimiz; profesyonel tavsiye alınması.

Türk erkekleri saç boyama konusunda ne düşünüyor?

Çekingen davranıyorlar. Boyatan erkek, saçını eşine emanet ediyor. ‘Erkekler için saç boyası’ dediğimizde tepki alıyoruz ama ‘renklendirici’ dediğimizde sıcak bakıyorlar. Çünkü erkekler de artık güzelliklerine dikkat ediyor.

Politikacı kadınlar saç renginde neden cesur değil?

Politikadaki bir insanın risk alıp frapan görüntü vermesi çok alışılagelen bir durum değil. Politikacılar, radikal değişiklik yapmıyor. Diğer ülkelerin kadınları da bu konuda cesur değil. Saç rengiyle ciddiyet olmaz aslında ama cesur renkleri tercih edenler yenilikçi ve cesaretli insanlar. Siyasettekiler daha stabil oldukları için görünümlerinde iniş-çıkışlara yer vermiyor.

“Brezilya sahillerinin esintisi bu yazın hakimi”

Bu yaz hangi renk saç moda?

Dünya kadınları bu yaz, saçta, Brezilya plajlarından gelen Copacabana esintisini sokaklara taşıyacak. Saçlar, son birkaç sezonun en doğal görünümüne bürünüyor. Ama kastettiğim, bakımsızlık değil. Sanki saçınız Copacabana plajlarında güneşten açılmış gibi bir etkiye bürünmeli. Bu sayede cildinize de ışık katarak daha canlı ve sağlıklı görünmenizi sağlar. Tüm Hollywood yıldızlarını etkisi altına alan bu trend ile saç diplerinde daha koyu ve doğal; saç uçlarında ise açık yansımalar hakim. Genelde kontrast halindeki birkaç tonun bir arada bulunmasından oluşan çok canlı röfleleri olan kadınlar, bu bakımlı görüntüyü yıl boyunca koruyabilecekler.

(21.05.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı