Beden Sağlığı Kadınlarda kalça ağrıları neden olur?

Kadınlarda kalça ağrıları neden olur?

Paylaş
Kadınlarda kalça ağrıları neden olur?

Kadınların kalçalarında birçok nedene bağlı olarak ağrılar görülmektedir. Kalça ağrılarında en çok kadınlar yakındıkları için konuyu biraz açmak istedik. Kadınlarda kalça ağrılarının nasıl teşhis edildiğini anlatan Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, kadınlarda sık görülen kalça ağrısı nedenlerini açıkladı.

Kadınların kalça ağrıları aşırı kullanma ve yıpranmalardan kaynaklanabileceği akılda tutulmalıdır. Ancak birçok farklı nedenin bulunduğunu da bilmekteyiz. Bunlar arasında hangisinin en doğru ağrı nedeni olduğunun belirlenmesi tedavinin şansını artırmaktadır.

Haberin Devamı

Kalça ağrısı teşhisi nasıl konur?

Doktorunuza kalçanızın ağrıdığını söylediğinizde, yapması gereken ilk şey, aslında sorunun kalçanız olduğunu doğrulamaktır. Bu bölgedeki ağrılar her zaman bizzat kalçanın problemlerinden değil de komşu bölgelerdeki problemlerin kalçada hissedilmesi gibi yansıyan ağrılardan olabilir. Kalçanın alt yada üstündeki bir problem ya da bel bölgesindeki bir sorun kalçaya ağrı olarak yansıyabilmektedir.

Sadece kalça problemlerinden kaynaklanan ağrılar kendilerini kasıkta veya kalçanın dışında doğrudan kalça ekleminin bulunduğu yerde hissedilir.

Kadınlarda sık görülen kalça ağrısı nedenleri

  • Kalça kireçlenmesi ya da tıbbi adı ile koksartroz. Kadınlarda kronik kalça ağrısının en yaygın nedeni olup yaşlanma süreçlerinin, eklemi aşındırması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu ağrılar, eklemdeki sertlik veya şişlik nedeniyle genellikle uyluğunuzun önünde veya kasıkta hissedilir.
  • Kalça kırıklarına bağlı ağrılar. En sık düşme çarpma sonucu oluşur. Kemik erimesi (osteoporoz) olanlarda sık gördüğümüz bir klinik tablodur. Bu tür ağrılar bacağınızı hareket ettirdiğiniz zaman sizi daha çok rahatsız eder.
  • Tendinit ve bursitlere bağlı kalça ağrıları. Kalça etrafındaki birçok tendon, kasları ekleme bağlar. Bu tendonları aşırı kullanırsanız veya yorucu faaliyetlere katılırsanız kolayca iltihaplanabilir. Aşırı spor ve zorlayıcı hareket yapanlarda tendinitler sık görülür. Kalçanın dış kısmında yattığımız zaman yatağa denk gelen bölgede yer alan ve bursa denilen korucuyu içi sıvı dolu keseciklerde de özellikle üzerine yatmak, basmakla dize doğru yandan aşağıya yayılan ve siyatikle karıştırılan bursit ağrıları oluşabilir. Ki bursit ağrıları en sık olarak bayanlarda görülmektedir.
  • Kasık fıtıkları ön kalça ağrısına neden olabilir. Hamile bayanlar ve de sporcularda görülme olasılığı fazladır bu fıtıkların. Kasık fıtıklarının ağrısı ismi gibi en çok kasık ve kalçada hissedilir.
  • Kadın hastalıklarına bağlı ağrılar sık görülür. Kadın genital bölgesindeki iltihabi yada hormonal sorunlar kalçalarda yansıyan ağrılara sebebiyet verebilmektedir. Bu bölgeye yansıyan ağrıların diğer önemli bir nedeni de bel fıtıklarıdır. Özellikle beldeki L1-2 ve L2-3 bölgesinden çıkan sinirlere baskı yapan bir bel fıtığı sıklıkla ağrılara neden olmaktadır.

Kalça Ağrısının Tedavisi öncelikle nedene yönelik olmalıdır. Basit ağrı kesicilerden, eklem içi enjeksiyonlar, sinir blokları, kök hücre tedavileri ve cerrahi seçenekler sorunun boyutuna göre devreye girmektedir. Ağrı uzmanları sanırım ağrılar konusunda size yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı