Pazar Postası “Kadınların kendini kanıtlama hırsı daha fazla ”
Paylaş
“Kadınların kendini kanıtlama hırsı daha fazla ”

Dünyanın en prestijli yarışlarından 'Ironman 70.3' bu yıl ilk kez CNN Türk sponsorluğunda bugün Antalya Belek'te düzenleniyor. Yüzme, koşu ve bisiklette yarışacak yüzlerce yarışmacı arasında CNN Türk Spor Müdürü Cem Yılmaz ve Ana Haber Spikeri Nevşin Mengü de var. Bu heyecanlı yarışın ayrıntılarını Cem Yılmaz ile Karnaval için konuştuk...

Canan Danyıldız, CNN Türk Spor Müdürü Cem Yılmaz ile Caddebostan'da 'Ironman' yarışı öncesi antrenman yaptı

Haberin Devamı

Röportaj: Canan DANYILDIZ

canan.danyildiz@posta.com.tr

Prodüksiyon: Begüm BAKİ

Nedir bu ‘Ironman 70.3’ yarışması?

Ironman triathlon, özü aslında yüzme, bisiklet ve koşu olmak üzere üç ayaklı bir yarış. Farklı kas yapılarının zorlandığı bir yarışma aslında.

‘70.3’ neyin temsili rakamı?

‘70.3’ yarışmada bir yarışmacının yarışı bitirdiği taktirde, yaptığı toplam mesafeyi gösteriyor. Yani toplamda 70.3 mil aralıksız farklı kaslarınızı çalıştırdığınız manasını taşıyor.

Bireysel bir yarışma mı peki?

İnsan bedeni, sınırlarını zorladığı bireysel bir yarış aslına bakarsan; önce yüzeceksin, sonra bisiklete binecek en son da koşacaksın. Bireysel olarak katılabildiğin gibi, ekip olarak da dahil olabiliyorsun yarışmaya; ama aslında kendi sınırlarını zorladığın, bedenini anladığın bir yarış.

Haberin Devamı

Bu yıl ilk kez Türkiye ev sahipliği yapıyor...

Evet, ‘Ironman’ Avrupa Turu kapsamında ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek. Dünyanın en popüler ve zorlu yarışlarından ‘Ironman 70.3’, bugün Antalya’da Gloria Sports Arena’da yapılacak. Türkiye’de gerçekleşecek olan aslında ‘Yarı Ironman’.

‘Yarı Ironman’ ne demek?

Gloria Hotels’in de ev sahipliği yaptığı Yarı Ironman’de 1.9 km. yüzme, 90 km bisiklet parkuru, 21.1 km. de koşu etabı var. Asıl Ironman bu km’lerin 2 katı! Tam Ironman profesyonel sporcuların katıldığı bir yarışma.

CNN Türk’le nasıl bir bağ kurdunuz?

CNN Türk güçlü ve güvenilir habercileri bünyesinde barındırıyor ve kanal güçlü sporcuların yarışacağı ‘Ironman’ organizasyonunu tek medya sponsoru olarak sahiplendi. Her gün haber peşinde koşan CNN Türk’ün güçlü habercileri bu sefer ‘Ironman’ olmak için yarışacak. Güçlü haberci-güçlü sporcu birlikteliği çok örtüştü.

3 ayaklı yarışma değil mi bu?

1,9 kilometrelik yüzme parkuruyla başlanacak, sonra 90 kilometrelik bisiklet parkuru geçilecek, zorlu yarış 21.1 kilometrelik koşu etabıyla tamamlanmaya çalışılacak. 23’ü Avrupa, 19’u Asya ve 52’si Amerika’da olmak üzere yılda 92 farklı yerde yapılıyor.

CNN Türk’ten kimler katılıyor?

Ironman’de ‘CNN Türk Takımı’ olacak. Takımda; Spor Müdürü olarak ben koşacağım, Gökçe Aytulu yüzecek, Agit Salman ise bisiklete binecek. Bir de Ana Haber spikeri Nevşin Mengü yarışmada olacak, ama Nevşin bireysel olarak katılıyor ve bu 3 etabı tek başına bitirmeye çalışacak.

Haberin Devamı

Kimler katılabiliyor yarışmaya?

Bir takım tıbbi ölçümler yapılmalı elbette, sağlıklı olan her insanın katılabileceği bir yarışma. Belli bir yaş kriteri yok, ama tabii belli bir yaşın üstü için riskli olabilir.

Sahi sizin spor aşkınız nerden?

Aslında inşaat mühendisiyim, ama lisanslı futbol ve basketbol oynadığım için spordan kopamadım ve mesleğimin bu olmasını istedim. Ama benim vücudum her türlü spora çok yatkın, tenis, kayak; her branşa çok alışkınım.

“Yarışmanın felsefesi derece yapmak değil BiTiREBiLMEK!”

Ironman’in felsefesi ne peki?

Aslında Amerikan subaylarının aralarında iddialaşırken çıkardığı bir yarış bu. Felsefesi derece yapmak değil, dayanıklılığı ölçmek ve yarışmayı bitirebilmek üzerine kurgulanmış.

E peki hiç para ödülü ya da benzer bir şey yok mu?

Haberin Devamı

Var, olmaz mı? Profesyonel olanlar için var. Yanılmıyorsam 50 bin Euro civarında bir ödül. Ama bizim gibi amatör olarak bu işe girenler için çok zor bu ödüllerden bahsetmek. Hele benim yaş grubum için...

Pahalı bir spor mu?

E tabii, bir şirkette maaşlı çalışan bir adamın yapabileceği iş değil, bunu dürüstçe söylemek lazım. Ironman daha çok üst düzey iş insanlarının karşılayabileceği bir spor. Bir de o yaşa gelip başarılar elde edince, başka zorluk ve macera arıyor galiba bu insanlar diye düşünüyorum. Adrenalin bağımlılığı...

Sizin koşuyla ilginiz ne kadar?

7-8 yıl önce koşmaya başladım. Koştukça vücut bir endorfin salgılıyor, o rahatlama ve mutluluk bende daha fazlasını yapma isteği uyandırdı. Kendi limitlerimi zorlamaya başladım. Mesela 10 km’yi neredeyse 40 dk.’ya kadar indirdim. Şimdi “40 km’yi koşarım” diyorum.

İşinde de bu limitleri zorlayanlardan mısınız?

Evet, çok doğru bir tespit. Ironman’deki gibi işimde de bir tık daha fazlasını yapabileceğimi düşünürüm. Yaptığım işin en üst yerine ulaşmaya çalışırım.

Haberin Devamı

Hırslı mısınız, azimli mi, çözemedim!

Müthiş hırsları olan biri değilim, ama kendimle bir yarışım var diyebilirim.

Yarışı istediğiniz vakitte biteremezseniz?

Önemli değil; çalışıp yeniden denerim. Önemli olan kazanmak değil, limitini zorlamak.

Bir spor müdürünün katılması nasıl etki yaptı?

‘Zafere giden yol buradan başlıyor’ programını hazırladım bu yarış için. Her şeyden önce 22 yıldır ekrandayım ve şu an çok önemli bir medya kuruluşunun spor müdürüyüm, işin içinde benim de olmam, sunmam ya da yarışmam çok etkili.

“ANTALYA iÇin müthiş bir fırsat!”

Kaç ülkeden, kaç yarışmacı olacak?

58 ülkeden yaklaşık 1500 sporcu katılıyor, 300’ü Türk. Destekleyenler ve izleyeciler ile birlikte bu sayı 5000’i geçecek. Alman, Rus, İngiliz gibi milletler olacak. Antalya Belek için müthiş bir fırsat.

Siz Ironman’i ilk nerede izlediniz?

İlk kez Mayıs ayında Mallorca ve Ağustos ayında Zell Am See Avusturya’daki dünya şampiyonasını seyrettim ve acayip etkilendim. Müthiş bir ortam vardı. İnsanlar yarışırken binlerce insan tezahürat yapıyor, tanımadığın insanlar seni motive ediyor.

Tanımadığın insanların desteği nasıl motive ediyor?

Tabii ki! Birinde çok etkilenmiştim. Yüzmeden bisiklete geçecekler, birinci geçti alkış aldı, sonra bir kıyamet koptu. 60 yaşında bir Alman kadın, sonuncu olmuştu ama gayretiyle en fazla alkışı o almıştı!

Tam programı nedir Ironman’in?

Sadece 1 gün sürüyor, süre ve mesafe belli. 8.5 saat süresince bütün parkurları bitirmiş olman gerekiyor. 25 Ekim’de (bugün) sabah 08.00’de başlayacak.

Bizden katılanlar daha çok erkek mi?

Vallahi aslında Ironman çok erkek işi, ama kadın katılımcı da yüksek. Sanki kadın-erkek arasındaki bir meydan okuma gibi. Kadınların kendini kanıtlama hırsı daha fazla.