Ramazan Kadir gecesi gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi hangi dualar okunur? kadir gecesi namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

Kadir gecesi gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi hangi dualar okunur? kadir gecesi namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

Paylaş
Kadir gecesi gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi hangi dualar okunur? kadir gecesi namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

Kadir Gecesi, insanın kendisine dönerek gaflet içinde geçirmiş olduğu günleri sorgulama, tövbe etme, Allah’ın sonsuz rahmet ve mağfiretini umma ve insanların arasındaki sevgi ve bağışlamanın herkesi kucaklaması için yeni adımlar atma zamanıdır. En hayırlı gece olan Kadir Gecesi İbadet etmenin sevabı ise oldukça fazladır. Eğer siz de Kadir Gecesi hangi dualar okunur merak ediyor, Kadir gecesi ibadetleri neler öğrenmek istiyor ya da Kadir gecesi namazı kaç rekat ve nasıl kılınır bilgi edinmek istiyorsanız "Kadir gecesi gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi hangi dualar okunur? kadir gecesi namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?" haberimize bir göz atın.

Müslüman alemi için oldukça fazla önem taşıyan Kadir Gecesi bugün idrak ediliyor. Kadir Gecesi'nde elleri semaya açıp dua etmenin sevabı ise anlatılamayacak kadar çok. Eğer siz de Kadir Gecesi hangi dualar okunur merak ediyor, Kadir gecesi ibadetleri neler öğrenmek istiyor ya da Kadir gecesi namazı kaç rekat ve nasıl kılınır bilgi edinmek istiyorsanız "Kadir gecesi gecesi ibadetleri nelerdir? Kadir gecesi hangi dualar okunur? kadir gecesi namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?" haberimize bir göz atın.

Haberin Devamı

Mübarek gün Kadir Gecesi'nde 4 ya da 12 rekat namaz kılınır.

Kadir Gecesi namazına şu şekilde niyet edilir;

"Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye(topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa 'Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Bundan sonra 100 defa İnşirah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

Haberin Devamı

Hz. Muhammed'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Kadir Gecesi'nde kılınabilecek namazlar arasında bulunuyor.

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) amcası Abbas’a, “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 14; Tirmizî, Salât, 238).

Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Haberin Devamı

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

Kadir Gecesi duası

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.

Hz. Aişe validemiz : “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

Haberin Devamı