Dünya Kahire Büyükelçisi Türkiye'ye döndü

Kahire Büyükelçisi Türkiye'ye döndü

Paylaş
Kahire Büyükelçisi Türkiye'ye döndü

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, saat 12.30 sıralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'na geldi. Botsalı, havalimanında gazetecilerin Mısır ile ilgili sorularını yanıtlayarak son durum hakkında bilgi verdi

Türkiye’nin, 525 kişinin hayatını kaybettiği olayların ardından istişarelerde bulunmak üzere Ankara’ya çağırdığı Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, bugün saat 12.20’de THY’ye ait bir uçakla Kahire’den İstanbul’a geldi.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı VİP Salonu’nda gazetecilere bir açıklama yapan Türkiye’nin Mısır Büyükelçi’si Hüseyin Avni Botsalı, Kahire’de bu sabah gelirken hüzünlü bir sessizlik olduğunu ve bir an evvel sivil yönetime dönülmesini temenni ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Bugün oldukça kritik bir gün. Dün cenazeler kaldırıldı. Aileler çok acılı. Devlet ile vatandaş arasındaki uçurum kapatılamadı. Kahire’de hüzünlü bir sessizlik var. Biliyorsunuz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sabah saatlerinde havaalanına gelişte herhangi bir şey olmadı ama bütün ana kavşaklarda, ana yollarda güvenlik birimleri konuşlanmış durumda. Tren seferleri askıya alınmış durumda. Halkın toplanması istenmiyor. Bu acılar tekrarlamasın. Bütün temennimiz budur. Bir an evvel sivil yönetime dönüş yapılsın. Mısır yaralarını sarmaya başlasın. Bütün temennimiz budur."

Haberin Devamı

Büyükelçi Botsalı yabancıların ve turistlerin ülkeden kaçtıkları yolunda çıkan haberler için de şöyle konuştu:

'HAVALİMANI ÇOK YOĞUN'

"Havalimanı çok yoğundu. Dün gece tansiyonlar tekrar yükseldiğinde grup rezervasyonlarının ve turların toplu olarak iptal edildiğini duyduk.

Ancak bu aşamada bile tatil beldelerine özellikle Şarm el Şeyh gibi, Hurgada gibi büyük çapta yatak kapasitesi olan kentlerde her şeyin içinde olduğu turizm paketlerini pazarlayan şirketlerde pek güvenlik sorunu beklenmiyor. Nitekim Şarm el Şeyh’de sokağa çıkma yasağını kaldırdılar. Çünkü çalışanlar bile evlerine gidemiyorlardı. Bunun dışında genel bir kriz yaşanacağı çok net görülüyor. Özellikle turistler bu beldelere havaalanlarından güvenlik eskortları eşliğinde götürülüyor.

Benim şahsi temennim, oradaki vatandaşlarımızın işyerlerinde ve evlerinde dikkatli hareket etmeleridir. Sokaklarda asayiş sorunu yaşanıyor. Şu ana kadar çok şükür bir üzücü durum yaşamadık. Dönmek isteyenler Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımızla irtibat halindeler. Bu irtibat telefon veya internet üzerinden oluyor. Evlerindeki ihtiyaçları bile karşılamaya çalışıyoruz. Okullar şu anda kapalı. Büyük bir ihtimalle yakında açılır. Vatandaşlarımızla ilgili bir fiziki tehdit algılaması yok."

Haberin Devamı

'4 BİN TÜRK YAŞIYOR'

Mısır’da büyük bir Türk yerleşimi söz konusu olmadığını belirten Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Türkler’in Kahire’de, İskenderiye’de sanayi bölgelerindeki fabrikalarda kalifiye işçi, mühendis ve yönetici kadrosunda olduklarını belirterek, "Yabancı işletmelerin yöneticisi çok Türk var. 100 kadar öğrencimiz var. Toplam Türk vatandaşlarımızın sayısı 4 binin üzerindedir" dedi.

Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı yine THY’ye ait bir uçakla istişarelerde bulunmak üzere saat 14.00’de İstanbul’dan Ankara’ya gitti.

Türkmenistan dönüşü uçakta açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’nın Ankara’ya çağrılması kararlaştırıldığını belirtmişti.

Bunun üzerine de Türkiye’nin elçisini çağırmasına Mısır’ın yanıtı gecikmedi. Ankara’nın bu hamlesinden birkaç saat sonra Mısır da Ankara Büyükelçisi’ni Kahire’ye çağırdı.

Mısır Büyükelçisi Abdurrahman Salaheldin’in de bugün akşam saatlerinde Kahire’ye hareket edeceği öğrenildi.

Haberin Devamı

DHA