Yaşam Kahkaha uzmanları

Kahkaha uzmanları

Paylaş
Kahkaha uzmanları

'Kahkaha yogası' diye bir şey duydunuz mu? Bu, yoganın nefes tekniklerini kahkaha ile birleştiren bir egzersiz. Mucidi, Hintli bir doktor. Kahkaha kulübünün dünya üzerinde 6 bin merkezi var. Biri de İstanbul'da. Sema-Bülent Özsoy çifti merkezde kahkaha terapisi veriyorlar. Hem de ücretsiz. Kahkaha uzmanları “Bağışıklık sistemini güçlendiren kahkaha yogası, kanserden cinsel iktidarsızlığa kadar pek çok rahatsızlığa iyi geliyor” diyor

ÖMER GÖREN

Haberin Devamı

ogoren.aktuel@gmail.com

- Sizi tanıyabilir miyiz Sema Hanım?

Kimya mühendisiyim. İki kızım, iki torunum var. Makine mühendisi eşim ile birlikte 14 yıl önce yönetim danışmanlığı ve geliştirme üzerine merkez kurmuştuk. Bu merkezde verdiğimiz eğitime, 4 yıl önce kahkaha yogasını da ekledik.

- Önce merkezinizi anlatın lütfen. Ne yapıyorsunuz orada?

Eşim, İngiltere’de bazı konularda eğitim almıştı: Liderlik, girişimcilik, kişisel gelişim, stratejik yönetim, organizasyon geliştirme, bütünsel yaşam... Şirketler bazında hizmet veriyordu. Emekli olunca bir merkez kurmak ve onun deneyimlerini insanlarla paylaşmak istedik. Merkezde verdiğimiz eğitimin daha etkili olması için araştırmalar sürdürürken kahkaha uygulamalarının, yapıldığı ülkelerde çok başarı kazandığını gördük. Ben ve eşim, 2008’de İsviçre’ye giderek Dr. Madan Kataria’dan 5 günlük eğitim ve öğretmenlik sertifikası aldık. Şimdi de biz bu sertifikayla grup lideri yetiştiriyoruz.

Haberin Devamı

- Kahkaha yogası ne demek?

Gülümseme, evrensel bir lisandır. İçten ve samimi bir gülümsemenin halledemeyeceği sorun çok azdır. Herkes hiçbir nedene bağlı olmadan gülebilir, kahkaha atabilir. Amaç kendi içimizdeki ışığı ortaya çıkartmak. Uygulamalarımızda, kahkaha egzersizleri ile yoganın nefes tekniklerini birleştiriyoruz. Böylece gülümsemenin/kahkahanın sağlıklı etkilerinden faydalanmayı sağlıyoruz. İlişkilerimiz olumlu etkileniyor, kendimizi aşmayı öğreniyoruz. 10 dakikalık bir gülümseme seansı 30 dakika yürümek gibi.

- Bu egzersizin mucidi kim?

Hintli tıp doktoru Madan Kataria, yeni doğan bebeklerin olur olmaz her şeye bakıp nedensiz gülmelerinden yola çıkmış. 1995 yılında, Hindistan- Bombay’de nefes egzersizleri (pranamaya) ile kahkahayı birleştirerek ‘kahkaha yogası’nı başlatmış.

‘Hoh hoh ho’ derken kahkahalar geliyor

- İnsanları nasıl güldürüyorsunuz?

Önce şunu vurguluyoruz; ‘bizim yapacağımız hareketler size saçma gelebilir. Veya fayda sağlayacağına inanmıyor olabilirsiniz. Bu tekniği uygulamaya niyetli de olmayabilirsiniz. O zaman seanslara katılıp vaktinizi harcamayın.’ Bir saatlik seanslarımızda önce sohbet edip birbirimizi tanıyoruz. Minik molalarla da 30 dakika boyunca kahkaha atıyoruz.

Haberin Devamı

- Tamam da insanlar nasıl gülmeye başlıyor durduk yerde?

Yani ne bileyim, güldürmek için fıkra mı anlatıyorsunuz, komik şeyler mi yapıyorsunuz? Ne fıkra anlatıyor ne gıdıklıyoruz. Ellerimizi tempolu çırpıyor, arada da ‘ha, ho, hu’ gibi sesler çıkararak nefes egzersizleri yapıyoruz. ‘Hah hah ha, hoh hoh ho’ derken, başlıyoruz içimizden gelerek kahkaha atmaya... Bu kahkahalar, aslında içimizde var olan çocuğun dışarı çıkmasını sağlıyor. Yani ‘mış’ gibi yaptığımız davranışlarımız gerçek kahkahalara dönüşüyor.

‘MUTSUZLUĞUN İLACI’

- Kahkaha atmak nasıl bir fayda sağlıyor?

İnsanlar stresliler, endişeliler ve yaşamı olumsuz tarafından algılıyorlar. Birbirlerini kabullenmenin çok uzağındalar. Kişiler, birbirlerinin neyi güzel yaptığına değil, neyi yanlış yaptığına bakıyor. Bu tiplerin daha çok şirket çalışanları olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden, pek çok ülkede şirketler, çalışanlarına bu yönde eğitim aldırıyor. Çünkü mutsuzluğun ilacı, bol kahkaha. Kahkaha, vücuda mutluluk hormonu, yani endorfin salgılanmasına yol açıyor.

Haberin Devamı

Bu hormon, her organımıza nüfuz ediyor, negatif enerjiyi atmamızı sağlıyor. Her zaman, herkese lazım olan bir şey bu. Hatta toplumsal olaylarda polisimiz biber gazı atacağına bol kahkaha atarak müdahalede bulunsun. Hem daha sağlıklı hem daha etkili olurlar. Ayrıca, bu egzersiz sayesinde insanın bağışıklık sistemi güçleniyor. Kanserden tutun da cinsel iktidarsızlığa kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde kahkaha yogası gerçekten etkili.

- Peki siz faydasını gördünüz mü?

Yaşamımdaki olumsuzlukları olumluya çevirmemde çok faydası oldu. Örneğin özürlü olan kızıma da kahkaha seansları veriyordum. Kızım uzun süre bu çabalarımıza yanıt vermedi. Bir gün beni televizyonda, herkesi güldürürken görünce hoşuna gitmiş olmalı ki bize cevap vermeye başladı. Ayrıca, eşimle ben baskı kurarcasına birbirimizle tartışırdık. Bu tekniği uygulamaya başladıktan sonra, asla!

Haberin Devamı

‘Amerika’da hemşireler özel eğitim görüyorlar’

- Seanslara gelenlerin tepkisi nasıl?

Olağanüstü tepkiler oluyor. “Kendimizi çok iyi hissediyoruz. Ne iyi oldu da bu seanslara katıldık”, “Yorgun gelmiştim, zinde ayrılıyorum” gibi cümlelerle memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Dünyada da durum farklı değil. Mesela Amerika’da hemşireler kahkaha lideri olarak yetiştiriliyor, morali yükselen hastalarından mükemmel geri dönüşümler alıyorlar.

- Peki sizinle ve kahkaha yogasıyla dalga geçen olmuyor mu?

Tabii ki oluyor. Bizi denemek isteyenler, hatta alay edenler çıkıyor. O kişi bizi seyrediyor, edindiği deneyimle düşüncesi değişiyor ve kendini grubun içinde buluveriyor.

- Seans ve liderlik sertifikası ücretiniz ne kadar?

Bu işi severek yaptığımız için kahkaha seanslarından para talep etmiyoruz. Ama liderlik sertifikası isteyenlerle iki gün çalışıyor, günlük 300 lira alıyoruz. Toplu seanslar için yer kiralarsak fiyatı ona göre belirliyoruz. Ya da bize teklif getiren şirketin isteklerine göre farklı rakamlar talep edebiliyoruz.

(22.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)