Sağlık Kahvenizi sütlü için

Kahvenizi sütlü için

Paylaş
Kahvenizi sütlü için

Doğal olmayan yan ürünleriyle tüketilen kahve, vücuda zarar veriyor

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, kahve tüketiminin insan sağlığı açısından bazı yararları olsa da aşırı tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kahveden çok, kahveye konulan yan ürünlerin zarar verdiğini belirten Sayın, bu yan ürünlerden doğal olmayanların tamamen zararlı olduklarını kaydetti.

Kahve kremaları ve beyazlatıcılarda, sütle "uzaktan yakından ilgisi olmayan" katkı maddeleri bulunduğunu ileri süren Sayın, "Süte yakın tadın yakalanmaya çalışıldığı ürünlerdir. Katkı maddelerinin alerji yaptığı, kansere yol açtığı, bağışıklık sistemi ve obeziteyle ilişkili gen dokusuna zararlı etkileri olduğu yönünde halen araştırmalar yapılıyor. Ayrıca, açlık-tokluk hissi veren hormonlarla teması üzerinde çalışılıyor" diye konuştu.

KADINLARDA KEMİK ERİMESİNİ HIZLANDIRIR

Kahve tüketiminin kadınlar üzerinde daha çok zararlı olacağını öne süren Uzman Diyetisyen Sayın, ''Kahve, kandaki kalsiyumun idrarla atılmasına neden olduğundan devamlılığında, özellikle kadınlarda kemik erimesini hızlandırır. Bu nedenle, kahveyi, içerisinde kalsiyum bulunduran sütle içersek, bu dengeyi biraz da olsa korumuş oluruz'' dedi.

Haberin Devamı

Vücudun, gıdalarda bulunan kalsiyumun yarısını aldığını aktaran Sayın, 30’lu yaşlardan itibaren, bu oranın yüzde 30’a düştüğünü vurguladı. Bu nedenle faydalı minerallerin vücuttan atılımının azaltılması gerektiğine dikkati çeken Sayın, ileri yaş gurubunun buna daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

Uzman Diyetisyen Sayın, vücuttaki mineral oranını düşürmemek için çay, kola ve kahve gibi içeceklerin kontrol altına alınması gerektiğini anlattı.

Kahvenin zararlarını azaltmak için bazı alışkanlıkların değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Sayın, şu önerilerde bulundu:

"Kahve, krema ya da beyazlatıcı yerine sütle içilmelidir. Acıyı azaltmak için kahve oranı düşürülüp su oranı arttırılabilir. Kahveden vazgeçemiyorsanız, kalsiyum içeren gıdalardan kalsiyum desteği yapılmalıdır. Mesela, sofrada yoğurt eksik edilmemeli."

AA