Gündem Kalede sergilenen tablolara çirkin saldırı

Kalede sergilenen tablolara çirkin saldırı

Paylaş
Kalede sergilenen tablolara çirkin saldırı

İzmir'in Foça İlçesi'nde, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce, Beşkapılar Kalesi'nde sergilenen 7 tabloya delici aletlerle saldırıda bulunuldu

Eserlerinin durumunu gören bazı ressamlar gözyaşlarına hakim olamadı. Beşkapılar Kalesi’nde, saat 19.00 ile 01.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul eden serginin günlük açılışını yapmaya saat 18.30 sıralarında gelen ressamlardan Ayşe İmrağ, dolap kapağının açık olduğunu farketti.

İmrağ, sergi saatleri dışında özel olarak yapılan ahşap dolaba kilitlenerek muhafaza edilen tablolardan 7’sinin delici aletlerle tahrip edildiğini gördü, durumu güvenlik güçlerine bildirildi. Dolabın önünde yerde bulunan tornavida ile bıçağa el koyan polis parmak izi incelemesinde bulundu. Yaşadığı şoku atlatan ressam Ayşe İmrağ, "Böyle bir saldırı neden yapılır anlayamıyorum. Bu nasıl bir sorumsuzluktur, nasıl bir zevktir anlayamıyorum. Burada üçüncü senemiz bu. Daha önce kalenin üst kısmından girip gölgelik brandalarının iplerini kesiyorlardı. Yumurtalar, şişeler, taşlar atıyorlardı. Tel gerdirdik önlemek için. Sit alanı olduğu için üst kısmı kapatamıyoruz. Sanata zarar vermekten zevk alıyor bu insanlar herhalde. Şu an şoktayız, ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Belediye Meclis Üyesi Ayla Aksoy ise "Böyle haince, sanata yapılacak herhangi bir şey aklımıza gelmiyordu açıkçası. Buradaki tablolara birinin gelip tornavida batırıp gideceğini, düşünmek bile istemiyorduk. Bu durum Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor bir yerde. İnsanların içindeki hainlik mi, sanata karşı bir duyarsızlık mı nedir bilemiyorum. Bence sanata karşı yapılan bir katliam bu. Ama bu sergi her şekilde devam edecek. Buranın sanat galerisi olarak değerlendirilmesi kararını Başkan Gökhan Demirağ ile birlikte vermiştik. Başkan’ın desteğiyle önlemlerimizi alacağız. Emniyet güçlerinin yardımına ihtiyacımız olduğunda onların yardımını alacağımızı da biliyoruz. Bu saldırı sanata engel olamayacak. Sanatı söndüremeyecek. Üç yıldır bu güzelliği kayda değer önemli bir şey olmadan devam ettiriyoruz. Hem kaleyi tanıtıyoruz, hem sanat sunuyoruz. Bu işin çözümünü bulacağız ve mutlaka devam ettireceğiz" dedi.

Polis olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

Seyfi GÜL/FOÇA (İzmir), (DHA)