Gündem 'Kalkınmamızın temel anahtarı mesleki eğitimdir'

'Kalkınmamızın temel anahtarı mesleki eğitimdir'

Paylaş
'Kalkınmamızın temel anahtarı mesleki eğitimdir'

Mesleki eğitimi bilimle harmanlayan çalışmalara ayrı bir önem verdiklerini belirten Zekeriya Mutlu, “Mesleki eğitimi ülke kalkınmasının anahtarı olarak görüyoruz. İşsizlikle mücadelede artık yeni bir vizyon oluşturulmalıdır. Esnafın çağa uyumunu sağlayacak Ar-Ge çalışmalarını önemsiyoruz” dedi

RÖPORTAJ: CEMAL SEVGİ
cemal.sevgi@dogangazetecilik.com.tr


■ 15 Temmuz esnafı nasıl etkiledi?

-Türkiye 15 Temmuz’da yaşadığımız ve tarihe kara bir leke olarak geçen darbe girişimine karşı hep birlikte karşı durmuş ve gerekli cevabı vermiştir. Türkiye’de demokrasinin darbeye müsaade etmeyecek kadar kökleştiği ortaya çıkmıştır. Millet darbe heveslileri karşısında dimdik durmuş, verdiği oylara sahip çıkmıştır. Demokrasiyi kesintiye uğratmak, milli iradeye darbe vurmak isteyenler en büyük darbeyi milletten yemiştir.

Türk milleti darbeye karşı koymuş, haftalarca meydanlarda demokrasi nöbetine çıkmıştır. İzmir’de de esnaf sanatkarlarımız oda yöneticileriyle el ele meydanları doldurmuştur. İzmir Esnaf teşkilatı yöneticilerinden, üyelerinden ve ailelerinden oluşan 1 milyon kişilik camiası ile nöbetler boyunca Konak Meydanı’ndan ayrılmamış, milli iradeye olan bağlılığını göstermiştir. Ayrıca Birliğimiz, 15 Temmuz ertesi Türk bayraklarını işyerlerine asmaları konusunda esnafa çağrıda bulunmuş, İzmir’in bayraklarla donatılarak adeta gelincik tarlası gibi görünmesine katkı vermiştir.

■ İzmir Esnaf Birliği’nin vizyonu nedir?

Esnaf sanatkarların sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de toplun teminatı olan bir katmandır.

Böylesine önemli işlevlere sahip olan bir kesimin tezetmeye azami dikkat ediyoruz.

Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, İzmir Birliği her çalışmasında hükümetle, yerel yönetimlerle, resmi makamlarla, üst kuruluşumuz olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile uyum içinde çalışmaya özen göstermektedir.

“HÜKÜMET SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE DUYARLI”

■ Esnaf sanatkar teşkilatının İzmir için önemi nedir?

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmir’e dair her konuda söz sahibi olan, kentin en büyük ve güçlü kuruluşlarından birisidir. Kurumumuz, 1 milyon kişiyi dolaylı olarak etkilemektedir. 129 odamıza kayıtlı esnaf sanatkarlarımız, toplumu oluşturan her kesimin kılcal damarlarıdır.

Biz Türkiye’nin vazgeçemeyeceği, toplumun çekirdeğini oluşturan ve kültürümüzün değişmez mozaiği olan esnaf sanatkarların terk toplumuna karşı da sorumluluğumuzdur.

■ Ne gibi sorunlarınız bulunuyor?

Çok önemli sorunlarımız var. Ancak tüm samimiyetimizle şunu da vurgulamak gerekir ki hükümetimiz esnaf sanatkar kesimine karşı duyarlılık gösteren, sorunların çözümü için çaba sarf eden bir anlayışa sahiptir ve sorunların önemli kısmını da çözecek adımları atmıştır.

Özellikle son 5 yılda görev yapan AK Parti hükümetleri, bugüne kadar esnaf sanatkarların sorunlarına en fazla duyarlılık gösteren ve çözüm yolunda en fazla mesafe kat eden hükümetleri oluşturmuşlardır. Evet, tabii ki esnaf sanatkarların hala çözüm bekleyen önemli sıkıntıları bulunmaktadır.

Biz, esnaf sanatkarların benliğinde yaşattığı vefa duygusuyla hükümetimize çözülen sorunlarımız için teşekkür ederken, halen var olan ve üyelerimizi mağdur eden sorunları da dile getirmekten geri durmayacağız. Çünkü bu dünya ve bu makamlar geçicidir. Mühim olan görev süresi bittiği zaman “İyi insandı. İyi işler yaptı” dedirtmektir.

■ İzmir’de hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Üyelerimizin gelişen çağa uyumlarını, iş hacimlerini ve işletmelerini geliştirmelerini kolaylaştırmak, teknolojiye entegrasyonlarını sağlamak için, bilimi ve eğitimi temel alan çalışmalara öncelik veriyoruz. Yeni işletme açmak isteyecek esnaflarımızın, çevresinde hangi esnafların olduğunu görmesi, bölgedeki nüfusun dağılımını ve potansiyel ihtiyaçları daha kolay tespit etmesi için “Alo Esnaf” adlı bir program hazırladık.

Yeni işyeri açmak isteyecek bir kuaför, www.aloesnafizmir.com.tr adresine girerek, çevrede kaç kuaförün bulunduğunu, o bölgenin nüfusuna göre yeni bir kuaföre ihtiyaç olup olmadığı görebilir. Bu sayede yeterli müşteri profili olmayacağına karar verirse işyerini başka bölgeye taşıyabilir.

Diğer yandan İzmirliler bu siteye girerek birliğimize kayıtlı esnafların işletmelerini görebilir, hangi ürünleri sattığı, hangi hizmetleri verdiği, kargo ya da kredi kartıyla satış yapıp yapmadığını, evlere servis hizmetinin bulunup bulunmadığını öğrenebilir. Önümüzdeki süreçte elektronik ticareti de ekleyerek bu sitenin işlevini artırmayı da hedefliyoruz.

■ Eğitime yönelik neler yapıyorsunuz?

Eski binamızın bir bölümünü eğitim merkezine dönüştürdük. Burada 25’er kişilik iki teorik eğitim sınıfının yanısıra koltuk döşeme, kaynakçılık, yenilenebilir enerji ve sıhhi tesisat konularında eğitim salonlarımız bulunuyor. Buradaki girişimcilik kurslarımız hız kesmeden sürüyor. İŞKUR ve KOSGEB ile işbirliği altında verilen eğitimlerle ekonomiye ve üretime yeni girişimcileri kazandırmayı hedefliyoruz.

Eğitimle bilimi harmanlayan çalışmalarımızdan biri de İzmir Kalkınma Ajansı destekli Ebruli Projesi. Proje kapsamında, kadın girişimci merkezi kurulmuş, 18-40 yaş aralığında 30 işsiz kadına ebru desenli kravat, eşarp, şal yapımı eğitimi verilerek hem ev ekonomilerine katkı vermeleri hem de sanat sahibi olmaları sağlanmıştır. Yenilenebilir enerji üretimi hakkında 20 bin öğrenciye eğitim verilen Yeşil Ev Projesi başarıyla sonuçlanmıştır.



“GEZİCİ EĞİTİM ARACIMIZ HİZMETE GİRİYOR”

■ Üyeleriniz bilgiye kolay ulaşabiliyor mu?

Çağımız artık bilgi çağı. Bilgiyi kullanmak, kullandığın bilgi ile kazanç sağlamak artık günümüzün bir gereği ve gerçeği. Ancak esnaf ve sanatkarımıza eğitim vermek istediğimizde, haklı olarak işyerlerini bırakıp derslere katılamıyorlar. Bu sıkıntıyı nasıl aşarız diye düşündük ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın 427 bin liralık desteğiyle gezici bir eğitim aracı oluşturuyoruz.

Yeni aracımızla, eğitim hizmetini üyemizin ayağına kadar götüreceğiz. Ayrıca her yıl düzenlediğimiz Ahilik Haftası etkinlikleri ile sanatın ve ticaretin güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulmasını öngören geleneğimizi genç nesillere aktarıyoruz. Bunların yanısıra Birliğimiz esnaf sanatkarların genel giderlerini, üretim maliyetlerini düşürebilmek, kesime finansal açıdan destek olabilmek için bankalarla uygun krediler, sağlık kuruluşlarıyla indirimli sağlık hizmetleri protokolleri imzalamıştır. Bu kapsamda üretimde yoğun kullanılan elektriğin indirimli temini için TEK firması ile işbirliği içinde çalışılmaktadır.

İNSANI YAŞAT Ki DEVLET YAŞASIN

Esnaf ve sanatkar odalarının ve birliklerinin tek görevi üyelerinin sicil kaydını tutmak olmamalıdır. Üyesini anlayan, derdini, sorununu bilen, esnaf ve sanatkarı geleceğe hazırlayan bir yapı içerisinde olmalıyız. Bizim vizyonumuz esnaf sanatkarlara yeni ufuklar açmak olmalı. Biz de bu anlayışla çağın teknolojisi ve iletişim imkanlarını kullanarak üyeye fayda yaratma anlayışı çerçevesinde çalışıyoruz.

Üyelerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini belirleyerek çözümler üretmeyi, bu çerçevede odalarımızın ve üyelerimizin sektörel yenilikler karşısında gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İzmir Birliği’ne gelen her esnaf sanatkarın sicil işlemlerinin en kısa sürede tamamlanmasının yanısıra, ilgili birimlerimiz aracılığıyla üyelerimizi ilgilendiren konularda gelişmelerin, yasal mevzuatın takibini yapıyoruz.

Çıkacak düzenlemelerin esnaf ve sanatkarın lehine olması için gerekli girişimlerin yapılmasına gayret ediyoruz. Çünkü biz meslek odalarının üyelerine hizmet amacıyla var olduğunu biliyor, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesiyle hareket ediyoruz.

ÇÖZÜLEN SORUNLARIMIZ

■ Banka ve kredi kartı, vergi ve SGK gibi borçlara yapılandırma imkanı tanınması.

■ Bağ-Kur prim ödemelerinde 5 puanlık düşüşe gidilmesi.

■ Büyük alışveriş merkezlerinin haksız rekabet uygulamasını engellemeye yönelik olarak Hipermarketler Kanunu çıkarıldı. Ancak günün koşullarına göre revize edilmesi gerekmektedir.

■ Çalışan emekli esnafların maaşlarında yapılan yüzde 15’lik Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisinin kaldırılması.

■ SGK’ya prim borcu olan esnaf ya da yakınları sağlık hizmetlerinden geçici olarak yararlanmaktadır. Bu hizmetin kalıcı hale getirilmesi gerekmektedir.

■ Basit usulde çalışan ve yıllık kazancı 8 bin liranın altında kalan üyelerimize vergi muafiyeti tanınması.

■ Kadın Bağ-Kurlulara hamilelik sürelerini emekliliğe sayma imkanı getirilmesi.

■ Az tehlikeli sınıflarda faaliyet gösteren ve 10 kişiden az eleman çalıştıran esnafa, kendi kendisinin iş güvenliği uzmanı olması imkanı sağlanması.

■ Esnaf Kefalet Kooperatifleri ve KOSGEB kredi limitlerinin artırılması gibi tüm esnafı sıkıntıya sokan konulara çözüm getirilmesi bizleri son derece memnun etmiştir. Bu çalışmalar için hükümetimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.



ESNAFIN BEKLENTİLERİ


■ Esnafımızın emekli olması için 9 bin iş günü prim yatırması gerekiyor. Ancak aynı kurumun çatısı altında emekli olan çalışan sigortalısı 7 bin 200 işgünü ile emekli olabilmektedir. İki kesim arasındaki emekli maaşları da üyelerimizin aleyhine farklıdır.

■ Esnaf sanatkarların teşvik ve desteklerden daha fazla yararlanabilmesinin önü açılmalıdır.

■ Kurumlar vergisi oranlarının düşürülmesinin vergi gelirlerini artırdığı görülmüştür. Aynı şekilde esnafa sağlanacak vergi kolaylıkları da onların ekonomiye daha fazla katkı vermelerine yol açacaktır.

■ Kayıtdışında denetimler sıklaştırılmalı, denetim yapan kurumların sayısı artırılmalıdır.

■ Üyelerimiz özellikle 4+4+4 eğitim sistemine geçildiğinden bu yana çırak, kalfa bulamamaktadır. Çocuklar çırak olma döneminde okumakta, 12 yıllık eğitim bitince de çırak olma vasfını yitirmektedir. Dolayısıyla, çıraklık eğitiminin bu sistemin içine dahil edilmesi yararlı olacaktır. ‘Mesleksizlik’ sorununun halli için mesleki eğitime daha fazla önem verilmelidir.

■ Bugün deniz ve havayollarında araçlar ÖTV’siz akaryakıt kullanıyorlarsa, karayollarında taşımacılık yapan üyelerimiz de ucuz akaryakıt temin edebilmelidir.

■ Askerlik bir devlet ve vatan görevidir. Bu görevde geçen süre pirim ödemesine gerek kalmadan sigortalılık süresine dahil edilmelidir.

■ Rahatsızlanarak hastaneye yatan bir çalışan işe gidemediği günlerin ücretini SGK’dan almaktadır. Esnaf da bir ameliyat yada sağlık sorunu nedeniyle uzun süre işyerini açamadığı durumlarda mağduriyetini önleyecek bir ücreti alabilmelidir. Bu ücret kişinin ödediği vergiyle orantılı olabilir.

■ Tüm sorunlar çözülse bile terör eylemleri, akan kan durmadıkça mutlu olamayız. Türkiye, barındırdığı birçok sosyo-kültürel farklılığı özüN SONA ERMESİ, toplumumuzda barış ve istikrarın yeniden sağlanmasıdır.