Sağlık Kalp krizi anında ne yapılması gerekiyor?

Kalp krizi anında ne yapılması gerekiyor?

Paylaş
Kalp krizi anında ne yapılması gerekiyor?

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi pek çok soruyu yeniden gündeme getirdi: "Sabah saatlerinde spor yapılmalı mı, spor için en ideal saat hangisi, kalp krizi anında ne yapılması gerekiyor?" Uzmanlar o soruları cevapladı ve uyarılarda bulundu

Ani gelişen her şeyin kalp üzerinde etkili olduğunu dile getiren Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp hastalıklarının dünyada birinci ölüm nedeni olduğunu hatırlattı ve özellikle de erişkinlerin en çok kalp hastalığından hayatını kaybettiğine vurgu yaptı.

'İKİ ÖNEMLİ ŞEYİ BİLİN'

Kalp damar hastalarının spor yaparken bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Bayezid, bu hastalara özellikle düzenli yürüyüşler yapmalarını öneriyor. Ancak her spordan önce yapmaları gereken noktalar olduğuna dikkat çekiyor:

Haberin Devamı

"Mutlaka her spordan önce bilinmesi gereken iki önemli şey vardır. Kalp kasları uygun mu, kontrol ettirmeli. Kalp kapaklarından veya kalp kaslarından dolayı spor yapmasına engel olacak veya spor yapmasında risk getirecek bir şey var mı? Kalp damarları; yani koroner arterler. Kalp damarlarını bilmeden spor yapmaya kalkanlar veya kalp kası zayıf olanlar ani ölümle karşılaşabiliyor. Onun için risk faktörü olan kişiler düzenli kontroller yaptırmalı."

ANİ GELİŞEN HER ŞEY KALP KRİZİNİ TETİKLEYEBİLİR

Bayezid, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye için de büyük bir kayıp olduğunu dile getirerek şöyle dedi:

"Ani olan her şey kalp krizini tetikler. Birden gelişen vücudun metabolizmasının etkilenmesi, kan şekerinin etkilenmesi, oksijen şartlarının azalması, gribal enfeksiyonlar, kronik hastalıklar başta olmak üzere birçok faktör kalp krizinde rol oynuyor. Enfeksiyonlarda ateşin yükselmesi, kalbin hızlanması, tansiyonun yükselmesi bunların hepsi tetikler. Hızlı kilo vermek de sakıncalı, bu da kalp krizini tetikliyor. Kontrollü olarak doktorun takibinde, kalbin durumunu bilerek kilo vermek gerekiyor."

Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen de, kalp krizi geçirme riskinin özellikle kış aylarında arttığına vurgu yaparak "Kalp krizi özellikle kış aylarında, sabah erken saatlerde ve uyanırken daha sık görülür" dedi.

40 YAŞINI GEÇENLER DAHA DİKKATLİ OLMALI

Kalp krizinde genetik faktörün önemli rol oynadığını aktaran Prof. Bitigen, 40 yaş ve üstü kişilerde kalp krizi riskinin her on yılda bir katlanarak arttığını açıkladı.

Haberin Devamı

Yüksek kolesterol, sigara kullanımı, hipertansiyon, metabolik sendrom, obezite, diyabet, aşırı üzüntü, depresyon ve stresin kalp krizini tetikleyen başlıca faktörler olduğunu kaydeden Bitigen "Ailesinde kalp hastalığı olanların ve 40 yaş üstü kişilerin yılda en az bir kez kalp check up’ı yaptırması şarttır” uyarısında bulundu.

KOLLARA YAYILAN GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT!

Göğüs ağrısı bulunanların dikkatli olmasını öneren Bayezid; göğsün orta noktasına, boyna, çeneye, sol kola veya her iki kola yayılabilen, eforla ortaya çıkan göğüs ağrılarının kalp damar hastalığının habercisi olabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

İş adamı Mustafa Koç, kalp krizi sonucu 55 yaşında hayatını kaybetti.

Nefes darlığı, öksürük, mide bulantısı ve soğuk terleme de kalp krizinin ilk bulguları arasında.

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı da sporun vücut ritmine uygun saatlerde yapılması gerektiğini belirtti ve "Sabah saatlerinde spor yapmak tercih edilecekse bunlar hafif sporlar olmalı" dedi.

'SABAH ERKEN SAATLERDE SPORU ÖNERMİYORUZ'

Sabahları çok erken saatlerde spor yapmayı fazla önermediklerini belirten Bardakçı "Bunun birkaç sebebi var. Hem eklemler açısından zararlı olabiliyor hem de sabah saatlerinde kandaki hormonal değişiklikler ve pıhtılaşma mekanizmasındaki değişiklikler, kişide potansiyel kalp krizi riski varsa bunları tetikleyebiliyor" diye konuştu.

EN İDEAL SAAT HANGİSİ?

Sabah sporlarının vücudu zorlayıcı nitelikte olmaması gerektiğini anlatan Prof. Bardakçı, şunları söyledi: "Özellikle sabah 09.00 ile 10.00 arasında, uygun saatlerde ve soğuk olmayan ortamlarda yapılmalı. Burada kişi kendisini dinleyerek vücudunu zorlamadan spor yapmalı, sabah sporları kesinlikle vücudu zorlayıcı olmamalı. Özellikle 45 yaşın üzerindekiler, geçmişinde koroner arter hastalığı bulunanlar, baypas operasyonu geçirmiş olanlar ve stentlilerin daha çok dikkat etmeleri gerekir. Performans için spor yapılıyorsa öğleden sonrayı tercih etmek lazım. 16.00-18.00 saatleri tercih edilmeli ve yemeklerden sonraki iki saat içinde spor yapılmamalı. Sabah sporları daha hafif, öğleden sonra sporları performansa dönük olmalı. En uygun saati kişi kendisi belirlemelidir."

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel ise soğuk havanın koroner spazmı tetikleyerek kalp krizi riskini artırdığını ifade etti.

Haberin Devamı

KALP KRİZİ ANINDA NE YAPILMALI?

Kişinin kalp krizi geçirdiği esnada tıkalı olan damarını açabilmek için yapacağı şeyler hastaya zaman kazandırır.

Haberin Devamı

Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Erhan Babalık, kalp krizi geçirdiği fark edildiğinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Telefonla mutlaka yakınlarınızı arayarak durumu haber verin.

- Bulunduğunuz yerin kapısını aralayın ve böylece yardıma gelecek olan kişinin işini kolaylaştırmış olursunuz.

- Bir bardak su ile aspirin için. Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içmeye kalkmayın.

- Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırır. Bu nedenle burun deliklerinizi kapatarak kuvvetli biçimde öksürmeye çalışın.

- Pencerenizi açın ve odaya oksijen girmesini sağlayın.

- Yardım gelmesini yatarak ya da oturarak bekleyin, ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir.

- Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir; çünkü kalp damarlarını büzer ve mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.

Bir kişi yanı başınızda kalp krizi geçirdiyse;

- Sağlık deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.

- Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.

- Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.

- Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.

- Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek gibi yardımlarda bulunun.

- Önemli olan, hastayı tetkik ve tedavilerinin yerinde ve uygun şekilde yapılabileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır.

İHA-AA-posta.com.tr