Beden Sağlığı Kalp piline sıkı takip

Kalp piline sıkı takip

Paylaş
Kalp piline sıkı takip

Kısa bir süre sonra uygulanmaya başlanacak sistemle kalp pili takılan hastalar uzaktan takip edilecek. Hastanın bilgileri doktorun cep telefonuna ya da bilgisayarına gelecek

Kalp pili takılan hastaları uzaktan takip amacıyla uygulanan ''Uzaktan takip sistemi'' kısa süre sonra ilk kez Türkiye'de İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve İstanbul'daki bir devlet hastanesi tarafından hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

İÜ Rektör Yardımcısı ve İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, sağlıklı bir kalbin erişkinlerde dakikada 60-100 arasında vurum yaptığını belirtti.

Kalp vurumunun bu değerlerin altında ve üstünde olmasının ''kalp ritm bozukluğu'' olarak adlandırıldığını dile getiren Prof. Dr. Adalet, genellikle az vurum yapan kalbin normal hızda çalışmasını sağlamak için kullanılan kalp pillerinin, adeta bir yaşam destek ünitesi görevini yerine getirdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Adalet, kalbin tamamen durması halinde şok yaparak yeniden çalışmasını sağlayan özel pillere ise takılabilir defibrilatör (ICD) denildiğini kaydederek, kalp pillerinin, ritm bozukluğunun yanı sıra kalp yetersizliğinin tedavisinde de kullanıldığını anlattı.

Haberin Devamı

100 BİNİN ÜZERİNDE KALP PİLİ KULLANICISI VAR

Türkiye'de binlerle ifade edilebilecek sayıda kalp ritm bozukluğu hastası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Adalet, hastaların bir kısmının bu durumun farkında bile olmadığını, hemen hemen her insanda hayatının bir döneminde kalp ritm bozukluğu olabileceğini, bunların bir kısmında tedavi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Adalet, ''Kalp belli hızın altındaysa, özellikle bayılma, bayılacak gibi olma, baş dönmesi, sendeleme veya aşırı halsizlik gibi şikâyetlere yol açıyorsa kalp pili takılır. ICD ise genellikle ani ölüm riski fazla olan hastalara (kalp krizi geçirmiş, önemli derecede doku kaybı olmuş ve/veya ölümcül ortaya çıkmış ise) takılıyor. Yaş sınırı yok. Yeni doğmuş bebeğe de, 90 yaşındaki kişiye de kalp pili ya da ICD takılabilir'' diye konuştu.

Türkiye'de 100 binin üzerinde kalp pili ve ICD taşıyıcısı olduğunu belirten Prof. Dr. Adalet, genellikle bu pillerin 3 ile 6 ay aralarla programlanmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Adalet, ''Nadir de olsa kalp pili veya ICD'de ya da kalp ile irtibatı sağlayan tellerde beklenmedik bir şekilde bozukluk olabilir. Bu durum hayati tehlike yaratabilir ve hasta her zaman bunu algılayamayabilir. Bu nedenle kalp pili veya ICD'nin normal çalışıp çalışmadığını düzenli aralar ile kontrol etmek gerekiyor. Kalp pilinin kullanıma göre süresi, değişen ömrü 7-10 yıldır. Bazen beklenmedik şekilde ömrü azalabilir. Bunu belirlemek için rutin kontrolleri yapmak gerekiyor'' dedi.

Haberin Devamı

SİSTEM HASTALARI RAHATLATACAK

Prof. Dr. Kamil Adalet, kalp pili taşıyanları hastaneye gitmelerine gerek kalmadan izlenmelerini sağlayan uzaktan takip sisteminin kısa bir süre içinde fakültelerinde ve bir devlet hastanesinde uygulanmaya başlanacağını belirtti. Uzaktan takip sisteminin (careLink sistemi) tanısal amaçlı kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Adalet, sistemin, hekimin hastanın sonuçlarını hemen görmesini sağladığını dile getirdi. Prof. Dr. Adalet, ''Sistem, kalp pili kontrollerini azaltarak, hem hekime hem hastaya yardımcı olacak'' dedi.

Cihazın en temel avantajlarından birinin hastanın doktoru ile görüşmesine gerek kalmadan pil-ICD kontrol çıktılarını doktoruna iletebilmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Adalet, ''Yani hasta yurt dışında seyahat ederken de verilerini iletebilir. Hekimin ayarladığı şekillerde ya belirli aralıklarla ya da ICD alarm verdiğinde hekime rapor gönderir. Raporlar hekime, yine ayarlamalarına göre ya cep telefonuna ya da e-mailine bilgi olarak ulaşır. Acil durumlarda, eğer hasta CareLink bağlantısı kurmamışsa, CareLink bu raporları gönderemez. Dolayısıyla, acil durumlarda müdahale edilemez'' diye konuştu.

Haberin Devamı

HASTANEYE GİTMEYE GEREK KALMAYABİLİR

Kalp pili ve ICD taşıyan hastaların psikolojik olarak çok hassas olduklarını kaydeden Adalet, şöyle devam etti: ''Bu cihazlar her an bozulabilir endişesi taşıyorlar. Uzaktan takip sistemi bu anlamda hastaları rahatlatacak. Bu sistemin iki büyük avantajı var. 3-6 aylık kontrollere gerek kalmayabilir. Büyükşehirlerde bile bir yere gitmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Onun dışında bu pil ya da ICD takılan hastalar ülkenin her köşesine dağılıyorlar. Özellikle kış koşullarında gelmeleri zor.

Dolayısıyla kontrole gelmeye gerek kalmadan bir başka tıbbi gerekçe yoksa rutin kontrolleri yapılıp, pilin ömrü nasıl, cihazın bir problemi var mı anlayabiliriz. İkincisi de problemin limitlerini belirleyip alarm vermesini sağlayabiliriz. Cihazla kalp arasında bağlantı kuran telin kopması durumunda anında bu bilgi hekime ulaşacaktır. Bu da hastanın hayatının kurtulması demek.''

Haberin Devamı

EKONOMİK AVANTAJ DA SAĞLIYOR

Prof. Dr. Adalet, bu sistemin hastaların hayatını kurtarması yanında başka avantajları olduğunu, rutin kontrole göre daha ucuz olduğu için ekonomiye de katkı sağlayacağını anlatarak, ''Bir hastanın transferi, hastaneye geldiğindeki yiyecek ihtiyacı, hastanede randevu almak için harcadığı zaman, iş gücü kaybı, iş gücünün maliyeti, SGK'nın muayene nedeni ile kamu hastanesi de olsa ödediği parayı düşündüğünüzde kamu açısından daha tasarruflu bir sistem olacağı için SGK'nın da bunu karşılamasını bekliyoruz'' diye konuştu.

(A.A)