Beden Sağlığı Kalp sağlığınız için "alıç" tüketin

Kalp sağlığınız için "alıç" tüketin

Paylaş
Kalp sağlığınız için "alıç" tüketin

Güçlü antioksidan özelliğine sahip alıçın, damar tıkanıklıklarından koruduğu, damar sertliğinin giderilmesinde ve kolestrolün düşürülmesinde oldukça etkili olduğu belirtildi

Alıçın yüksek tansiyonu düşürme, hızlı nabız atışını koroner atardamarları açarak yavaşlatma, kalbin pompalanmasına yardımcı olma, sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları giderici etkisinin olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Gazi Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıçın yüzlerce yıldır etkileri nedeniyle geleneksel tıbbın vazgeçilmez bitkisi olduğunu söyledi.

Yüksek tansiyonu düşüren alıçın, hızlı nabız atışını koroner atardamarları açarak yavaşlattığını belirten Uslu, kalp kaslarını beslediğinden dolayı kalbin pompalanmasına da yardımcı olduğunu dile getirdi.

"Alıçın kalp hastalarına faydası aynı zamanda vücutta biriken ve ödem olarak adlandırılan sıvıların atılması, idrar söktürücü etkileriyle de kendisini gösterir. Bu nedenlerle alıç kalp yetmezliği olanların mutlaka kullanması gereken bir bitkidir" ifadelerini kullanan Uslu, sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları giderici etkileri olduğuna vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Kalp krizi riskini azaltıyor

Meyvenin sinir sistemi üzerindeki etkilerinin kalp hastaları için önemli olduğuna değinen Uslu, kan basıncını düşürdüğünü kaydetti.
Uslu, kalbin en iyi dostunun alıç olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Alıç bitkisinde bulunan flavonlar sayesinde güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olduğundan özellikle damar dokularımızı oksidasyondan ve tıkanıklıklardan korur. Böylece damar sertliğinin giderilmesinde, kolesterolün düşürülmesinde oldukça yararlıdır. Kalp kasları ve damarlar üzerindeki etkileri nedeniyle kalp çarpıntısı gibi sorunları olan hastaların doğal yolla kalp tedavisi sağlanır. Alıç sayesinde kalbe giden kan sirkülasyonu artar, özellikle kalp krizi riski azalır. Kalbe etkileri bir süre sonra ortaya çıktığı için sabırla kullanmak gerekiyor. Özellikle tansiyon ilacı kullananların bir süre sonra ilaç dozlarında azaltımı gerekeceğinden doktorlara danışarak kullanmaları gerekir."

Alıçın kalp hastalıklarına faydasının yanı sıra özellikle virüslere karşı da çok etkili olduğunu anlatan Uslu, bağışıklık sistemini koruyucu etkileri nedeniyle immün sistemi zayıflamış kanser hastalarının alıç çiçeği ya da yaprağı çayı içmesi, meyvesini tüketmesi tavsiyesinde bulundu.

AA