Sağlık Kalp sesleri yatakları ayırıyor

Kalp sesleri yatakları ayırıyor

Paylaş
Kalp sesleri yatakları ayırıyor

Mekanik kalp kapağı takılı olanlar, eşleriyle yatakları ayırabiliyor

International Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Op. Dr. Remzi Tosun, mekanik kalp kapaklarında ses sorununun hâlâ giderilemediğini belirterek, “Eşler bu yüzden yataklarını bile ayırmak zorunda kalabiliyor. Çünkü uyurken kan geçişini sağlayan bu kapaklar, bazen uykudan uyandıracak şekilde sesler çıkarıyor.” dedi.

Kalp kapaklarında ortaya çıkan bazı durumlarda tek çözüm, kalp kapaklarını değiştirmek olabiliyor. Günümüzde kalp kapakları, mekanik ve biyolojik (canlıdan elde edilen) olabiliyor.

Biyolojik kalp kapakları sığırların kalp zarından, domuzdan elde edilebildiği gibi (heterogreft), insan kadavrasından (homogreft) özel yöntemlerle de hazırlanabiliyor. Mekanik kalp kapakları ise daha uzun ömürlü olsalar bile özellikle çıkardığı sesler, dışarıdan duyulabiliyor.

KALP KAPAKLARI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Kapakların görevleri nelerdir?

Kalp kapaklarının görevi, kendisinden sonra gelen odacığa kanı aktarmak, bir sonraki odacığın kasılmasıyla vücuda ve akciğerlere pompalanacak kanın geri kaçışını engellemektir.

Kaç çeşit kapak hastalığı var?

Kapak hastalıkları doğuştan ve edinsel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Edinsel kalp kapak hastalıklarının en önde gelen nedeni olan “Ateşli Eklem Romatizması” Türkiye'de sık görülüyor.

Hastalarda ne gibi şikayetler görülüyor?

Erken dönemde egzersizle meydana gelen nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma, halsizlik, göğüs ağrısı veya bayılma şikayeti görülebiliyor. İleri safhada ise bu şikayetler istirahatta da ortaya çıkıyor.

Tedavide neler yapılıyor?

Kapak hastalığının erken döneminde medikal tedavi ile hasta takip altına alınıyor. Medikal tedaviye rağmen şikayetleri artarak devam eden hastalarda cerrahi tedavi uygulanıyor.

2

Haberin Devamı