Gündem Kalpazan çetesi çökertildi

Kalpazan çetesi çökertildi

Paylaş
Kalpazan çetesi çökertildi

Balıkesir'de, bir evde sahte para basıp, piyasaya sürdükleri belirlenen çeteye yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 7 kişiden 4'ü tutuklandı

Diğer 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Toplam 31 bin 240 lira sahte para ile sahte para basımında kullanılan malzemelere de el konuldu.

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, son günlerde piyasaya çok sayıda sahte para sürülmesi üzerine harekete geçti.

Polis, aynı seri numaralı paraların İzmir, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Bitlis, Ordu’da da piyasaya sürüldüğü tespit edilip, güvenlik kamerası kayıtları incelemeye alındı. Görüntülerden yola çıkan polis, sahte parayla alışveriş yaptıkları belirlenen 15 kişini ifadelerine başvurdu.

İfadelerden yola çıkan polis, Balıkesir’deki M.Ö.’ye ait evin matbaa olarak kullanılıp, sahte para basıldığını ortaya çıkardı. 2.5 ay süreyle evi takibe alan polis, kalpazan çetesinin üyelerin tek tek belirledi.

Takibin ardından önceki gün (Salı) sabaha karşı harekete geçen polis, 7 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Çete lideri olduğu ileri sürülen Z.Ö. ile M.Ö., T.T., Y.K., İ.D., O.G.S. ve A.T.’yi gözaltına aldı.

Şüphelilerden M.O.’nun matbaaya donuşturulduğu belirlenen evine, sahte para basımında kullanılan bir tarayıcı, 1 hologram baskı makinesi, 1 yazıcı, 1 PVC kaplama makinesi, 2 ipek serigrafik kalıp, 9 rulo halinde boş holografik şerit, 2 kutu serigrafik mürekkep, 1 kutu inceltici, 2 kutu metalize plastik çelik, 7 taşınabilir flash bellek, 3 koli renklendirilmiş sentetik A4 kağıdı ve 1 koli beyaz renkli sentetik A4 kağıdı, çok sayıda baskılı holografik şerit, 1 büyüteç ile çok sayıda yarım baskılı 10, 20, 50, 100 ve 200 TL’lik banknot, ‘Central Bank of Iraq 25.000 Dinar’ ibareli yarım baskı para, ile sahte olduğu belirlenen toplam 31 bin 240 lira ele geçirildi.

Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 7 şüpheliden Z.Ö., M.Ö., T.T. ve Y.K. tutuklandı. Diğer 3 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hilmi DUYAR / BALIKESİR, (DHA)