Ekonomi Kamu yarasını sararken 'özel'e zarar vermesin

Kamu yarasını sararken 'özel'e zarar vermesin

Paylaş
Kamu yarasını sararken 'özel'e zarar vermesin

İTO Başkanı Yalçıntaş, 'Bizce hükümet kamu açıklarını hızla kapatmak için aşırı borçlanmaya gitmemeli ki özel sektöre de kaynak kalsın' dedi

KÜÇÜLME YÜZDE 6.3 OLUR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, kamunun, açığı kapatırken uygulayacağı mali politikanın, özel sektöre sorun olmaması gerektiğini söyledi. Yalçıntaş, “Kamu, kendi yaralarımı saracağım derken özel sektöre zarar vermemeli” dedi. Dün İTO’da bir toplantı düzenleyen Yalçıntaş, 2009’da yüzde 6.3 küçülme beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

HÜKÜMET AŞIRI BORÇLANMASIN

“En fazla küçülme yüzde 19.5 ile inşaat, yüzde 16.5 ile toptan ve perakende ticaret ve yüzde 12.4 ile imalat sanayide. 2010’da yüzde 3.5-4’lük büyüme bekliyoruz. Krizde bütçe gelirleri yüzde 0.3, giderler yüzde 18.6 artmış. Hükümet kamu açıklarını hızla kapatmak için aşırı borçlanmaya gitmemeli ki özel sektöre de kaynak kalsın. Bu denge çok önemli.”

POPÜLİZM İSTEMİYORUZ AMA...

Hükümetin popülist politika istemediklerini vurgulayan Yalçıntaş, “Kamu musluğu açsın anlayışında değiliz. Ancak, Aralık 2008’de kredilerin takibe düşme oranı yüzde 3.7’ydi. Eylül 2009’da yüzde 5.3’e çıktı. Bu özel sektördeki sıkıntıyı gösteriyor. Kamu, açıkları kapanırken uygulanan politika, özel sektörün rekabetçiliğine zarar vermemeli” dedi.

YABANCI SERMAYE HIZLANIR

Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasını desteklediklerini söyleyen Yalçıntaş, şöyle dedi: “Faiz indirimi 2009 sonunda konut kredilerine yansıdı. Ticari kredilere de yansıyacak. Türkiye’nin kredi notundaki yükseliş 2010’da ciddi bir yabancı sermaye girişi sağlayacak. Hükümetin iç talebi artırıcı önlemleri devam ettireceğini umuyoruz.”

2

Haberin Devamı