Sağlık Kan şekeri yükselmesi kalp krizi nedeni!

Kan şekeri yükselmesi kalp krizi nedeni!

Paylaş
Kan şekeri yükselmesi kalp krizi nedeni!

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, kan şekerinin aşırı yükselmesinin kalp krizine neden olabileceğini söyledi

Samsun Medical Park Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülçin Ecemiş, '14 Kasım Dünya Diyabet Günü' nedeni ile açıklama yaptı. Dr. Ecemiş şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Diyabet, insülinin eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Toplumda daha sık görülen diyabet formu ’tip 2’ diyabettir ve insülinin yeterince etki gösterememesi sonucu ortaya çıkar. Tip 1 diyabet ise daha seyrek olarak görülmesine rağmen küçük yaşlardan itibaren başlar ve ömür boyu insülin kullanılmasını gerektirir. Diyabetiniz varsa pankreas bezi tarafından ya yeterli insülin üretilmiyordur ya da üretilen insülin yeterli etkiyi gösteremiyordur. Her iki koşulda da kanda şeker düzeyi yükselir. Bu duruma 'hiperglisemi’ adı verilir. Hiperglisemi iyi tedavi edilmezse büyük ve küçük kan damarlarını bozarak göz, böbrek ve sinir dokusunda hasarlara yol açabilir. Kalp krizi ve inmeye sebebiyet verebilir."

Haberin Devamı

BESLENME VE EGZERSİZ ÖENMLİ

Diyabetli hastalarımızın yaptığı en büyük yanlışın beslenme ve egzersiz programlarını ihmal etmesi olduğunu vurgulayan Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, "Unutulmamalıdır ki modern tedavi yöntemlerine rağmen tip 2 diyabetin tedavisinde halen beslenme ve egzersiz en önemli tedavi metotlarıdır. Tedavinin nasıl belirleneceği hastanın durumuna, ek sorunlarına göre bireysel olarak planlanmalıdır" diye konuştu.

DHA