Gündem Kan torbası patladı, umutlar söndü

Kan torbası patladı, umutlar söndü

Paylaş
Kan torbası patladı, umutlar söndü

15 yaşındaki kızın Akdeniz Anemisini yenme umutları, kardeşine ait kordon kanı torbasının kargo şirketi tarafından yolda kazayla patlatılması sonucu yok oldu

15 yaşındaki Tuğba Dikenkuşu'nun Akdeniz Anemisi hastalığını kardeşi Barış'ın kordon kanıyla yenme umudu, kanı teslim alan kargo şirketinin yolda torbayı düşürüp, patlatması sonucu yok oldu.

Mersin'in Anamur İlçesi'ne bağlı Bozdoğan Köyü'nde yaşayan Ayşe (40), Halis Dikenkuşu (43) çiftinin ilk çocukları olan 15 yaşındaki kızı Tuğba Dikenkuşu, doğuştan yakalandığı Akdeniz Anemisi hastalığını yenebilmek için 14 yıldır aralıksız tedavi görürken, bu hastalık nedeni ile vücudu kan üretemediği gibi mevcut kanı da tükettiği için yeni doğan kardeşinin kordon bağı kanı tedavide en kesin sonuç olarak ortaya çıktı.

YÜZDE 100 UYUM GÖSTERMİŞTİ

20 günde bir aldığı iki ünite kanla yaşamını sürdürmeye çalışan Tuğba'nın kurtuluş için geçen yıl dünyaya gelen kardeşi Barış'ın kordon kanının kendi bünyesi ile yüzde yüz uyum göstermesi ile umutlar en üst seviyeye çıktı. Ancak, kanın teslim edildiği Adana'daki özel hastaneden bir süre sonra gelen açıklama, Tuğba'nın da ailesinin de tüm umutlarını bir anda sildi.

ÖNCE DURUMU GİZLEDİLER

Kargo şirketi aracılığı ile uçakla İstanbul'a işlem yapılmak üzere Kordon Kanı Bankası'na gönderilen kan torbası paketi taşınırken düşüp patladı. Tuğba'yı daha sağlıklı yaşatacak olan umut torbası işe yaramaz hale gelirken, bu durum uzun süre kendisinden saklandıysa da, gün sayarak yaşama tutunmaya çalışan Tuğba sonunda acı gerçeği öğrenip, yeniden 20 günde bir vücudunun üretmediği kan verilme seansları ile ayakta durmaya çalıştı. Ailenin şimdi tek umudu, ilik nakli yapılması.

Kızının hastalığını tedavi ettirebilmek için 14 yıldır Mersin, Antalya ve Adana'daki hastaneler arasında mekik dokuduğunu, şimdi de kaybolan kanın hesabını sormak için dava açtığını belirten baba Halis Dikenkuşu, bir kaza sonucu bu umutlarını nasıl kaybettikleri şöyle anlattı:

BÜYÜK ŞÜPHE: SATTILAR MI?



"Bütün umudumuz doğacak bebeğimizin kordon kanı olmuştu. Geçtiğimiz mart ayında oğlum Barış dünyaya geldi. 29 Mart 2010'da, doğum anında, ameliyatla kanı toplayarak sözleşme imzalayarak hastaneye teslim ettim. Kanın çoğaltılarak vücuda yeterli hale getirilmesi için de 564 TL'de para ödedim. Ancak bir hafta sonra İstanbul Havaalanında kargo şirketinin paketleri üzerinden TIR geçerek patladığı ya da düşüp patladığı söylendi. Ben de kızıma derman olacak olan kordon kanının satılmış olmasından şüpheleniyorum. Uzun süre çaba gösterdik, ihtarname çektik ama bir türlü tatmin edici bir cevap alamadım. Bu nedenle de konuyu mahkemeye taşıdım. Oğlumun kordon kanı ablasını kurtaracaktı. Şimdi tek çaremiz ilik nakli. İnşallah onda da böyle bir aksilikle karşılaşmayız."

BİLİRKİŞİ İNCELİYOR

Adana 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, bilirkişi incelemesinin sonucuna göre bir karar verilmesi bekleniyor.

Hastane yetkilileri, sözleşme ile teslim aldıkları kordon kanını aynı sözleşme ile kargo şirketine verdiklerini, uçakla İstanbul'a götürülen kanın aynı kargo şirketi tarafından Genetik Tanı Merkezi'ne götürülmesi sırasında patladığını ve bunun fotoğraflanmış olarak tutanak ve diğer belgelerinin bulunduğunu söyledi.

BARIŞ YİNE DE YAŞAM SEVİNCİ

Kardeşinin kordon kanına umut bağlayan Tuğba Dikenkuşu, kendisine yaşam umudu olan kardeşi 11 aylık Barış'ı bir an olsun kucağından düşürmüyor. En büyük hayat yoldaşı olarak kardeşini gören Tuğba Dikenkuşu, kordon kanının kaybolmasının ardından şimdi ilik naklini bekliyor.

Tuğba'nın sık sık kan almadan yaşamını sürdürebilmesi için daha önce 6 kez hamile kalan anne Ayşe Dikenkuşu'nun 4 hamileliği doktor önerisi ile sonlandırılırken, 2'sinin de fazla yaşayamadığı, kordon kanlarının da uyumsuz olduğu belirtildi.

Mithat ÜNAL / ANAMUR (Mersin), DHA

2