Dünya Kanada Başbakanı, Suriyelileri havaalanında karşıladı

Kanada Başbakanı, Suriyelileri havaalanında karşıladı

Paylaş
Kanada Başbakanı, Suriyelileri havaalanında karşıladı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada'ya iltica eden ilk Suriyeli mülteci kafilesini havaalanında karşıladı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Refik Hariri Havalimanı’ndan aldığı 163 kişi ile dün havalanan Kanada Hava Kuvvetlerine ait CF Polaris Airbus uçağı, gece Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı’na indi.

Haberin Devamı

Havaalanında kendilerine ayrılan terminale alınan Suriyeliler, görevliler dışında kimseyle görüştürülmedi. Gazetecilerin de görüntü almasına ve gruptakilerle konuşmasına izin verilmedi. Gruptan bazılarının sürekli oturum işlemlerinin Lübnan’dayken tamamlandığı, tamamlanmayanların işlemlerinin de terminaldeki görevlilerce yapıldığı bildirildi.

Kanada kanunlarına göre, kendilerine sosyal sigorta numarası, sağlık ve sürekli oturum kartı verilenler, mülteci statüsünden çıkıyor.

Kafileler, Toronto ve Montreal havaalanlarında özel olarak ayrılan terminallere getirilecek. Suriyeliler, ancak gerekli belgeler tanzim edildikten sonra kalacakları şehirlere gidecek. Havaalanında işlemleri geç bitenler, dinlenmek üzere şehirdeki otellere gönderilecek.

Haberin Devamı

TRUDEAU VE BAKANLAR DA KATILDI

Suriyeli ilk kafilenin gelişi nedeniyle, Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı’ndaki Infield Terminali’nde küçük bir tören düzenlendi.

Törene Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John McCallum, Federal Sağlık Bakanı Jane Philpott, Ontario Eyalet Başbakanı Kathleen Wynne ve Toronto Belediye Başkanı John Tory katıldı.

Törende konuşan Başbakan Trudeau, "Harika bir gece yaşıyoruz. Bir uçak dolusu yeni Kanadalı ve tüm dünyaya zulümden kaçanlara kalplerimizi açtığımızı gösterdik. Bu insanlar bu uçaktan mülteci olarak indiler ama şimdi her biri Kanada’nın kalıcı sakinleri olacaklar" ifadesini kullandı.

Toronto’ya gelen 163 Suriyelinin 112’si Toronto’ya, 20’si Calgary’ye, 15’I Edmonton’a, 12’si Hamilton, Windsor ve Kelowna’ya, 3’ü Coquitlam’a ve biri de New Westminister’a yerleşecek. Kanada’ya gelecek ikinci kafilenin, cumartesi günü Montreal’e varması bekleniyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, seçim vaatleri arasında 25 bin Suriyeli sığınmacının Kanada’ya getirilmesi de yer alıyordu.

AA