Sağlık Kanser psikolojisi önemsenmiyor

Kanser psikolojisi önemsenmiyor

Paylaş
Kanser psikolojisi önemsenmiyor

Psikolojik desteğin onkolojideki önemi, hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları tarafından iyi biliniyor ancak hasta ve hasta yakınlarına verilmesi gereken bu destek genellikle geri planda kalıyor

Onkoloji hastalarına ve yakınlarına verilmesi gereken psikolojik destek, Tıbbi Onkoloji Derneği'nin Antalya’da yapılan 4. Tıbbi Onkoloji Kongresi'nde ‘Kanserde bütüncül yaklaşım’ başlığı altında değerlendirildi.

Haberin Devamı

İnsan vücudunun hastalandığı dönemlerde sadece fiziksel değişim göstermediğini, psikolojinin de etkilendiğini hatırlatan Dr. Aykan Özaslan, ruhsal durumun bazen hastalık sürecinin bertaraf edilmesine, bazen de tam tersine, ağırlaşmasına etki ettiğini söyledi.

Hastalığın türü ve şiddeti ağırlaştıkça, psikolojideki etkileşimin de artabildiğini ve tedavi sürecini önemli ölçüde etkilediğini belirten Dr. Özarslan, kansere karşı verilen savaşın sadece tedavi ajanlarıyla kazanılamayacağına ve bütünsel yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Dr. Özarslan şunları söyledi:

SÜRECE BÜTÜNSEL BAKILMALI

"Kanserin yaşattığı bu süreç, sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da etkiliyor. Kanser hastaları, yaşadıkları travmayı atlatmak için psikolojilerini ve motivasyonlarını olduğundan çok daha güçlü tutmak zorunda kalıyor. Bu süreçte, yakınları, doktorları ve iletişim içinde oldukları kişilerin hastaları ne derece anladığı ve kanser hastasına yaklaşımlarının bilinç seviyesi önem kazanıyor. Kanser hastalarının hissettiklerini göz önüne almak, tepkilerini ölçmek ve hastaya yaklaşımı buna göre düzenlemek, herkesin iletişimine fayda katar. Çünkü kansere karşı verilen savaş, sadece kemoterapik ajanlarla yapılan bir savaş değildir. Psikolojik etmenler de bu savaşta galip gelmenin en önemli anahtarlarından biridir. Bu çerçevede kansere karşı bütünsel bakılmalı ve mücadele sadece tedavi ajanları üzerine kurgulanmamalıdır."

Haberin Devamı

Dr. Aykan Özaslan, ‘Kanserde bütüncül yaklaşım’ başlığı altında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde düzenlenecek toplantılarla, psikolojik destek konusunda farkındalığın artırılmasının ve süreç içerisinde alabilecekleri aktif rol konusunda sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.