Gündem Kansere şifa niyetine köpek balığı eti dağıttılar!

Kansere şifa niyetine köpek balığı eti dağıttılar!

Paylaş
Kansere şifa niyetine köpek balığı eti dağıttılar!

İstanbul Üsküdar'da, kansere yakalanmış yakınlarına umut olsun diye onlarca kişi, ücretsiz dağıtılan köpek balığı etini alabilmek için, sabahın erken saatlerinden itibaren balıkçının önünde sıraya girdi. 800 kiloluk balığın eti 1,5 saatte tükenirken, bilim adamları, köpek balığı etinin 'şifa'sı için, 'Bilimsellikten çok uzak' dedi

Üsküdar Salacak açıklarında yakaladığı 800 kilo ağırlığındaki köpek balığını, kanser hastalarına ücretsiz olarak dağıtacağını söyleyen ve bunu sosyal medya üzerinden duyuran balıkçının önünde, bu sabah çok erken saatlerden itibaren alıcı kuyruğu oluştu.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer23562","23562","201411","23562-213903.jpg","1", "0","Şifa niyetine köpekbalığı eti dağıttı");

'HASTA YAKINIMIZA ŞİFA OLSUN DİYE'

Köpekbalığı etinin, kanser tedavisine iyi geldiğini duyduklarını söyleyenler Bulgurlu'da bulunan balıkçının önünde sıraya girdi. Bunların arasında İstanbul'un öteki ucundan gelenler bile vardı ve geliş nedenlerini hasta yakınlarına şifa bulmak olarak açıkladı.

800 KİLOLUK KÖPEK BALIĞINDAN GERİYE İSKELET KALDI

Saat 08.30 da başlayan köpek balığı eti dağıtımı yaklaşık bir buçuk saat sürdü. 800 kiloluk köpek balığından geriye bir baş ve iskelet kaldı.

BİLİMSELLİKTEN UZAK

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Medical Park Göztepe Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Yalçın Çırak, köpekbalığının kansere iyi geldiği iddiasının bilimsellikten uzak bir iddia olduğunu söyledi.

HALK ARASINDA ÇOK DİLLENDİRİLEN BİR OLAY AMA..

Uzm. Dr. Çırak, "Halk arasında, medyada çok duyduğumuz, çok dillendirilen bir olay ama, bilimsel olarak yaptırılmış büyük çaplı çalışmalarla böyle bir etkinlik ve fayda gösterilemedi. Biz bir maddeyi kullanmak ya da tavsiye etmek için 'fazut çalışma' dediğimiz çok sayıda hastanın katıldığı bilimsel çalışmalar üzerinden sonuçları görürüz ve ondan sonra onları bir ilaç veya tavsiye edilebilir bir ürün olarak, büyük sağlık kuruluşlarının onaylamasından sonra ancak önerilebilir. Buna tamamen kişisel tecrübelere dayanan, bilimsellikten çok uzak olan iddialar diyebiliriz. Çünkü hücre hatları üzerinde veya vücut dışında denenmiş olabilir, burada etkinliği gösterilmiş olabilir bu maddelerin. Köpekbalığında özellikle 'squalene' denilen madde. O da kıkırdağında olan bir madde veya karaciğerinde. Ama tabii bu maddenin hücre altlarında faydalılığını göstermiş olması, insan vücudunda da, kanserli hastalarda da aynı faydalı etkiyi sağlayacağı anlamına gelmiyor.

MAALESEF BÖYLE BİR SONUÇ ELİMİZDE YOK

Bunun için fazut çalışmaların binlerce hasta üzerinde, çok sayıda hasta üzerinde çalışmanın yapılması gerekir. Maalesef böyle bir sonuçlar elimizde yok. Bu nedenle de bunu öneremeyiz.

DHA