Bilim - Teknoloji "Kapatılamayan Torrent" geldi
Paylaş
"Kapatılamayan Torrent" geldi

Torrent sitelerinin kapatılmasına çözüm; takip edilemeyen BitTorrent ağıyla birlikte geliyor!

BitTorrent istemcisi Tribler'ın yeni yayınlanan son sürümü, Tor ağı üzerinden kimliğinizi gizlemeye yarayan bir işlevle birlikte geldi. İstemci, Tor sayesinde kullanıcılara IP adreslerini ortaya çıkarmadan dünyayla paylaşımda bulunmaya izin veriyor.

Delft University of Technology'den bir araştırmacı takımı, Pirate Bay gibi BitTorrent hizmetlerinin kapatılmasına sonunda bir çözüm bulmuş olabilirler. Merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan çalışacak biçimde geliştirilen Tribler, tüm torrent arama motorları, indeksler ve tracker'lar kapatılsa bile işlemeye devam ediyor.

Son sürümüyle uçtan uca şifreleme işlevi de sunmaya başlayan Tribler'da istemcinin kullanacağı "hops" ("sıçrama") sayısını artırarak gizliliği güçlendirmek de mümkün.

Bu tür gizliliği artırılmış bir torrent ağının en önemli dezavantajı ise daha yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyması. Bunun nedeni, proxy haline gelen kullanıcıların diğerlerinin aktarımlarını üstlenmesi. Dahası "leeching" yöntemine başvuran kullanıcıların, tüm ağın hızını yavaşlatması da mümkün. Tribler, TorrentFreak'e verdiği bir röportajda "isi cümlelerini sarfetti.

Pirate Bay'in geçen hafta basılmasıyla birlikte Tribler, kullanıcı sayısında yüzde 30'luk bir artış görmüştü.

Haberin Devamı

Resimlerle: Favori araçlarınızdaki 21 gizli özellik!

Kaynak: CHIP Online