Sağlık Karaborsadan ilaç almayın

Karaborsadan ilaç almayın

Paylaş
Karaborsadan ilaç almayın

Sahte ilaçla mücadele ve hasta güvenliği için ilaç mutlaka eczaneden alınmalı

Türkiye Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, sahte ilaçla mücadele ve hasta güvenliği için ilacın mutlaka eczaneden alınması gerektiğini bildirdi.
Kızılay, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde, hastaların hayati önem taşıyan bazı ilaçları eczanede bulamadıkları için ''karaborsa'' ya da internetten 3-4 misli para ödeyerek, üstelik güvenilirliğinden emin olmadan temin ettikleri yönünde haberler çıktığına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Sağlık mensuplarını son derece rahatsız eden bu tür haberlerin, halkı da panik ve korkuya sevk ettiğini belirten Kızılay, şu ifadelere yer verdi:
''Öncelikle şunun bilinmesinde fayda var; gerek birliğimizin gerekse Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili hız kesmeden devam eden mücadelesi ve halkımızın dikkati sayesinde 'ilaçta sahteciliğin' ve 'karaborsa satışın' önüne geçilebileceği kesindir.

Dünyada sadece ülkemizde uygulanan İlaç Takip Sistemi sayesinde, ilacın üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalar büyük bir titizlikle takip edilmekte; dolayısıyla eczanelerden alınan hiçbir ilacın sahte olması ihtimal dahilinde bile bulunmamaktadır.''

Kızılay, Türkiye'de ruhsatı bulunmayan ya da çeşitli nedenlerle temin edilemeyen ilaçların, birlikleri bünyesindeki İthal İlaç Temin Birimi tarafından getirtildiğine işaret ederek, yeşil kartlılar dahil tüm SGK'lı hastaların, İş Bankası ve TSK çalışanlarının da başvurdukları takdirde, ilaçlarını birlik aracılığıyla sağlayabildiğini, bedelinin kurumlar tarafından karşılandığını vurguladı.

Haberin Devamı

Birimin, en fazla kullanılan 130 kalem ilaçta stoklu çalıştığı için hastalara ilaçlarını anında verdiğini, diğer ilaçların ise temin edilen ülkeye bağlı olarak en geç 15 gün içerisinde getirtildiğini dile getiren Kızılay, ilaçların tamamen ücretsiz olarak hastaların adreslerine gönderildiğine dikkati çekti.
Harun Kızılay, ilaç maliyetlerinin düşürülmesi için ise yurt dışındaki tüm firmaların sürekli araştırıldığına değinerek, şunları kaydetti:

''Hastalarımızın internetten ya da karaborsadan ilaç almalarını önlemek için birliğimiz ülkemizde ruhsatı olduğu halde çeşitli nedenlerle bulunamayan ilaçların temini konusunda da hastalarımıza yardımcı olmaktadır. Ankara ve İstanbul ofisleriyle haftada ortalama bin 500 hastaya hizmet veren birimimize, Ankara için '312 4098181', İstanbul için '212 5891920' numaralı telefondan ulaşılabilmektedir.

Sahte ilaçla mücadele ve hasta güvenliği için, ilaç mutlaka eczaneden alınmalıdır. Ülkemizde ruhsatı olsun ya da olmasın herhangi bir nedenle temin edilemeyen tüm ilaçlar için ise birliğimize başvuru yapılmalıdır.''

Haberin Devamı

(A.A)