Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl beslenmeli?

Vücudumuza gereksiz biçimde aldığımız yiyecekler karaciğeri yağlandırıp yorarak organ hasarına yol açıyor. Sevindirici haber şu ki bazı yiyeceklerden uzak durup bazılarına ağırlık vererek karaciğerinizi koruyabilirsiniz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz, karaciğere dost ve düşman besinleri anlatıyor. Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk

16 Kasım 2021, Salı 10:30 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Besinlerin sindiriminde ve zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesinde karaciğerimiz hayati bir öneme sahip. Günümüzde yaygınlaşan fast food besinler ve hareketsizlik nedeniyle vücudumuz ya çok fazla yağ üretiyor ya da üretilen yağı yeterince metabolize edemiyor. Bu durumda fazla yağ karaciğer hücrelerinde depolanıyor.

1. Akdeniz diyeti yapın

1. Akdeniz diyeti yapın

Yağlanmanın önüne geçmek için karbonhidrat, protein ve yağ oranı dengeli, yeterli sebze-meyve içeren bir beslenme modeli benimseyin.

Örneğin kırmızı etten fakir, balık ve meyve sebzeden zengin, yeterli tahıl ve süt ürünleri içeren Akdeniz diyeti ile karaciğerinizi koruyabilirsiniz.

2. Kilo verin

2. Kilo verin

Fazla kiloları vermek hem karaciğer yağlanmasından korunmada ve tedavi sürecinde önemli bir adımdır.

Amerikan Gastroenteroloji Birliği’nin yayınladığı rapora göre; vücut ağırlığında sağlanan yüzde 10’luk kayıp karaciğer hücrelerinde düzelme sağlıyor.

Şok diyetler karaciğer fonksiyonlarını bozuyor!

Şok diyetler karaciğer fonksiyonlarını bozuyor!

Ancak şok diyetler ile aranıza mesafe koyun çünkü sağlıksız kilo kaybı karaciğer fonksiyonlarında bozulmaya, karaciğer büyümesine ve karaciğer yetmezliğine yol açabiliyor.

3. Hamur işlerinden kaçının!

3. Hamur işlerinden kaçının!

İçeriğinde lif (posa) bulunmayan basit karbonhidratlar (kek, şekerleme, hamur işleri, paketli gıdalar ve şeker ilaveli içecekler) karaciğer yağlanması riskini artırıyor.

Özellikle paketli gıdalarda kullanılan fruktoz, glikoz veya mısır şurubu fazla kiloya neden oluyor, insülin direncini tetikliyor ve karaciğerde biriken yağ miktarını artırıyor.

4. Sağlıklı karbonhidratlara yönelin

4. Sağlıklı karbonhidratlara yönelin

Sağlıklı karbonhidratlar ise beslenmede olmazsa olmazdır.

  • Bulgur
  • Karabuğday
  • Tam tahıllar

gibi sağlıklı karbonhidratlara beslenmenizde mutlaka yer açın. Ama miktarına dikkat etmek koşuluyla...

5. Yüksek polifenol içerikli meyveleri tüketin

5. Yüksek polifenol içerikli meyveleri tüketin

Beslenme programınız vitamin, mineral ve polifenol içeriği zengin meyveleri içermeli. Polifenollerin karaciğer yağlanmasına karşı koruyucu etkisi var.

Yüksek polifenol içeriğine sahip meyveler

  • Yaban mersini
  • Çilek
  • Karadut
  • Kiraz
  • Mürdüm eriği
  • Ahududu
  • Böğürtlen
  • Kızılcık
  • Kırmızı ve mor renkli meyveler

Meyve tüketiminde abartıya kaçmayın

Meyve tüketiminde abartıya kaçmayın

  • Siyah üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol de karaciğer yağlanması ve iltihaplanmasını azaltır.
  • Greyfurtta bulunan ‘naringin’ ve ‘naringenin’ bileşenleri karaciğer sağlığını korumanıza destek olur. Ancak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ilacın etkisini azaltıp artırabileceği için greyfurt konusunda dikkatli olun.
  • Meyve tüketiminde abartıya kaçmayın. Meyveler doğal fruktoz (meyve şekeri) kaynağıdır. Fruktozun fazlası da karaciğerde yağlanmaya neden olur. Bu arada meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih edin.

6. İlaç niyetine sebze tüketin

6. İlaç niyetine sebze tüketin

Sebze ağırlıklı beslenme düzeni karaciğer yağlanması tedavisinde çok etkilidir.

  • Karnabahar
  • Brokoli
  • Pazı
  • Lahana
  • Brüksel lahanası
  • Turp çeşitlerini

öğünlerinizden eksik etmeyin.

Bu besinlerdeki sülforafan bileşeni karaciğer yağlanmasına neden olan maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Haftada 2-3 kez bu sebzelerin yemeklerini pişirebilir veya günlük olarak tükettiğiniz salatalarınızda tercih edebilirsiniz.

Enginar, zengin antioksidan ve lif içeriğiyle karaciğerden toksinlerin atılmasına destek olarak karaciğer sağlığını korur.

Haftada 1 kez sebze tercihiniz enginardan yana olsun.

Kuşkonmazın da karaciğer fonksiyonlarını desteklediğini unutmayın.

7. Bu tarifle toksin atın!

7. Bu tarifle toksin atın!

Greyfurtlu enginar salatası tarifi

  • 2 büyük boy enginar
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 küçük kapya biber
  • 1 küçük yeşil biber
  • 1 orta boy greyfurt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 limon
  • 1/2 çay kaşığı tuz 

YAPILIŞI:

  • Enginarları küp küp doğrayın.
  • Limon ve tuzla yumuşayana kadar haşlayın.
  • Süzülen enginarları yeşillik, biber ve greyfurt ile karıştırın.
  • Zeytinyağı, limon ve tuz ile tatlandırın.

Afiyet olsun!

Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Şeker hastalarının yüzde 50’si diyabetli olduğunun farkında değil