Dünya Karadağ resmen NATO üyesi

Karadağ resmen NATO üyesi

Paylaş
Karadağ resmen NATO üyesi

NATO'nun 29. üyesi, 2 bin askerlik orduya sahip Karadağ (Crna Gora) oldu

Karadağ'ın NATO üyeliği tüm müttefiklerin onayının ardından bugün resmen başladı. İttifakın 29. üyesi olan Karadağ için çarşamba günü Brüksel'deki NATO karargahında tören düzenlenecek. Karadağ Başbakanı Duşko Markoviç ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılacağı törende diğer müttefik üye bayraklarının yanına Karadağ bayrağı eklenecek.

NATO İÇİN ÖNEMLİ BİR COĞRAFİ KAZANIM


Yaklaşık iki bin askerden oluşan orduya sahip Karadağ'ın yıllık savunma harcaması 69 milyon dolar civarında. Coğrafi konumu nedeniyle NATO'ya önemli kazanım sağlayacak Karadağ'ın üyeliğinin ardından ittifak, Bosna Hersek'e ait 20 kilometrelik alan hariç, İtalya'dan Yunanistan'a kadar uzanan Adriyatik denizi kıyılarına hakim olacak.



Karadağ'ın üyeliği, NATO'nun 2009 yılında Arnavutluk ve Hırvatistan'a kapılarını açtıktan sonra ilk genişlemesi. Karadağ meclisi, nisan ayında NATO üyeliğine karşı ciddi bir muhalefete rağmen ittifaka üyeliğe ilişkin protokolü onaylamıştı. Ülkedeki NATO karşıtı mücadele, muhalefetteki Demokratik Cephe (DF) ve Karadağ'ın eski Cumhurbaşkanı Momir Bulatoviç liderliğinde yürütülüyor.



Trump'tan Karadağ Başbakanı'na şok hareket

'İKTİDARA GELİRSEM ÜYELİĞİ DONDURURUM'


DF lideri Andrija Mandiç, iktidara gelmesi halinde NATO üyeliğini donduracağını ve üyeliğe halkın karar vereceği halk oylaması düzenleyeceğini açıklamıştı.

RUSYA ÜYELİĞE KARŞI

Sırbistan'dan 2006 yılında ayrılan Karadağ ile Rusya, yakın ilişkilere sahip. İki ülke, ticari, diplomatik, tarihi, dini ve kültürel bağlara sahip. NATO'nun 2015 yılındaki davetinin ardından Karadağ'ın ittifaka üyeliği için görüşmeler başlamış, bunun üzerine Rusya, Karadağ'ın üyeliğine karşı olduğunu açıkça dile getirmişti.

Karadağ meclisinin nisan ayında protokolü imzalaması sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Karadağ'ın NATO üyeliğinin büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz. Balkanlar ile Avrupa'daki istikrara zarar verecek bu hamle, ülke halkının çıkarlarına aykırı" ifadeleri yer almıştı.



Haberin Devamı