Gündem Kardeş böbreği ile hayata tutundu

Kardeş böbreği ile hayata tutundu

Paylaş
Kardeş böbreği ile hayata tutundu

12 yıldır diyaliz makinesine bağımlı yaşayan Sevda Şahingül'e kardeşi çare oldu. Askerlik yaptığı Çukurca'dan gelen Oğuzhan Şahingül, böbreğini vererek kardeşini hayata bağladı

Marmara depreminde, Yalova'daki evleri yıkılan ve kaldıkları çadırda üşütünce böbrekleri iflas eden 22 yaşındaki Artvinli Sevda Şahingül’ün imdadına kardeşi yetişti. Vatani görevini yaptığı Çukurca'daki birliğinden izin alarak gelen Oğuzhan Şahingül kardeşine böbreğini verdi.

Haberin Devamı

Sevda Şahingül'ün annesi Emine Şahingül, 17 Ağustos Marmara depreminde oturdukları Yalova Safranyol'daki evlerinin yıkılması üzerine eşi ve 7 çocuğuyla 1 ay boyunca çadırda kaldıklarını anlattı.

Bu sırada henüz 9 yaşında olan kızı Sevda Şahingül'ün üşüttüğünü ve böbrekleriyle ilgili sorunlar yaşamaya başladığını belirten Emine Şahingül, şunları söyledi: ''Depremden bir süre sonra memleketimiz Artvin'in Murgul ilçesine bağlı Damar beldesine yerleştik. Kızımı şikayetleri artınca Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesine götürdük. Doktorlar, böbreklerinin iflas ettiğini, organ nakli gerektiğini söylediler. 2000 yılından itibaren önce Trabzon'da ardından Hopa ve Artvin'deki hastanelerde haftada 3 gün diyalize girmeye başladı. Bu arada organ bağışı için sıraya girdik.''

Haberin Devamı

KIZINA BÖBREĞİNİ VEREMEDEN TRAFİK KAZASINDA ÖLDÜ

Eşi İbrahim Şahingül'ün rahatsızlığı iyiden iyiye artan kızı Sevda'ya 2007'de böbreğinin birini vermeyi planladığını, bunun için KTÜ Tıp Fakültesinde baba ve kızından alınan numunelerin uyuştuğunu, organ naklinde bir sakınca olmadığının kendilerine iletildiğini ifade eden Emine Şahingül, şunları söyledi:

''Böbrek nakli Ankara'da yapılacaktı. Hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Eşim otobüs biletlerini ve evin bazı ihtiyaçlarını almak için kendi kullandığı otomobiliyle Damar'dan Murgul'a gitmişti. Akşam eve dönüp ihtiyaç maddelerini bırakacak, Ankara'ya götürmek üzere kızımı alacaktı ancak gelmedi. Ertesi gün otomobili Murgul-Damar arasındaki karayolunun yakınında uçuruma yuvarlanmış vaziyette bulundu. Hayatını kaybetmişti. Adeta yıkılmıştık, böbreklerinin alınarak kızıma nakledilmesini düşündük, konuyu doktorlara aktardık ancak nakil için geç kalındığını söylediler. Bütün acılar üst üste geldi, ne yapacağımı şaşırdım. Biri böbrek hastası 7 çocukla ortada kaldım.''

NAKİL OLMAZSA ÖLECEKTİ

Türkiye'de yeterince organ bağışı olmadığı için kızının 12 yıldır diyalize bağımlı yaşadığını ifade eden Emine Şahingül, şöyle devam etti:

''Ağrılarının çok arttığı, sabaha kadar ağlayarak benden yardım istediği günler oldu. Böbrek nakli gerekiyordu. Kardeşi Oğuzhan askere gitmeden önce ablasına böbreğini verebileceğini söyledi. Bunun için KTÜ Tıp Fakültesinde yaptırdığımız tetkikler olumlu çıkmıştı. Ardından vatani görevi için Hakkari Çukurca'daki birliğine gitti. Kızımı ağrılarının artması üzerine acil servise kaldırdık. Doktorlar nakil olmazsa ölebileceğini söylediler. Biz de durumu Oğuzhan'a bildirdik. 8 aylık askerken birliğinden izin alarak geldi.

Haberin Devamı

İstanbul'da özel bir hastanede 5 saat süren ameliyatla Oğuzhan'dan alınan böbrek Sevda'ya nakledildi. Doktorlar ameliyatın başarılı geçtiğini söylediklerinde dünyalar benim oldu. Allah oğlumdan razı olsun. Kızımın yıllardır süren acılarını sona erdirdi. Şu an ikisi de gayet sağlıklı. Kızımın rahatsızlığından dolayı her gün ağlıyordum. Şimdi ise ailece çok mutluyuz. Bizlere zor günlerimizde yardımcı olan Murgul Kaymakamına ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum.''

HASTALIĞINDAN DOLAYI TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ

Haberin Devamı

Sevda Şahingül ise çocukluk ve gençliğinin en güzel yıllarını ağrılar çekerek geçirdiğini ifade ederek, ''Rahatsızlığımdan dolayı tansiyonum düşüyordu. Bir gün annemle hastaneye giderken tansiyonum düşünce kendimi kaybettim. Bu sırada bir otomobilin çarpmasıyla yaralandım. Epilepsi nöbetleri geçirdim. Hastalığımdan dolayı ilkokulu zorla bitirebildim. Makineye bağımlı olduğum için daha fazla okuyamadım. Kardeşimin böbreği ile hayata tutundum. Şu an dünyanın en mutlu insanıyım. Yeniden doğmuş gibiyim. Allah razı olsun. Hiç bir ağrım kalmadı. Her ikimiz de gayet iyiyiz. Ben kurtardım, tüm diyaliz hastalarına acil şifalar diliyorum'' dedi.

ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIYOR

Oğuzhan Şahingül ise ablasının acılarını dindirdiği için dünyanın en mutlu insanı olduğunu söyledi. Organ bağışı konusunda da çağrıda bulunan Oğuzhan, ''Organ bağışı hayat kurtarır. Bağış yapmaktan korkmayın, ben ablamı kurtardım, siz de bir hayat kurtarabilirsiniz. Şu an kendimi çok iyi ve mutlu hissediyorum'' diye konuştu.

Haberin Devamı

(A.A)