Çocukluk Kardeş kıskançlığı
Paylaş
Kardeş kıskançlığı

Aileye katılan yeni bir üye, eve gelmiş ilk çocuk için zorlu bir sürecin başlangıcı olabilir. Kimi durumlarda kıskançlık olarak ortaya çıkan durumlara karşı ailelerin ilk çocuklarına nasıl yaklaşması gerektiğini, kardeş kıskanlığını Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Dila Toker anlatıyor.

Çocuk gelişimci ve Eğitimcisi Dila Toker kardeş kıskançlığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

"ARTIK ABİ, ABLA OLDUN" ŞEKLİNDE İFADELER KULLANMAYIN

"Abi, abla oldun artık" gbii cümleler çocuğun omuzlarına ağır sorumluluklar yüklemektedir. Çocuk, abi ya da abla olduğu için artık ebeveynleri tarafından ihtiyaçlarının karşılanmayacağını ve eskisi gibi sevilmeyeceğini düşünmeye başlar. Bu da çocuğun kaygılarını yükselterek; hırçın, isyankar ya da içe dönük davranışlar sergilemesine sebep olabilir.

YENİ GELEN DAVRANIŞLARA DİKKAT!

Çocuk, üzerindeki ilginin kardeşine yönelmemesi için dikkat çekici davranışlarda bulunabilir. Örneğin tuvalet eğitimini kazanmış bir çocuk yeniden tüm ilgiyi üzerine toplamak için uzun süreli alt ıslatma davranışı ya da yemek yeme konusunda iştahsızlık ve isteksizlik gösterebilir. Bu davranışları sergilerken çocuk, ebeveynlerine “Ben de buradayım.” mesajını vermeye çalışıyordur.

Haberin Devamı

PEKİ KARDEŞ KISKANÇLIĞINI NASIL ÖNLERIZ?

Bu olağan durumu önlemek adına kardeş dünyaya geldiğinde çocuğun bu kaygılarını en aza indirmek için öncelikle aile içinde ve sonra çevresi tarafından “Abi/abla oldun, olmuşsun” demek yerine; “Bir kardeşin olmuş. Ne kadar küçük öyle değil mi? Çünkü o daha bebek ve senin gibi henüz konuşamıyor, yürüyemiyor ve okula gidemiyor. Ama senin kadar büyüdüğünde o da yapacak” gibi ifadeler kullanmak çocuk için daha anlaşılır ve sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda anne ve baba çocuktan kardeşi için küçük yardımlarda bulunmasını isteyebilir. Örneğin anne yeni doğan kardeşin bezini değiştirmesi gerektiğinde, çocuktan kardeşi için yeni bir bez getirmesini isteyebilir ya da benzer şekilde önlüğünü getirmesini ve takmasını isteyebilir.