Datça Karia yolunun gelirini artırmanın yolları arandı

Karia yolunun gelirini artırmanın yolları arandı

Paylaş
Karia yolunun gelirini artırmanın yolları arandı

Karia yolunun gelirini artırmanın yolları arandı

MUĞLA'nın Datça ilçesinde, 850 kilometreyle Türkiye'nin en uzun mesafeli yürüyüş rotası olan Karia yolunun turizmden daha fazla gelir elde etmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından 2013 yılında çeşitli düzenlemeler yapılarak işaret levhaları konan Karia yolunun turizmden daha fazla pay alması isteniyor. Marmaris İçmeler'den başlayan, Datça Yarımadası Gökova Körfezi'nden Akyaka, Milas ve son olarak Aydın'ın Çine ilçesinde son bulan 850 kilometrelik yolun turizmden daha fazla pay alması için Fethiye- Antalya arasındaki Likya yolunun tarihi gelişim sürecinin örnek alınacağı belirtildi. Bu kapsamda Datça'daki bir otelde toplantı yapıldı. Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar ve çok sayıda kişi toplantıya katıldı. Kültür Rotaları Derneği Başkanı İngiliz yazar 72 yaşındaki Kate Clow, Likya yolunu 1996 yılında keşfettiği belirterek, 20 yıllık sürecin başlangıcında birçok zorlukla karşılaştığını söyledi. Likya yolunda bugün 20'si Türk olmak üzere toplam 100 seyahat acentesinin hizmet verdiğini hatırlatan Clow, sözlerini şöyle sürdürdü:

"100 yerel rehber görev yapıyor. Kimler mi kazanıyor? Ulaşım şirketlerinden dolmuşçulara, taksicilerden kahve ve bakkallara. Elbette konaklama tesisleri ve kamp yerleri, Likya yürüyüş yolu turizminden pay alıyor. Yürüyüşçü ne istiyor? Düşünmeniz, çalışmanız ve anket yapmanız gerekiyor. Eğer bu yoldan para kazanmak istiyorsanız, yürüyüşçülerin ihtiyaçlarını karşılamanız gerekir. Farklı aktiviteler isteyen turistlere, bu hizmeti sunmalısınız. Yerel festivaller, ören yeri ve müze ziyaretleri, kano veya bot faaliyetleri, tecrübeli yürüyüşçüler için teknik dağcılık ve kaya tırmanışı bunlara örnek olabilir. Sezona göre değişen fiyatlar sunmak, bagaj transferleri gibi hizmetler vermek gerekir."

Türkiye'deki kültür rotalarını tanıtmak, korumak ve yerel halka yeni gelir kaynakları sağlamak amacıyla 2012 yılında Kültür Rotaları Derneği'ni kurduklarını belirten Clow, Türkiye genelindeki 20'ye yakın kültür rotasının bu çalışmalar sayesinde, çok yakın zamanda dünyada hak ettiği ilgiyi göreceğine inandığını söyledi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberin Devamı