Sağlık Karnedeki zayıfların sebebi görme bozukluğu olabilir

Karnedeki zayıfların sebebi görme bozukluğu olabilir

Paylaş
Karnedeki zayıfların sebebi görme bozukluğu olabilir

Görme bozuklukları algılama ve öğrenme güçlüğüne neden olabiliyor. Tedavi edilmemesi halinde çocukların sosyal gelişimleri de olumsuz yönde etkiliyor. Çocukların zayıf gelen notları ise bu durumun bir işareti olabilir

Çocukların okul başarısında görme bozukluklarının etkili olacağına dikkati çeken Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Selvi, şunları söyledi:

"Görme bozuklukları algılama ve öğrenme güçlüğüne neden olabilir. Tedavi edilmemesi halinde çocukların sosyal gelişimleri de olumsuz etkilenecektir. Çocukların zayıf gelen notları bir uyarı niteliğinde. Ailelerin çocuklarını daha bilinçli bir şekilde izlemeleri gerekiyor. Görme bozuklukları; çocukların televizyonu yakından seyretmeye başlaması, tahtayı iyi görememesi, kitap okurken eliyle takip etme isteği, gözlerinde sulanma ve kaşınma gibi belirtilerle belirgin bir şekilde kendini gösterir. Aileler bu belirtilerle karşılaştıklarında çocuklarını zaman kaybetmeden bir göz hastalıkları uzmanına götürmelidirler. Aile, öğretmen ve yakın çevrenin duyarlılığı ve iş birliğiyle geleceğimiz çocuklarımızın yarınları daha parlak görmelerini sağlayabiliriz."



Nadiren de olsa doğumsal katarakt, göz tansiyonu, göz tümörleri ve benzeri göz hastalığının çocuklarda da görülebildiğine değinen Op. Dr. Cem Selvi, erken teşhis edilmeyen göz hastalıklarının ileri yaşlarda tedavisinin zorlaştığını ve kalıcı görme kayıplarına sebep olabildiğini vurguladı. Selvi, şu bilgileri paylaştı:

8-9 YAŞ KRİTİK SINIR

"Çocuklarda en yaygın olarak görülen göz hastalıklarının başında şaşılık gelir ve tedavi edilmezse kalıcı şaşılığın oluşmasına ve göz tembelliğine neden olur. Özellikle bebek doğduktan 6 ay sonra gözde kayma görülüyorsa ailelerin hemen göz hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekir. Göz tembelliği ise görmenin azalmasına yol açarak çocukların hayatlarını olumsuz etkileyen ve ancak uzman bir göz doktorunun teşhis edebileceği bir göz hastalığıdır. Hastalığın erken teşhisi tedavinin başarı oranını büyük ölçüde etkiler. Hastalığın tedavisinde 8-9 yaş kritik sınır kabul edilmekle beraber bu yaş aralığını geçen vakalarda tedavinin cevap verme olasılığı ne yazık ki çok düşüktür. Kırma kusurları dediğimiz miyop, hipermetrop, astigmat da çocuklarda sık görülen hastalıklar arasındadır. Kırma kusurları, uzağı görememe, televizyona, tahtaya bakarken gözlerini kısma, denge kaybı ve sık sık takılıp düşme gibi belirtilerle kendilerini gösterebilir."


Haberin Devamı