Gündem Kars'ta kuş gribi şüphesi

Kars'ta kuş gribi şüphesi

Paylaş
Kars'ta kuş gribi şüphesi

Kars merkez ve köylerinde son 10 gün içinde kaz ve tavuk ölümleri peş peşe yaşanınca yetkililer harekete geçti, çok sayıda tesis karantina altına alındı

Kars'ta 10 gün içinde yaşanan kanatlı hayvan ölümleri, yetkilileri harekete geçirdi. Kuş gribi şüphesi ile çok sayıda kanatlı hayvan canlı canlı telislere konuldu.

Kars merkez ve köylerinde son 10 gün içinde kaz ve tavuk ölümleri peş peşe yaşanınca yetkililer harekete geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, merkeze bağlı Mezra Köyü'nde evleri bölge bölge karantina altına alarak kazları canlı halde çuvallara koydu. Hayvanlardan alınan örneklerin incelenmek üzere Erzurum başta olmak üzere bir çok ile gönderildiği öğrenildi.

Öte yandan, kanatlı hayvanlarının öldüğünü belirten vatandaşlar, hayvanlarının kuş gribinden öldüğünü iddia etti.

ŞİMDİ DE ARDAHAN


Ardahan'da kümes hayvanlarındaki kuş gribi şüphesi, yetkilileri alarma geçirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, özel kıyafet giyerek Ardahan merkez Halilefendi Mahallesi’nde bazı işletmelerde şüpheli görülen kaz, tavuk, ördek ve hindi gibi kanatlı hayvanları itlaf etti.

"DIŞARIDAN GETİRİLİP SATILIYORLAR"


Kuş gribinin pazarlarda, açık alanlarda çevre illerden getirilerek denetimsiz halde satılan kanatlı hayvanlardan kaynaklandığını iddia eden vatandaşlar, "Dışarıdan getirilip ördek ve kanatlı hayvanlar satılıyor. Buna yetkililer müdahale etmiyor. Ama köydeki tavuklara test yapılmadan, tahlil yapılmadan, aşı yapılmadan toplanıyor. Vatandaşa da günah, yani damızlığımız kesiliyor" dedi.

SEYYAR SATICILAR KAÇTI


Açık alanlarda kanatlı hayvanların satışını yapan seyyar satıcılar ise vatandaşların tepkisi üzerine bulundukları alanı terk ederek kaçmaya başladı.

AĞRI'DA ALARM


Ağrı merkez Fatih Mahallesi'nde ikamet eden bir vatandaşın evinin bahçesinde beslediği horoz ve tavuklarda kuş gribi şüphesi nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri alarma geçti.


EV KARANTİNA ALTINA ALINDI


Ekipler tedbir amaçlı kümes ve ev çevresine ilaçlama çalışması yaptı. Evin çevresinde bulunan araçları da ilaçlayan ekipler, evi karantinaya alarak tavukların kümesten dışarıya çıkarılmaması uyarısında bulundu.

Ağrı’da 2006 yılında kuş gribi vakasında aynı aileden 4 kişi hayatını kaybetmişti.


İHA