Kars'ta mevsimin ilk karı yağdı, kaz kesimi başladı
"Kar yemeden kaz kesilmez" denilen Kars'ta mevsimin ilk karının yağmasıyla birlikte kaz kesimine de başlandı
Karslılar, yağan karın ardından kazlarını kesip temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde hazırlanan askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için saklanıyor.
'KESİNLİKLE GÜNEŞ GÖRMEMESİ LAZIM'
Köyde imece usulü kazları keserek temizledikten sonra kuruttuklarını söyleyen Peri Koç, "Yaklaşık 4 ay boyunca büyütüp beslediğimiz kaz kesimine başladık. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. İç organlarını çıkarıyoruz. Daha sonra kazlar tuzlanıyor. Sabah ve akşam ayazında kurutuyoruz. Kazların kesinlikle güneş görmemesi lazım. Güneş yediği zaman tadını bozuyor. Kazları eskiden soğuk odalarda veya un içinde muhafaza ederdik, şimdi dolaplarda koyuyoruz. Oldukça zahmetli, kimse 'Çok pahalı' demesin" diye konuştu.
TANESİ 140 İLA 160 LİRA
Doğal yöntemlerle kesilen, kurutulan kazlar lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor. Kars'ta yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçları yanı sıra akrabalara gönderilirken arta kalanları kent merkezindeki lokantalara veya vatandaşlara satılıyor. Kazlar, tanesi 140 ile 160 lira arasında alıcı buluyor.
Suat İNCEREDE/ARPAÇAY (Kars), (DHA)
- Gözler Merkez Bankası faiz kararında! İşte beklentiler
- Kritik detay 7 gün! Ödenmeyen borcun sonu icra ve haciz
- Fahiş fiyatla mücadelede yeni dönem! Tüketici Konfederasyonu Başkanı listeyi sıraladı: İşte 6 çözüm yolu
- Milyonluk kazanç vadederek banka hesaplarını kiralıyorlar
- Ödenmeyen borcun sonu icra ve haciz!