Ekonomi Kartal marka oldu

Kartal marka oldu

Paylaş
Kartal marka oldu

​Kartal artık marka bir kent oldu. Kartal’da gayrimenkul satış danışmanı bir vatandaşımızla sohbet etme şansım olmuştu. ‘Eskiden telefon açarlardı ve Kartal Maltepe’nin neresinde? diye sorarlardı. Şimdi ise Kartal’da değil mi? diye soruyorlar’ dedi

Kartal Belediye Başkanı
Op.Dr.Altınok Öz


100 yıl önce bir balıkçı köyü olan Kartal’dan marka bir kent yaratmayı başardık.

‘46 BİN 608 İNSANIN HAYATINI KURTARDIK’


Deprem dönüşüm çalışmaları sayesindeyse Kartal’da şu ana kadar 46 bin 608 vatandaşımızın hayatını kurtardık. Biz gecekondulaşmanın dönüşümünü, bu insanlar bulundukları yerlerden gitmesin diye ‘Yerinde Dönüşüm’ olarak isimlendirdik.

Yerinde Dönüşüm tabirini ilk 2009’da biz kullanmaya başladık. 2012’de dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da, Zeytinburnu’nda ilk defa bizim kullandığımız Yerinde Dönüşüm ifadesini kullandı. Hekim olarak hep önce teşhisi iyi koymaya, sonra tedaviyi iyi yapmaya inandım. Biz dönüşüm çalışmalarımızda da aynen bunu uyguladık.

‘VATANDAŞIMIZIN MAĞDUR OLMASINI ENGELLEDİK’


Deprem dönüşüm çalışmalarında vatandaşın mağdur olmaması için ilk kira yardımı yapan ve imar ruhsat harcını almayan belediye de biziz.

2012’de yine vatandaşımız mağdur olmasın diye, binası deprem dönüşüm çalışmaları nedeniyle yıkılacak olan vatandaşlarımıza 500 lira kira yardımı yaptık. Sayıştay, bu yardıma itiraz etti. 2012’nin Haziran ayında 6306 sayılı yasa çıktı ve hem kira yardımı hem de imar ruhsat harcının alınmaması yasallaştı.

Yani Kartal Belediyesi, Yerinde Dönüşüm’de olduğu gibi Deprem Dönüşüm’de de Türkiye’de öncü oldu. Kartal bir balıkçı köyüydü. 1949’da İstanbul’a yakın ama İstanbul’un dışında olduğu için sanayi bölgesi ilan edildi.

O dönemde fabrikalar kuruldu. Fabrikalarda çalışmak için insanlar Kartal’a geldi. 1992’de İstanbul’un içinde kaldığı için sanayi bölgesini Kartal’ın dışına çıkartıp planladılar. Daha sonra onların oluşturduğu alanda fabrikaların, emekçilerin oluşturduğu, planlanmayan yerleşim gerçekleşti.

Dolayısıyla Kartal 2 büyük göç dalgası aldı. Birincisi işçilerin gelmesiyle, ikincisi de 1980 sonrası alanların imara açılması ve kooperatifçilik teşviki ile çarpık kentleşme oldu.

ARKEOLOJİ,TEKNOLOJİ, EKOLOJİ VE SANAT…


Kartal’da İstanbul profiline uygun olarak imar anlayışı tümüyle ranta dayalı kurulmuş.

Biz göreve geldikten sonra Kartal için stratejik hedefimizi 4 eksen üzerine kurduk: Arkeoloji, teknoloji, ekoloji ve sanat. Her yıl, ölüm yıldönümü olan 1 Kasım’da Kartallı Kazım’ı mezarı başında anıyoruz. Neyzen Tevfik’in mezarı da Kartal’da. Heykelini diktik ve her yıl mezarı başında anıyoruz.

Bunlar Kartal’ın değerleri. Anadolu’nun köylerine yıllarca kitap ve okuma sevgisi taşıyan Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ü de anmaya devam ediyoruz.

Soğanlık mahallemizden çıkan laleyi sahipleniyor ve her yıl şenlik düzenliyoruz. Kentlerin geleceğini tasarlarken geçmişteki yaşanmışlıkları göz ardı edemeyiz. Kartal, eski Kartallılarla yeni projeler vesilesi ile kente gelecek olan yeni Kartallıların ortaklaşa sanat/kültür aktivitelerini huzur ve güvenli bir şekilde yaşayacakları bir kent olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

‘ÇOCUKLARIMIZ YELKEN SPORUYLA TANIŞTI’


Hem denizi hem ormanı olan, ancak bu iki muhteşemlikten de yıllar içindeki plansız gelişim sebebiyle faydalanmak bir yana gittikçe uzaklaşan Kartal’da denizi ve ormanı kentin hizmetine yeniden sunmak için çalıştık.

Kartal’da Aydos Dağı’nın sol tarafında Kayış Dağı var. Her iki dağın arasında bir çukurluk var. Oradan esen rüzgâr, Dragos Tepesi’nden aşağıya doğru Heybeliada’nın doğusunu sıyırır gider. Rüzgârın yönü öyledir.

Oradan esen rüzgâr Adalardan tekrar dönüp gelir. İlçemize özgü bu eşsiz iklimsel özellik, çocuklar ve gençlerimizi deniz sporlarıyla tanıştırmak için bize bir fırsat sunuyor. Bu amaçla ücretsiz Yaz Yelken Okulu’muzu açtık. Burada her yaz çocuklarımız yelken sporuyla tanışıyor.

‘MÜZE PROJEMİZLE ÖDÜL ALDIK’


Kasım 2017’de Türkiye’nin ilk ve tek Masal Müzesi’ni de açtık. Yakacık’ta açtığımız Kartal Masal Müzesi, ilk 4 ayda 45 bin ziyaretçi ağırladı. Bu projeyle, Marmara Belediyeler Birliği 7. Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde ‘Kültür Sanat’ dalında ödül aldık.

Şair - Yazar Sunay Akın’ın küratörlüğünde hayata geçirdiğimiz Kartal Masal Müzesi’ni ziyarete gelenler, müzenin bahçesine adımlarını atar atmaz kendilerini bir hayal dünyasının içinde buluyor.

Ormanlık alanda, tarihi bir binanın restore edilmesiyle tasarlanan müzenin bahçesinde masal kahramanlarının heykelleri ve bir kafe yer alıyor.

Müze içerisinde de masal kahramanlarına ait heykeller dikkat çekerken, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan, dünya masal tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Hans Cristian Andersen’in de heykeli yer alıyor.

Masal Müzesi’nin bodrum katında mağara ve deniz korsanları bulunurken üst katlarda ise klasik dünya masalları ile başlayıp günümüz masallarına uzanan ve Türk masallarını da içeren eserler var.

Haberin Devamı