Gündem 'Kartal'ı yeniden bir cazibe merkezi yapacağız'

'Kartal'ı yeniden bir cazibe merkezi yapacağız'

Paylaş
'Kartal'ı yeniden bir cazibe merkezi yapacağız'

Kentsel dönüşümden sağlığa, spordan eğitime kadar Kartal’da bugüne kadar yapılmayan ne varsa yapacaklarını söyleyen Ebubekir Taşyürek, “Bizim sayemizde Kartal hak ettiği yere gelecek” diyor.

● 31 Mart 2019 yerel seçimleri için Kartal’da nasıl bir hava var?

Haberin Devamı

Ben Kartal’ın bir evladıyım. 38.5 kilometrekare toprağını, tüm sokaklarını, camilerini, okullarını karış karış biliyorum. Burada iki dönemdir CHP yönetimi var biliyorsunuz. Şunu belirtmek istiyorum, yeminli bir mali müşavir olarak hesap, kitap işlerinden anlarım. 2009’dan 2018’e kadar CHP yönetiminin harcadığı para 2.5 milyar TL. Yani devletten Kartal için gelen bütçenin miktarı bu. Ama bu bütçeye karşılık hiçbir hizmet verilmemiş.

10 YILDIR BELEDİYE ÇALIŞMAMIŞ

Mevcut belediyenin ‘vizyon proje’ diye ortaya koyduğu 12 projeden 6 tanesi heykel. Yani kalıcı hiçbir eser yapılmamış. Yanlış anlaşılmasın, ben heykele karşı değilim ama bu kadar büyük bütçeyle daha büyük projeler yapılmalıydı. Mesela bir Eşekli Kütüphane Anıtı yapılmış.

Haberin Devamı

Hikayesi kısaca şöyle; 1943’te Nevşehir Ürgüp’de yaşamış Mustafa Açıkgöz isimli bir büyüğümüz var. Kendisi kütüphane memuru. O dönemin şartlarında kütüphaneye çok az insan geldiği için hüzünleniyor ve kitaplarla insanları buluşturacak bir proje geliştiriyor. Bir eşek alıyor, heybesine kitapları dolduruyor ve köy köy dolaşıyor. Yani o zamanın şartlarına göre mükemmel bir hizmet veriyor. Ancak zamanımıza gelelim… Günümüzde 3-4 katlı bir kütüphane yapıp, altyapısını döşerseniz insanlara iyi bir hizmet vermiş olursunuz. Sadece anıt yapmakla olmaz. Dediğim gibi 10 yılda harcanan 2.5 milyar TL’ye karşılık somut bir hizmet verilmemiş. Başlanan birkaç tane proje yarım kalmış. Anlayacağınız dağınık ve yönetilemeyen bir Kartal var ortada. İnşallah biz bu yönetilemeyen Kartal’ı vizyon projelerimizle ayağa kaldıracağız. Gençlerimize istihdam alanları sağlayacağız. Kentsel dönüşüm yapacağız. Ki hiç dönüşüm çalışması da yapılmamış.

İLÇEMİZİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ

● Mevcut belediye başkanı kentsel dönüşümde bir numara olduklarını söylüyor ama…

Böyle bir şey yok. Tüm başladıkları çalışmalar yerinde sayıyor. Elle tutulur bir şey varsa söylesinler. Ben Kartal’ın bir evladıyım. 2009 ile 2014 arası meclis üyeliği yaptım. Çok yakinen biliyorum her şeyi. Büyükşehir eski grup başkanvekiliyim aynı zamanda. Yani belediyeciliğin ne olduğunu biliyorum. Belediyecilik ve siyaset kitaplarda öğrenilmez, yaşayarak öğrenilir. Ben Kartal’ın sorunlarını da, ihtiyaçlarını da biliyorum. Biz Kartal’ı uçuracak, ayağa kaldıracak projeler hayata geçireceğiz. Bunu da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızla beraber yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sonsuz desteği var. Bu desteklerle Kartal’ı yeniden cazibe merkezi yapacağız.

Haberin Devamı

Öte yandan Anadolu Yakası’ndaki 14 ilçe arasında Kartal kadar tarihi ve kültürel mirası bağrında barındıran bir ilçe yok. Çok önemli tarihi eserlerimiz var. Mesela Türklerle Bizanslıların ilk sınırı Kartal’dadır. Bir başka örnek, lale. Lalenin anavatanı İstanbul’dur. İstanbul’da da lalenin anavatanı Kartal’dır. Bu tarihe biz sahip çıkacağız.

KARTAL'I HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ

● Kartal’daki zenginliği siz değerlendireceksiniz anladığım kadarıyla…

Evet. Mesela Kartal, lalenin anavatanına dönecek. Projelerimizden bir tanesi, Çınaraltı Lale Meydanı. İBB her yıl lale festivali yapar. Biz de benzerini Kartal’da yapacağız. Öte yandan Yakacık bölgemizde İstanbul için bir değerdir. Ama bugüne kadar kıymeti bilinmedi. İklim açısından şifa olan bir yer. Akciğer hastalarımız Yakacık’ta 1 ay kalsalar şifa bulurlar. Öte yandan Prens Adaları’nın en güzel manzarasını Yakacık’tan izlersiniz. Oraya seyir terası yaparak, tüm İstanbul’a güzel bir yer kazandıracağız. Kartal’ı hak ettiği yere taşıyacağız.

Haberin Devamı

YEREL SEÇİMLERDE HİZMET ESASTIR

● Gece gündüz sahadasınız. Kartal sokaklarında son durum nedir?

Kartal halkı, değişimin şart olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz dönemlerde de büyük farklarla kazanılmamıştı aslında Kartal. Hizmet verilmeden, ideoloji siyasetiyle kazandılar burayı. Mevcut Başkanımız Altınok Öz çok iyi bir cerrah ve güzel bir insandır. Ama eksik işler yaptı. Yaklaşık 7 bin kişiyi ameliyat ettiği biliniyor. İşte bu sayede seçimleri kazanmıştı. Ancak Kartal halkı değişiklik istiyor. Kartal’ın üzerine ölü toprağı serili şu an. Şöyle de bir skandal var ki, Kartal’ın merkezi şu an karanlıklar içinde. Etap 1 ve Etap 2 bölgelerimiz riskli alan ilan edilmişti. Ama maalesef 2013’ten 2019’a kadar yani 6 yıldır bir plan hayata geçirilmedi. Fabrikalar bölgesinde de aynı problem var. Kartal halkı bunların hepsini biliyor. Ve biz tüm bu sorunları aşacağız. Kartal halkı bizi çok sevdi ve bize çok güveniyorlar. Zaten bu bir yerel seçimdir. Yerel seçimde hizmet esastır. Genel seçimlerde başka siyasi partilere oy verebilirler ideolojilerine göre. Ama yerel seçimlerde hizmet esastır.

Haberin Devamı

● Kartal için yapacağınız projelerinizden en önemli olanlarına örnek verir misiniz?

Mesela Taş Ocakları mevkiine yapılacak Millet Bahçesi ve Doğa Sporları Merkezi çok önemli bir proje. Bu projenin benzeri sadece Çin’de var. Gezi yolları, cam teraslı sosyal tesisiyle çok güzel bir turizm merkezi yapacağız. Sayın Binali Yıldırım’da projeyi çok beğendi ve sahiplendi. Bir başka önemli projemiz de Havaray. İBB’nin katkılarıyla hayata geçireceğiz. Seyir terası projemiz de çok güzel. Ayrıca çok sayıda sosyal projemiz de olacak. Mesela Lütfi Kırdar Araştırma Hastanesi’nin yakınında inşa edeceğimiz misafirhane bu açıdan çok önemli. Biz Kartal ve Kartal halkı için canla başla çalışacağız.

TAŞYÜREK'TEN KARTAL İÇİN 44 PROJE

● Havaray: Türkiye’nin ilk havarayı Kartal’da yapılacak. Uzunluğu ise 16 kilometre olacak.

● Kent Meydanı: Eski Kartal stadının olduğu alan Kent Meydanı olarak düzenlenecek.

● Engelli Çocuklar Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi: Yapılacak merkezde; sosyal, iş ve meslek eğitimleri verilecek. Rehabilitasyonun yanı sıra sağlık ünitesi, etkinlik salonu ve kütüphanesi de olacak.

● Kartal Stadyumu: 5 bin 500 kişi kapasiteli modern bir stadyum inşa edilecek.

● Kartal Yuvası Sosyal Tesisi: Yakacık’ta inşa edilecek tesiste, Kartal halkının nefes alması sağlanacak.

● Nostaljik Nizam Plajı ve Tema Park: Plajı, sosyal donatıları ve eğlence mekanlarıyla bir cazibe merkezi oluşturulacak.

● Kartal Merkez: Ankara Caddesi merkezde olmak üzere Özgürlük Parkı ile İhlas Sokak arasındaki bölgede sağlık, sosyal ve kültürel donatılar yapılacak.

● İstanbul Balkonu Seyir Terası: Yakacık Ayazma’dan tüm Kartal ve Prens Adaları’nı görecek seyir terası yapılacak.

● Macera Vadisi: Vadide; dağ kızağı, kar vadisi, kamp alanları, sosyal ve sportif donatılar olacak.

● Millet Bahçesi: Esentepe Mahallesi’nde millet bahçesi yapılacak.

● Ertuğrul Gazi Kültür Merkezi: Burada; sergi alanı, çok amaçlı salon, derslikler, kütüphane, dijital kütüphane, spor salonu ve kapalı otopark yapılacak.

● Çavuşoğlu Kültür Merkezi: Çavuşoğlu’nda kültür merkezi inşa edilecek.

● Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi: Merkez yenilenecek. Bu kapsamda otopark, sinema, tiyatro, sergi alanı, kafeler yapılacak.

● Esentepe Kültür Merkezi: Merkezde; otopark, mescit, spor salonu, cep sineması, konferans salonu, sergi alanı, kütüphane, derslikler, restoran ve park olacak.

● Atık Toplama ve Ayrıştırma Merkezi: Her mahallede ayrıştırma üniteleri hayata geçirilecek.

● Genç Yaşam Merkezleri: 15 ile 28 yaş arası gençlere sportif, sosyal, kültürel eğitimler verilecek.

● Sivil Toplum Merkezi: Sivil toplum kuruluşlarının kullanabileceği merkez yapılacak.

● Çok Katlı Spor Kompleksi: Yalı Yunus Topselvi Mahallesi’nde spor tesisi yapılacak.

● Kartal Ligi ve Semt Kulüpleri: Her mahalleye semt sahaları inşa edilecek. Tesisler spor kulübü olarak hizmet verecek.

● Yakacık Spor Tesisi: Futbol sahası, tribün, semt parkı ve hizmet binaları olacak.

● Orhantepe Sosyal Tesisi: Orhantepe Mahallesi’nde sosyal tesis inşa edilecek.

● Girişimcilik, İnovasyon ve İnsan Kaynakları Merkezi: Girişimciliği ve istihdamı artırmak amacıyla merkez kurulacak.

● Özel Çocuklar Cafe: Otizmli ve down sendromlu çocuk ve gençlere özel kafe yapılacak.

● Soğanlık Sağlıklı Yaşam Kompleksi: Yüzme havuzu, basketbol, voleybol, masa tenisi, hentbol alanlarının yanı sıra satranç gibi zeka oyunları da oynanabilecek.

● Çınaraltı Lale Meydanı, Lale Müzesi ve Araştırma Merkezi: Lale denilince Kartal akla gelecek.

● Aqua Park ve Olimpik Yüzme Havuzu: Her yaştan insana hitap edecek aqua park ve olimpik havuz inşa edilecek.

●Millet Bahçesi ve Doğa Tarihi Müzesi: Taş Ocağı, Millet Bahçesi ve Doğa Tarihi Müzesi’ne dönüştürülecek.

● Yaşlılara Sağlıklı Yaşam Merkezi: Eğitim kursları, fiziksel aktivitelerle yaşlı bireylere hizmet verilecek.

● Oyun Sokağı: Trafiğe kapalı alanlarda oyun sokakları oluşturulacak.

● Kartal’ı Birlikte Yönetiyoruz: Tüm mahallelerde 6’şar aylık periyotlarla mahalle çalıştayları düzenlenecek.

● İmar ve Tapu Problemleri Çözüm Masası: Bu problemlerin çözümü için danışmanlık hizmeti verilecek.

● Kartal E-Spor: Gençler, e-spor etkinliklerinde sosyalleşme ve uluslararası turnuvalara hazırlanma imkanı bulacak.

● Gönülden Gönüle Yardım Merkezi: İhtiyaç sahipleri için yardım merkezi kurulacak.

● Refakatçi Misafir Evi: Cevizli Mahallesi’nde Refakatçi Misafir Evi kurulacak.

● Semt Pazarları: Birçok noktada vatandaşların rahat alışveriş yapmaları için semt pazarları açılacak.

● Balıkçı Barınağı Yenileme ve İşlevlendirme: Geçimini balıkçılıkla sağlayanlar için barınak yapılacak.

● Kartal Genç Kart: Öğrencilerin sinema, tiyatro, kitap ve kırtasiye ihtiyaçları Genç Kart’la çözülecek.

● Binbir Çiçek Hobi Bahçeleri: Çeşitli noktalarda hobi bahçeleri oluşturulacak.

● Tarihi Çeşme Restorasyonları: Tarihi tüm çeşmeler restore edilecek.

● Trafik Eğitim Pisti ve Parkı: İlköğretim çağındaki çocuklara trafik kurallarını öğretmek amacıyla park yapılacak.

● Mobil Klinik ve Otel: Sokak hayvanlarına bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilecek.

● Kuzey Kartal İmar Yolu Ön Projesi: Mevcut imar planındaki imar yolu yeniden düzenlenecek.

● Yöresel El Emeği Göz Nuru Projesi: Yetenekli ve girişimci kadınların el becerilerini sergileyebilecekleri mekanlar oluşturulacak.

● Bilim ve Teknoloji Geliştirme Merkezi: Gençler bilim ve teknolojiyle buluşturulacak.

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN